Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Megtanulják az életmentést

Szentes - Szeptembertől a város iskoláiban minden 8. osztályos diák elsősegélynyújtást tanul – határozott legutóbbi ülésén a képviselő-testület.
– Baj esetén általában laikusok vannak a helyszínen – mondta Szirbik Imre polgármester. – Egy szakembertől hallottam nemrégiben, hogy az első percek jelentősége döntő. Az elsősegélynyújtás ismeretével felvértezett emberek életet menthetnek. A témafelelős, Agócs Lászlóné egészségügyi referens arról számolt be, hogy hosszú ideje szorgalmazza ezen ismeretek oktatását.

– Azt hiszem, Szentes ebben a törekvésben egyedülálló, nem tudok róla, hogy más településeken is volna hasonló kötelező oktatás. A kezdeményezésünk országos modellé is válhat. Örülök, hogy a képviselők és a város vezetői is az ügy mellé álltak. Közel három évtizede oktatom az elsősegélynyújtást, így nagy tapasztalatra tettem szert. Összeállítottam egy 35 órára szóló tanmenetet, amelyet Nagy Béla vezető mentőtiszt is véleményezett – hallottuk Agócs Lászlónétól.

Az oktatást, amely 12 osztályt érint, szeptembertől beépítik a tanulók órarendjébe. Az alapvető elméleti tudást és a gyakorlati ismereteket mentőorvosok és mentőtisztek segítségével sajátítják el. A célra a testület közel 1,3 millió forintot különít el.

Olvasóink írták

 • 4. katonabácsi 2011. július 11. 16:53
  „Én ezt mondom már egy ideje, h ilyet is kellene tanulni az iskolában, azt viszont nem értem, h miért csak 8. osztálytól?
  Az alap dolgokat már első osztálytól be lehetne gyakoroltatni, igaz ők még nem tudnak akkora nyomást kifejteni a mellkasra, mint amekkora egy újraélesztéshez szükséges, de ha már benne van a mozdulat, hogy hogyan is kell újraéleszteni már az is nagyon sokat jelent.”
 • 3. niemand 2011. július 11. 15:13
  „Az ötlet nem rossz, de igaza van "zongoristának" honnan lesz erre ennyi pénz, s melyik óra terhére? talán a testnevelés? Arról is lesz szó, hogy céltudatosan, előre megfontolt szándékkal, ne akarja más életét kioltani a kis ártatlan? A rózsaszín ködből a szürke valóságba kellene lépni. A stressz elleni védekezésről is kapnak kiképzést, az is halálos és a mobbing is.”
 • 2. Fiúsanyuka 2011. július 11. 09:27
  „Azt csak remélni merem ,hogy ha valakinek az élete ne adj´ úristen rajtad múlik akkor te tudod mit kell tenned! ??? A pénz fontosabb mint az élet?? Ennél sokkal haszontalanabb dolgokra is költöttek pénzt!!”
 • 1. zongorista 2011. július 09. 23:26
  „Ez igazán elismerésre méltó!
  Kérdéseim: Milyen órakeret terhére építik be a feltételezésem szerint heti 1 órát?
  A nem kötelező-választható terhére?
  Aki nem akar, az majd nem jár?
  VAgy: Külön tantárgy lesz? (Új pedagógiai prógram van minden iskolában? Helyi tanterv íródott?)
  VAgy : Osztályfőnöki óra helyett? VAgy az egészségtan órán oktatják majd?
  HOgyan van erre pénz? (most zártak be 2 iskolát......)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentesi a megye legjobb helyszínelője

A szentesi Szabó Szűcs Imre 28 éves koráig nem is akart rendőr lenni, most pedig megnyert egy versenyt. Tovább olvasom