Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Megmarad-e a vízgazdálkodási társulat?

Szentes - Forráshiánnyal küzd a Szentes és Környéke Vízgazdálkodási Társulat és kérdésessé vált a működése is. Tavaly óta nem kell a gazdáknak érdekeltségi hozzájárulást fizetni, ezért csökkent a társulat tervezett bevétele.
A Szentes és Környéke Vízgazdálkodási Társulat fő tevékenysége a közcélú vízrendezési munkák mellett mezőgazdasági öntözővíz szolgáltatás, valamint e tevékenységekhez kapcsolódó művek karbantartása, fejlesztése. Ha nem jutnak forráshoz, akkor ezeket a feladatokat a vízügyi igazgatóság veszi át és az önkormányzatnak is magának kellene megoldania a külterületeken az önkormányzat kezelésében lévő belvízi védekezést. Ráadásul közcélú érdekeltségi hozzájárulást kellene megfizetni, aminek a mértéke többszöröse a jelenleg javasoltnál.

A kialakult helyzet megoldására a társulat legutóbbi küldöttgyűlésen határoztak tagi hozzájárulás bevezetéséről, a döntést azonban meg kell még szavaznia a taggyűlésnek is. A javaslat lényege, hogy a társulat 4 ezer tagja – köztük a térség tíz önkormányzata - évente és hektáronként nettó 500 forintot fizessen. Ez az összeg mindössze fele az utoljára 2010-ben fizetett érdekeltségi hozzájárulás díjának.

Csökkent a Szentes és Környéke Vízgazdálkodási Társulat tervezett bevétele.
Csökkent a Szentes és Környéke Vízgazdálkodási Társulat tervezett bevétele.

Ha a tagság megszavazza a támogatás ezen formáját, akkor megmarad a társulat működőképessége. A szentesi képviselő-testület legutóbbi ülésén egyhangúlag támogatta Demeter Attila javaslatát, miszerint a csatornák fenntartása és rekonstrukciója érdekében az önkormányzat vállalja a társulat rendkívüli küldöttgyűlésén meghatározott mértékű támogatás megfizetését. A többi érintett önkormányzatnak még döntenie kell a kérdésben.

Tavaly már nem volt bevétele a társulatnak érdekeltségi hozzájárulásból, az öntözőcsatornák fenntartásának, felújításának költségeit vállalkozói tevékenységéből és uniós pályázatokból fedezte. Ugrai Bálint, a vízgazdálkodási társulat igazgatója lapunk érdeklődésére elmondta, hogy jelenleg nincs anyagi forrása a társulatnak a belvízi létesítmények üzemeltetésére és fenntartására. A mostani szezonban megrendelt öntözés szeptemberig biztosíthat bevételt. Ha nem változik az anyagi helyzetük, akkor a 23 fős létszámból csak nyolc maradhat, aki öntözéssel foglalkozik. Reménykedésre ad okot a Magyar közlönyben már megjelent határozat, miszerint az állam az uniós pályázatok önerejére és a belvízátemelők működtetésére támogatást ad. Erről azonban még nem írtak alá szerződést és továbbra sem látni fedezetet a a munkabérekre és az iroda működtetésére. Azért is bizonytalan a helyzet, mert a szakminisztériumnak augusztus végéig kell kidolgoznia az új vízgazdálkodási koncepciót. Majd csak annak ismeretében lehet a jövőt tervezni – mondta Ugrai Bálint.

- A küldöttgyűlést június 20-ig összehívjuk. Ha ott a tagi hozzájárulást megszavazzák, akkor azt július 1-től kell fizetni, önkéntes alapon. A gazdák többsége támogatja a javaslatot, hiszen ha megszűnik a vízgazdálkodási társulat, akkor a vízügy kezelésébe kerülnek a művek és a jegyző veti ki kötelező jelleggel a 2900-3500 forint hektáronkénti éves közcélú érdekeltségi hozzájárulást.

Olvasóink írták

 • 3. deszkás 2012. június 27. 22:24
  „Ez állami feladat lesz. Nem tudtátok? (közmunkaprogram) ÁLDÁSBÉKESSÉG! Na ez a kamu.Az utóbbi 22 évben hány csatornát temettetek be? Meliorizált területekről beszélünk. Sok gazda nem is tudja mi van alatta. Csak hát ez komcsi találmány.(Mint Bős-Nagymaros)”
 • 2. Andris311 2012. június 15. 13:49
  „Ha lehetne valaki adja már meg a jogszabályt amely alapján fizetni kellene a gazdáknak. Különben eddig fizettünk, de semmi eredményt nem láttunk, legalábbis én. A földem mellett van csatorna, de mégis nálam állt meg a viz és volt olyan év is mikor a csatorna öntött el, mert az áteresznél visszafelé folyt pedig a főcsatorna mellett vagyok. Más terülweteimnél pedig a közelbe sincs csatorna ott mire fizesse? Másik nem elhanyagolható kérdés, hogy ha öntözni szeretnék akkor fizetnem kell. Ezek a társulatok az eddigi formájukban nem voltak alkalmasak, nem müködött egy egészséges érdekeltségi rendszer. A pénzt beszedték, mert jogszabályi alapja volt és ezt követően "tettek" a befizetők véleményére. Az eu rendszerbe nem azt kell csak nézni hogy ott mennyit fizetnek, hanem azt is, hogy ezért mit tesznek. Várom a jogszabályi hivatkozást. Köszi aki küldi.”
 • 1. áldásbékesség 2012. június 05. 10:48
  „A valóság pedig az, hogy a múlt században kiépült szentesi belvízcsatorna hálózatot a szocialista nagyüzemek tábláinak kialakításakor tönkretették, csak egyes szakaszai maradtak meg, tehát nagyon sok földről nem lehet levezetni a belvizet, mert nincs hova, az átemelőig nem jut el. A csatornaszakaszok különböző tulajdonban vannak, problémás helyzetben ellenérdekeltség áll fenn, kinek a szakaszára emeljék át a vizet.
  Sajnos az elmúlt tizenöt évben a kényszerrel társulati taggá tett gazdák kötelező anyagi hozzájárulásaiból nem a belvízcsatorna hálózatot állították helyre, de most elvárnák, hogy önkéntesen fizessenek tovább a semmiért.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem meggazdagodni járnak a vásárokra

Ha eljön június első hétvégéje, az Szentesen azt is jelenti, hogy megrendezik a népi kirakodóvásárt, valamint társrendezvényként a városi gyereknapot. Tovább olvasom