Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Megtartják a drámais találkozót Szentesen

Szentes - A szentesi gimnázium tantestülete és igazgatója közötti viták ellenére megrendezik a drámai tagozat jubileumi, harmincéves találkozóját.
A tanárok az időpontot most tűzték ki: a kétnapos ünnep a tanév végén lesz. A tagozat országos hírű: itt végzett többek között Alföldi Róbert, Gáspár Sándor és Tibor, Badár Sándor és Szőke András is.

Ebben a tanévben harmincéves a szentesi gimnázium dráma tagozata. A kerek évfordulókat az iskolában találkozókkal szokták megünnepelni. A gimnázium drámatanárait – a városban hallható szóbeszéddel ellentétben – nem befolyásolja az iskola-összevonás, megszervezik a találkozót. Az időpontot is kitűzték.

– A tanév vége után következő első hét végén, június 20-án és 21-én lesz az ünnep Szentesen – tájékoztatott Csapiné Matos Ibolya. A tagozatvezető elmondta: akik a drámain végeztek, készülhetnek verssel, tánccal, bármilyen színpadi produkcióval, amelyekből a nézők szavazatai alapján egy gálaműsort állítanak össze a záróestére.

Dráma tagozatos növendékek – az udvaron.
Fotó: Tésik Attila

Ebben a tanévben felújították a dísztermet, ahol a próbákat, felvételi vizsgákat tartják. Kikerült a színpad – a tanárnő megítélése szerint túlságosan magas volt, nem lehetett megfelelően bejárni – most az udvaron áll. Az új megvásárlásával kapcsolatban viszont nem tudott egyeztetni az intézmény vezetőjével. Matos Ibolya elmondta, a pályázati lehetőségekről is beszélniük kellene. Inokai-Tóth László igazgató azonban nem látogatja a drámaisok rendezvényeit.

Természetesen szerettük volna megkérdezni mindezekről Inokai-Tóth Lászlót, mobiltelefonján hívtuk. A megbízott igazgató felvette a készüléket és munkatársunknak szó szerint azt mondta: „Kovács Béla vagyok. Halló!" Ezek után még tettünk egy kísérletet, és személyesen kerestük fel a gimnáziumban. Ott azonban azt mondta, hogy nem ér rá.

Kirándulás Brüsszelben

A gimnázium diákjait a közelmúltban a brüsszeli, szintén színházi képzést folytató Athénée Royal d'Auderghem elnevezésű gimnázium látta vendégül. A francia szakos 11. D-sek bemutatták a La nouvelle star, magyarul Megasztár című produkciót, természetesen franciául – tájékoztatta lapunkat Szurmik Zoltán drámatanár. A belga és a magyar diákok közös színházi órákon vettek részt, a csapatot az egyhetes utazásra Majtényi András zenetanár, Bácskainé Fazekas Márta francia szakos tanárnő is elkísérte. Októberben a brüsszeliek jönnek.

