Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Megszűnt a tüdőszűrés Szentesen

Szentes - Önkéntes szűrővizsgálatot kért a szentesi kórházban Törőcsik László, de nem fényképezték le a tüdejét. Magyarországon nagyon alacsony a megbetegedések száma, nem indokolt a rendszeres szűrés – ezért a társadalombiztosítás sem támogatja a vizsgálatot.
Az önkéntes alapon történő szűrésért a továbbiakban 2300 forintot kell fizetniük a pácienseknek.

A szentesi Törőcsik László arra emlékszik, hogy tavaly még kapott behívót tüdőszűrőre, mivel egyébként is sok gond van az egészségével, rendszeresen megvizsgáltatja magát. A háziorvostól kért beutalóval ment a tüdőgondozóba, ahol arról tájékoztatták a vele együtt a folyosón várakozókat, hogy egy új jogszabály értelmében csak a munkáltatók kérésére szűrik meg a pácienseket.

Törőcsik szerint ez nem helyénvaló, hiszen fontos a betegség megelőzése. Hallani arról, hogy az ország különböző területein időről időre felüti fejét a tüdőgümőkór. A szűrés ügyében elment a szentesi kórház főigazgatójához.

Törőcsik Lászlót csütörtökön már nem vizsgálták meg. Fotó: Blahó Gabriella
Törőcsik Lászlót csütörtökön már nem vizsgálták meg.
Fotó: Blahó Gabriella

Várkonyi Katalin elmondta: a tisztiorvosi szolgálat közleménye alapján szűnt meg az önkéntes szűrés lehetősége. A főigazgató hozzátette: a kórház számára ez új helyzet, ezért a minisztériumhoz fordult a kérdésben, hiszen tisztázatlan, mi lesz azokkal a betegekkel, akiknél frissen keletkezik a fertőzés. Mivel nincs olyan jogszabály, amely előírja, hogy a tüdőszűrés kötelező, ezért az önkéntes alapon való szűrést térítés ellenében végzik el a páciensek kérésére – 2300 forintért.

– A tüdőszűrés évek óta nem tartozik a kötelező szűrővizsgálatok közé – emlékeztetett Mucsi Gyula. A tisztiorvosi szolgálat dél-alföldi regionális intézetének vezetője szerint a tüdőgondozók működéséhez nyújtott állami támogatás eddig elegendő volt az alacsony számban jelentkező önkéntesek szűrésére, ez azonban mára feltehetően több intézményben elapadt.

A kórházaknak a tisztiorvosi szolgálat csak ajánlást tett, ezért a kórházak maguk döntik el, hogy akarnak-e tüdőszűrést végezni, és ha igen, azt milyen forrásból – az egészségbiztosítási alap terhére ez a vizsgálat nem számolható el. Mucsi hozzátette: a dél-alföldi régió járványügyi helyzete egyáltalán nem indokolja a kötelező szűrést. Járó begeknek a vizsgálatot akkor végzik el, ha a háziorvos tébécé vagy más betegség gyanúját megállapította.

Alig akad beteg

A szentesi kistérségi tisztiorvosi szolgálatnál megtudtuk, hogy a környéken alig akad beteg. Csongrád, Szentes, Kistelek és környéke lakosságát vizsgálva az derült ki, hogy havonta legfeljebb egy beteget regisztrálnak a környéken – tájékoztatott dr. Tóth Gábor kistérségi tiszti főorvos. Ez a szám messze alatta marad annak az értéknek, amely alapján el kellene rendelni a kötelező szűrést – mondta.

Olvasóink írták

 • 14. vélemény8 2008. április 18. 10:56
  „Ha már sokadjára csalakszik az ember vi. várja türelmesen a konstruktív változást, ami nem jön, lehet elkezd anyázni.Én nem tettem,de ettől még megértem azokat, akik elkeseredésükben ezt teszik.A megoldás nem ez ,ezt sztem mindenki tudja, ha végre őszinteséget kapnánk, akkor a rosszat is elfogadnánk.”
 • 13. velemeny6 2008. április 17. 16:16
  „nem, nem valosulnak meg. csak arra probaltam celozni, hogy a konstruktiv hozzaallas talan hasznosabb mint a panaszkodas vagy mas esetekben az anyazas.
  persze a magyar kormanyok szeretnek szarni magasrol a konstruktiv hozzaallasra, de attol meg remenykedni lehet...”
 • 12. vélemény8 2008. április 17. 10:04
  „Lehet, hogy a hajléktalan nem ment szűrésre, de attól még a lakosságot megfertőzhette,amit a rendszeres szűrésnek köszönhetően ki tudtak mutatni. A gépek valóban elavultak,de ha jól értettem nem a korszerűbb mobilhálozat veszi ,vette át a feladatot. Nem vitatkozni akarok 6-os,mert sok mindenben igazad van (pl.málta,korszerűsítés, stb...) de amikről írsz megvalósulnak??
  A gyengébb teljesítménynél, a semmi sztem nem jobb.”
 • 11. AÁP (Anti Ágnes Párt) 2008. április 17. 01:15
  „Külföldi állampolgár a barátom és neki 601 forintért végezték el a szűrést! Igaz, ez tavaly volt, de akkor is sok a 2300 forint! Igazából meg úgyis "önpusztitóak" vagyunk, mármint Horváth Disznó Ágneske!”
 • 10. velemeny6 2008. április 16. 21:47
  „8as: a szanatoriumokban termeszetuknel fogva felulreprezentatlak a tudobetegek - azert jottek letre. Az meg nem feltetlenul indokolja orszagos szurohalozat uzemelteteset.

