Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Megmaradnak a kórház osztályai

Szentes - A jelenlegi információk szerint a szentesi kórházban egyetlen osztályt sem kell bezárni az egészségügyi ellátórendszer átalakítását követően – tudtuk meg Várkonyi Katalintól.
Az intézmény – melynek hivatalos elnevezése nemrég Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórházra változott – főigazgatónője interjúban elárulta, határozott ígéretet kaptak a műtőtömb fejlesztésére, amit számos egyéb beruházás kísérhet a közeljövőben.

- Az elmúlt héten a makói kórház kapcsán derült fény arra, hogy a végénél tarthat az egészségügyi ellátók kapacitásainak meghatározása. A kórház kapott-e már olyan hivatalos dokumentumot, amiből kiderül, milyen szakmák maradhatnak Szentesen?
- Igen, megkaptuk a kórház munkatáblázatát, ami nem végleges, és amit véleményeztünk is az elmúlt héten. Még valószínűleg egy személyes egyeztetés előtt állunk, de ami lényeges, hogy a kipostázott értesítés szerint egyetlen osztályt sem kell bezárnunk.

egyetlen osztályt sem kell bezárni az egészségügyi ellátórendszer átalakítását követően.
Várkonyi Katalin: egyetlen osztályt sem kell bezárni az egészségügyi ellátórendszer átalakítását követően.

- Az egynapos sebészettel mi lesz?
- Több osztályon működik egynapos sebészeti ellátás. A szülészet, a nőgyógyászat, az urológia, a sebészet és a gasztroenterológia érintett ebben a kérdésben. Ezek kapcsán konkrét információkkal nem rendelkezünk, de úgy vesszük, hogy ami eddig volt, az továbbra is marad, és működhet a későbbiekben is. Vannak még elképzeléseink, hogy mely területeken indíthatnánk még egynapos ellátásokat, de ezeket a hatósággal egyeztetni és engedélyeztetni kell.

- Mikor zárul le az egyeztetés a kapacitásokról?
- Hivatalosan július elsejével indulnak az intézmények az új kapacitási rendszerrel.

- Sajtóhír volt nemrég, hogy az adósságrendezésre év végén kapott összeget vissza kell fizetni az intézményeknek. Ez a minisztériumi döntés mennyiben érinti a szentesi kórházat?
- Semennyire. Úgy ütemeztük a számlák kifizetését, hogy a kórház a megkapott támogatást teljes egészében fel tudta használni. 126 millió forintról van szó, amit ha vissza kellett volna fizetni, óriási terhet rótt volna az intézményre. Most az adósságállományunk nem éri el a 300 millió forintot, a 30 napon túli kötelezettségünk pedig valamivel több, mint 30 millió forint. Összességében tehát jól állunk.

- Korábban többször elhangzott, hogy a fejlesztések meghatározhatják az intézmény jövőbeni státuszát. Hol tartanak a megindult beruházások, és van-e ütemterv a további modernizációra?
- A sürgősségi betegellátó osztály fejlesztése hamarosan lezárul. Január elsejétől vette át a GYEMSZI a kórház működtetését, s vele a pályázatot is, hiszen annak lebonyolítása korábban szintén az előző fenntartónk, a Csongrád Megyei Önkormányzat felügyelete alá tartozott. Egy átmeneti időszak után az elmúlt hetekben felgyorsultak az események: a műszereket kell még beszereznünk és a hozzá kapcsolódó informatikai hátteret, az új épületrésznél pedig folyamatban vannak a garanciális javítások, de mindezzel határidőre, december 31-ig végezni fogunk. Erőltetettebb menet lesz a mozgásszervi rehabilitációs osztály fejlesztése, amit egy határon átnyúló pályázat forrásaiból fogunk megvalósítani 2012 végéig. Ennél a Dr. Bugyi István Kórház számára 202,5 millió forintot jelentő projektnél a napokban lezárul az orvosi műszerek beszerzésének közbeszerzési eljárása, az építkezésre vonatkozó versenyeztetés pedig június elejére fejeződik be, majd megkezdődhetnek a kivitelezési munkák. Szakmai képzés is része a projektnek: a zsombolyaik a szakterület akut részét tanulják tőlünk, mi pedig az ehhez kapcsolódó krónikus ellátást biztosítjuk. Van még egy regionális pályázatunk, ami ugyan megfelelt a bíráló testületnek, de a felosztható keretösszeg állami kiegészítéséig várólistára került. Ez a beadvány pszichiátriai rehabilitációra vonatkozik, néhány hónapon belül várható az eredményhirdetés.