Olvasóink írták

105 hozzászólás
 • 105. füredi zsuzsa 2008. május 11. 18:00
  „örülök a találkozónak, mindig jó hangulatúak ezek a bulik, szorítok a sikerért!ha szóltok szívesen segítek is!!!! f. zs. drámaped.”
 • 104. Cass 2008. április 12. 17:34
  „Én csak gimis voltam, nem drámais, bár a polgárpukkasztást sikerül tapasztlnunk elég gyakran, mert a kolinál lakunk, én nagyon szerettem a drámaisokat, akik közül többen valóban színészek lettek a körülöttem lévő évfolyamokról, és sokan igen tehetséges művészlelkek. Szerintem a HMG nagyon jó suli, és sjnálom, hogy a politikai dolgok oda is begyűrűztek Egyetértek asztyenkával, én is szívesen lennék még mindig-és jó sokáig gimis még ott!!!”
 • 103. nasztyenka 2008. április 02. 11:24
  „Mélységes szomorúsággal olvasom végig ezt a fórumot.
  Én drámais voltam, és mindazt a szépséget, amit a hozzászólók a drámairól elmondtak, az utolsó cseppig megéltem.
  Vannak barátaim, akiknek más iskolák jelentik ugyanezt a meghatározó élményt. Persze. Senki se mondta, hogy a szentesi drámai a világ teteje. Ellenben attól még nem válik feleslegessé egy kiváló intézmény, hogy törtnetesen nem az egyetlenegy jó iskola az országban!
  Sajnálom, hogy sokakat irritálnak a drámaisok. Elismerem, szorult néhányunkba akkoriban némi polgárpukkasztó hajlam. Magam is, elismerem, mentem iskolába pizsamanadrágban.
  Ennek ellenére kérem a háborgókat, higyjék el, hogy a drámaiskból is értékes emberek válhatnak. Keserű tanár úr mondta nekem a felvételin: "ez itt nem egy szinész-képző" Igaza volt. a legtöbben nem szinészek lettünk.
  Egyetlen kérdést tegyenek fel maguknak: valóban annyira bővelkedik kis országunk jó oktatási intézményekben, motivált szaktanárokban, lelkes diákokban, hogy lemondhatunk akár egyetlenegyről is közülük?
  Drámaisként privát véleményem, hogy a HMG a legjobb hely a világon. Ha tehetném, örökké ott lennék gimnazista, életem végéig.
  Önöktől, akik nem drámaisok, nem várom el, hogy ezt megértsék, elfogadják. Csak annyit kérek, támogassák a HMG-t, mint egyet a jók közül.
  És még valami: igenis van olyan, hogy egy rossz vezető tönkretesz valamit, ami addig jól működött. Sajnálom, ha ezzel lerombolom egyesek "igazságos világ"-ba vetett hitét.”
 • 102. Kikelet 2008. március 19. 17:04
  „Mit csinált a korábbi igazgató? Elhanyagolt, koszos és dekoráció nélküli osztálytermeket láttam. A teljes igénytelenséget tükrözte az egész gimnázium. Mintha nem is dolgoztak volna ott pedagógusok! A makói gimnázium poros nyomába se léphetett!”
 • 101. fe2so4 2008. március 12. 08:08
  „...sokan észrevételezték és kivetnivalót találtak a cikkhez tartozó fotó és a képaláírás viszonyában.

  Mit nem lehet ezen érteni?
  Adott egy fotó a gimi előtt, majd az illusztráló szöveg...miszerint a drámais növendékek az udvaron vannak (nem a gimi előtt:)...
  minden csak értelmezés kérdése!!!

  temÉRDEKérdek mi közösséget alkot és elsöpör...uff”
 • 100. kamarti 2008. március 11. 19:10
  „tudom, tudom, nem volt drámais, de a filmjét nem felejtjük el, és az orvosi működésére is büszkék vagyunk: http://index.hu/politika/belfold/hospkk5862/”
 • 99. Nagy Elemér 2008. március 09. 17:00
  „Mielőtt a kislányom a HMG- ba jelentkezett, talán egyszer- kétszer jártam Szentesen.
  A legnagyobb gyerekem nagyon sajnálja, hogy nem ebbe a gimnáziumba járt, a második gyerekem ide jár, remélem a harmadikat felveszik, szeretném ha a negyedik is választhatná ezt az iskolát.

  GYEREKEK!
  Az iskola és tanítás értetek van, valódi érdekeitek érvényre jutása kötelességeitekben és jogaitokban rejlik.
  KÖTELESSÉGETEK ,,jó felnőtté" válástok során tudásból a legtöbbet magatokhoz venni, tanulásból a legtöbbet elvégezni.
  JOGOTOK a legjobb tanításokat megkapni, emberi nagyságból minél több példát látni, felhőtlen, nagyszerű négy évet eltölteni. Gondoljátok meg ki segít kötelességeitek teljesítésében, jogaitok érvényesítésében. Megfontolt döntésetek után bátran álljatok a ,,jó" mellé, véleményeteknek határozottan, tisztelettudóan adjatok hangot, segítsétek a ,,jó oldalt győzedelmeskedni". Véleményetekkel segítsétek a hibásakat hibáik felismerésében, a ,,jókat" igazuk érvényre juttatásában.
  Ha győztök, legyetek nagylelkűek: ne rúgjatok a vesztesbe!

