Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Megosztja a szentesieket a 70 km/órás sebességhatár

Szentes - Megoszlanak a vélemények Szentesen, a Csongrádi út lakott területen belüli szakaszára – a korábbi 50 km/óra helyett – kirakott 70 kilométer óránkénti sebességet engedélyező közlekedési táblákról.
Sok ellenzője van annak Szentesen, hogy a Csongrádi úti ABC-től a Tescóhoz vezető körforgalomig a korábbi 50 kilométer helyett óránként 70 kilométeres sebességgel haladhatnak a járművezetők. A helyi internetes fórumokon olyan vélemény is olvasható, hogy kár volt kirakni az új táblákat, mert balesetveszélyesebb lett így ez a szakasz. Itt ugyanis nagy a keresztirányú gyalogos és kerékpáros-forgalom a közeli lakótelepre és a hipermarkethez, erre azonban semmi sem figyelmezteti az autósokat, motorosokat.

Ráadásul zebra sincs, ahol biztonsággal mehetnének át a másik oldalra a közlekedők. Úgy vélik: a sebesség emelése néhány gépkocsi-tulajdonosnak arra jó, hogy 15-20 másodperccel hamarabb beérjen a városközpontba vagy elhagyja a lakott területet. A magyar ember ráadásul olyan: ha 70-nel lehet menni, akkor biztosan 90-nel hajt. Mások szerint közvetve összefüggés lehet a sebességhatár emelése és a közelmúltbeli halálos kimenetelű motorosbaleset között, amelyről lapunkban is beszámoltunk.

A Csongrádi út lakott területi szakaszán 70 kilométeres sebességgel lehet közlekedni. Egyeseknek még ez is kevés. Fotó: Karnok Csaba
A Csongrádi út lakott területi szakaszán 70 kilométeres sebességgel lehet közlekedni. Egyeseknek még ez is kevés. Fotó: Karnok Csaba

Nem emelkedett a balesetek száma

A halálos kimenetelű motorosbaleset körülményeinek a vizsgálata még folyamatban van – tudtuk meg Nagy János rendőr századostól. A szentesi kapitányság közlekedési osztályvezetője azt is elmondta: még várják a műszaki szakértői véleményt. Tájékoztatása szerint nem emelkedett a balesetek száma a 70 kilométeres sebességet engedélyező táblák kihelyezése óta.

Ennek az útszakasznak a város a gazdája. Demeter Attila helyhatósági képviselőként interpellált a forgalom gyorsítása érdekében az említett részen. A képviselő-testület is egyetértett a javaslattal, így kerültek ki a táblák. A polgármesteri hivatal műszaki osztályának vezető főtanácsosa lapunknak azt is elmondta: előtte a rendőrökkel megnézték a helyszínt, s az ő támogató nyilatkozatuk alapján változtatták meg a közlekedés rendjét. Cseuz Csaba tájékoztatása szerint a hozzávetőleg ezerméteres szakasznak csak egy része lakott terület, a laktanyán túl már kint van a helység nevét jelző tábla. Egyébiránt pedig nem tervezik figyelemfelhívó közlekedési jelzések elhelyezését.

Belátható időn belül ugyanis elkezdődik a bevásárlóközpont építése, ehhez kapcsolódva komplex csomópontot alakítanak majd ki a Csongrádi és Tóthtanyai út, valamint a Kiss Zsigmond utcai kereszteződésben. Véleménye szerint ez „megfogja majd a forgalmat". Hozzátette: a Csongrádi útnak az a szakasza, ahol a 70 kilométeres sebesség engedélyezett, az átmenő forgalom levezetésére szánták. Az út két oldalának egy-egy részén van úgynevezett kiszolgáló út is, ahol minden nehézség nélkül haladhatnak a közlekedők. A főtanácsos annak a véleményének is hangot adott, hogy tábla ide, tábla oda, nem kötelező 70 kilométeres sebességgel hajtani.

Olvasóink írták

  • 2. polgár 2008. június 26. 15:45
    „Oly mindegy mi van kirakva ha úgysem tartják be...”
  • 1. zzz 2008. június 25. 09:14
    „hahó”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógyfürdő: tárgyal a megye Szentessel

Szentes - Két indítvánnyal fordult a megyei közgyűléshez a csütörtöki ülésen Szirbik Imre szentesi… Tovább olvasom