  Legalabb ilyen logikus, hogy a hajlektalanok koreben szinten nagyobb aranyu legyen a megbetegedes, leven a TBC elsosorban a rossz korulmenyek kozott elok (tengodok) koreben terjed.

  Lehet, hogy a TB nem finanszirozza az orszagos halozatot (ahol valszeg a hajlektalanok vajmi ritkan jelentek meg eddig is, hiszen tudjuk, hogy a szegenysegi kulturaban elok altalaban az osszes hivatalos, allami, kozeposztalyi intezmenyt elutasitjak illetve figyelmen kivul hagyjak), de a maltaiak, akik nem adobol, hanem adomanybol gazdalkodnak, meg nyugodtan uzemeltethetnek ilyet.

  Mindazonaltal arra is van lehetoseg, hogy a TB a mostani, atlag kb 30 eves gepeknel (felhivnam a figyelmet a technika fejlodesere az utobbi evekben, ez az orvosi muszereket sem kerulte el) modernebb berendezesekkel felszerelt mobil szuro-halozatot hozzon letre, es ott szurjenek, ahol kell.

  Ilyen modon a magyar sem hullik szamolatlanul, es ugyanazt az eredmenyt kisebb raforditassal, vagyis hatekonyabban erhetnenk el.”
 • 9. Berger 2008. április 13. 20:18
  „A magyar pusztulhat! Nem számít! Az ellopott milliókat meg nem találják.”
 • 8. vélemény8 2008. április 13. 11:22
  „Eltűnt a TBC??? 6-os ,Te hol élsz? Lehet, hogy nem publikusak a megbetegedés számok(mit szólna hozzá az EU),kérdezz meg valakit a deszki szanatóriumban vagy Pesten a Korányiban hány főt kezelnek! A pesti hajléktalanokról meg ne is beszéljünk,amikor a Máltások ingyenes szűrését ,kérték szüneteltetni,mert nem tudták elhelyezni a tbc-s embereket.Ha valamiről nem tájékoztatnak pontosan, az attól még létezik!”
 • 7. Józsika 2008. április 12. 14:53
  „Van értelme a röntgenes tüdőszűrésnek?”
 • 6. vélemény6 2008. április 12. 14:11
  „Szép ez a felháborodás: ti utoljára mikor voltatok tüdőszűrésen?

  Egyes vélemények szerint a tüdőszűréskor a testet érő sugárzás többet árt, mint amennyit a megelőző szűrés nemzeti szinten ér. A tüdőgümőkór valóban nagyjából eltűnt, a rákot pedig csak nagyon későn mutatja ki ez az eljárás.”
 • 5. Moped 2008. április 11. 18:40
  „Megszoktuk már ettől a kormánytól és a médiától a sok hazugságot. Horváth Ágnes Halál Ágnesként bejegyeztetett a magyar történelembe. Üdvözlöm az elvtársakat! Elhúzhatnának már!”
 • 4. Akárki 2008. április 11. 12:48
  „A cikk címe hamis. Nem szűnt meg a tüdőszűrés. Mivel nem finanszírozott ellátás, valakinek a költségeket viselnie kell. Ha a díját kifizeti a polgár, a vizsgálatot elvégzik.”
 • 3. Molnárné 2008. április 11. 11:45
  „Felháborító ez az eljárás. AKKOR INGYENES A SZŰRÉS HA MÁR VAN TÜNET?????????? Az egész lényege a MEGELŐZÉS !!!!!!!!!!!!!!!! Mennyivel olcsóbb egy TBC -és beteg kezelése,mint a szűrővizsgálat??????”
 • 2. vélemény5 2008. április 11. 08:43
  „Nem kell szűrés,mert ha rendszeresen járnánk megélnénk a nyugdíjt.Ennyit érünk! A háziorvos,hogy állapítja meg a TBC-t,kitenyészti a köpetet a rendelőjében? Buta vagyok nem tudom! Valaki segítene?”
 • 1. 6664 2008. április 11. 05:24
  „Biztosan rosszul emlékszem, de mintha azt tanultam volna, hogy a szűrővizsgálatoknak köszönhetően csökkent ilyen alacsony szintre a TBC. Most akkor majd bizonyos, eddig kötelező védőoltásokat is felfüggesztünk majd, mert a térségben alacsony annak a betegségnek az előfordulása? Közben pedig más, szintén megelőző jellegű szűrővizsgálatokat favorizálunk... nagyon buta vagyok biztos, de nem értem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszavennék a gimit a szentesiek

Szentes - Aláírásgyűjtés kezdődött Szentesen, a kezdeményezők kérik, hogy a város vegye vissza a megye fenntartásából a Horváth Mihály Gimnáziumot. Tovább olvasom