- Milyen területeken van még lehetőség további fejlesztésekre?
- Beadtunk egy határon átnyúló pályázatot a mammográfiai szakrendelés fejlesztésére is, amely révén a szűrésaktivitás fokozását és a mammográfia eszköz modernizálását szeretnénk elérni. Ez egy 554 ezer eurós program számunkra, amelyben vásárhelyi kórházzal és az aradi egyetemmel vagyunk hármas konzorciumban. Mindemellett dolgozunk egy 2 éves egészségnevelési és egy orvosi, szakdolgozói képzést biztosító programon, melyekhez ugyancsak pályázati támogatást szeretnénk nyerni. Az előbbi kistérségi szinten kezelné az egészséges életmódra nevelést: egyrészt egy egészségfejlesztési iroda léthozását célozza, illetve különböző egészségnevelési rendezvények szervezését, amelyek a legnagyobb népegészségügyi jelentőségű betegségekre és mentálhigiénés feladatokra koncentrálnak majd. Lesznek rendszeresen szervezett és külön korosztályoknak, például gyermekeknek szánt programok, illetve városi és falunapokhoz kapcsolódó egészségnapok.
A képzéseket támogató pályázatunk nagyon fontos eleme a dolgozók kiégésének kezelése, ami a hazai egészségügy óriási problémája. A csapatmunka tökéletesítése, a stresszhelyzetek kezelése, az egészségügyben dolgozók mentális, pszichés egyensúlyának támogatása egyre fontosabbá válik az ágazatban, és ebben próbálunk segítséget nyújtani.

- Van-e új fejlemény az új műtőtömbbel kapcsolatban?
- Mi nagyon szeretnénk, hogy megvalósuljon, és határozott ígéretet is kaptunk rá. Megtörtént, illetve ezekben a napokban zajlik a kórház városi tulajdonelemeinek államosítása. Azt gondolom, hogy ez is egy picit abba az irányba mozdítja el az ügyet, hogy a törekvésünk minél hamarabb célt érjen, és minél előbb pályázhassunk. Ez egy száz százalékban támogatott pályázat lesz. A végleges összege attól is függ, hogy mennyire kell átdolgoznunk a korábbi programunkat. Az alapkoncepció megmaradt, vagyis továbbra is szándékunk, hogy központi műtőket és a hozzá kapcsolódó ellátó osztályokat egy épületbe költöztessük.

- Korábban már elárulta, hogy újfent pályázik a főigazgatói tisztségre. A GYEMSZI nem hozta nyilvánosságra, hogy intézményenként mennyi vezetői pályázat érkezett be a május 14-i határidőig. Tudomása szerint lesz vetélytársa?
- Nincs információm erre vonatkozóan.

Olvasóink írták

  • 1. jtozso 2012. május 30. 08:27
    „Az Igazgatónőt hagyni kellene dolgozni,nekem úgy tűnik jó irányba építi a szentesi Kórház jövőjét,de a másik nőszemély eltünhetne már nem csak a képekről,de a közéletből is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felülvizsgálják a helypénzt Derekegyházán

Aránytalanul magas területhasználati díjat kérnek Derekegyházon az árusoktól, panaszolta egy szentesi őstermelő. Tovább olvasom