Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Mégis külön csatornáznak

Szegvár - Megváltoztak a csatornázással kapcsolatos pályázati feltételek, ezért Mindszent és Szegvár külön valósítja meg a beruházást. Erről már döntött a szegvári képviselő-testület, lépésük Mindszentet is kényszerhelyzetbe hozta.
Szegvár és Mindszent útjai ismét elváltak, a két település külön pályázik a szennyvíztisztító és szennyvízcsatorna-hálózat megépítésére. A változás okáról kérdeztük az érintetteket.

– A Dél-alföldi Operatív Programban lett volna lehetőségünk együtt pályázni – mondta Gémes László, Szegvár polgármestere. – Azért akartunk összefogni, mert egy fontos feltételnek csak együttesen felelhettünk meg. De azt a pályázati formát sokáig nem írták ki, ezért úgy döntöttünk, önállóan indulunk a Környezeti és Energetikai Operatív Program kétfordulós pályázatán.

A KEOP-nál kormányrendelet sorolta be a településeket, Szegvár és Mindszent is az első csoportba került. Az érintetteknek január 7-éig kell benyújtaniuk pályamunkáikat, Szegvár kétmilliárd forintot szeretne nyerni. A két település eddig is külön dolgozott, terveztetett mindent, így anyagi következményei nem lehetnek a szegvári akciónak; már csak azért sem, mert az együttműködési, társulási szerződést sem írták alá.

Nyáron még mindenki úgy tudta Mindszenten, hogy Szegvárral közösen indul a beruházás.
Fotó: Tésik Attila

– A szakításnak komoly előjelei mutatkoztak – vélekedett Zsótér István, Mindszent polgármestere. – Legutóbb Gémes László is úgy nyilatkozott, ragaszkodik a szerepvállalásomhoz. A testület pedig egyfolytában arra törekedett, hogy kihagyjon mindenből. Partnerünket elijesztették a mindszenti kusza, átláthatatlan viszonyok, a véget nem érő, értelmetlen belháborúk.

– Tiszteletben tartjuk a döntést – mondta Hevesi István, a mindszenti intézőbizottság elnöke. – Joga volt hozzá Szegvárnak. Nyáron, amikor újra az összefogás mellett voksoltunk, a KEOP-pályázat még társadalmi vita előtt állt, mégis azt írták ki hamarabb. Sokat dolgoztunk közösen, ez a munka kárba veszett, és külön-külön a nyerési esélyeink is csökkennek, egymást gyengítjük. Rengeteg munka vár ránk, át és újra kell terveztetni szinte mindent, elsősorban a költségvetést, hiszen Szegvárhoz igazítottuk például a szennyvíztelep, a szennyvíztisztító nagyságát is.

Hevesi István azt is elmondta: a víziközmű-társulathoz csatlakozottakat anyagi hátrány nem éri.

Együtt és külön

Mindszent és Szegvár első körben együtt akarta megépíteni a szennyvíztisztítót és szennyvízcsatorna-hálózatot. A közös pályázásról 2005-ben döntöttek a képviselő-testületek, úgy látták, így nagyobb az esélyük. Majd útjaik különváltak, mert a budapesti Roba Millennium Kft. húszmillió forintért vállalta, Szegvárnak ötmilliárd forintos humanitárius támogatást intéz egy holland befektető révén a csatornázáshoz. Ez a lehetőség kútba esett, ezért idén nyáron újra egymásra találtak, hogy pár hónap múlva ismét önállóan próbálkozzanak.

Karácsonyi ajándékosztás 4 repülőjegy vár Önre!

Olvasóink írták

  • 1. szennyvíz 2007. december 12. 00:29
    „remélem megszűnik a szarszag”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új kollektív szerződést kötöttek a szentesi kórházban

Szentes - Új kollektív szerződést kötöttek a szentesi kórházban az érdekképviseletekkel. A megegyezés szerint a dolgozók ezentúl kevesebb bért visznek haza. Tovább olvasom