  IGAZGATÓ ÚR, TANÁR URAK ÉS HÖLGYEK!
  Az iskola és tanítás a diákokért van, az iskolának a diákok valódi érdekeit kell szolgálni.
  Az Önök KÖTELESSÉGE, és JOGAa gyerekek ,,jó felnőtté" válása során a legjobb tanításokat nekik megadni, tanuláshoz a legjobban hozzá segíteni, emberi nagyságból minél több példát mutatni, felhőtlen, nagyszerű négy évet velük eltölteni. Gondolják meg, hogyan járhatnak el jól kötelességeik teljesítésében, jogaik érvényesítésében. Megfontolt döntésük után bátran álljanak a ,,jó oldal" mellé, véleményüknek határozottan, tisztelettudóan adjanak hangot, segítsék a ,,jó oldalt győzedelmeskedni". Kívánom, legyen erejük hibáik felismeréséhez, a gyerekek érdekei szerinti igazuk érvényre juttatásához. Ha igaztalan sérelem érné Önöket, remélem elég támasz lesz diákjaik szeretete, tisztelete.
  Hogy Önök jól cselekszenek- e azt hamarosan az utókor meg fogja ítélni, mert az utókor az ifjúság elbitorolhatatlan tulajdona!”
 • 98. noname. 2008. március 08. 21:02
  „hello
  hát ez kibaszott nagy hülyeség hogy a drámaisok lenézik a nem drámaisokat xDD...lol.én ismerek nem egy drámaist és k***a nem ilyenek..ha már itt arról van szó hogy ki néz le kit akkor inkább maaradjunk annyiba hogy a vizilabdások a nagyképűke(tiszt.kiv.) és itt nem akarok senkit kicinkelni vagy valami...de ez nem a drámaisokra vall hisz nővérem is drámais..és jól ismerem..de mind1..én nem szólok bele hisz nem vok HMG-s..csak gondoltam kiállok már a drámaisokért mert az biztos hogy nem érti meg őket senki...csak saját magukra és barátaikra számíthatnak.Mert nem 1x volt olyan h kérdezték hova jár nővérem és amikor mondtam h drámais egyből lenézték meg kicinkelték..istenem..milyen világban élünk..?? :S:S”
 • 97. Leyla. 2008. március 08. 20:19
  „hm...végigolvastam a kommenteket és hát voltak közte érdekesek, viccesek, igazak és még nem tudom milyenek...1 időpontot és 1 szót tudnék csak mondani: márc.18 - diákparlament. tudomásom szerint évek óta nem volt ilyen.. és onnan a kedves igibá nem menekülhet, ha egyáltalán megjelenik. =/”
 • 96. xyszj 2008. március 08. 16:03
  „a”
 • 95. gimisdiák 2008. március 07. 19:32
  „Tudjátok kedves kommentálók, hozzászólók egy részetek nem is tudja mi folyik abban az iskolában, ahová én is járok. Ne írjatok ide úgy, hogy fogalmatok sincs az eseményekről, történésekről és kósza hírekre hivatkoztok, mert csak magatokat járatjátok le. Teljesen együgyű ez a "támadás a legjobb védekezés" módszer. A fúrumban már rég nem a drámai tagozat sorsáról van szó hanem arról, hogy a drámaisok hogy nézik le a nemdrámaisokat.!? Könyörgöm, hogy jön ez ide?

  Kedves 510!
  Sajnálatodra azt kell, hogy mondjam nincs üldözési mániája az iskola tanulóinak és a tanári karnak sem, sőt egyik sem szánalmas. Az szánalmas, aki ezt az embert ide rakta, hogy próbáljon meg egy olyan helyen dolgozni fejesként, ahol előbb utóbb (várható is volt és most tapasztalható) mindenki megútálja. Sőt fingja nincs az egészről (drámai).

  Véleményem szerint bárkit is tettek volna igazgatóvá (főleg jobb oldali) úgyis megútálták volna.

  Hogy kerül egy informatika tanár az igazgatói székbe? Neki a Közgéhez van valami kis köze, de a gimihez semennyi. Szeretném ha az iskolám/iskolánk visszakapná önállóságát és a nevében nem szerepelne a "szakképző" szócska, mert ez egy ilyen jóhírű intézménynek megaláztatás...

  Még valami: köszönjük a DRÁMAIS fiúknak a mai nőnapi köszöntést. Az első vers igazán találó volt ;)”
 • 94. kamarti 2008. március 07. 15:48
  „http://www.szinhaz.hu/index.php?id=1821&cid=31293”
 • 93. sub mission 2008. március 07. 13:10
  „Kétségtelen tény, hohy Szentes igazi értéke a drámai, nélküle
  olyan poros komcsi falu lenne mint pl. Makó.Az is kétségtelen, hogy a fenntartó alkalmatlan igazgatót választott.De a veszélyt a drámaira az szdsz-es körzetesités jelenti és nem csak a szentesire a debrecenire és bp-ire is csak ott azért vannak más értékek is ezért kiemelten fontos a szentesi. És ott van még a maszopos pénz elvonás ami ellen mindenütt az országban össze-
  vonással védekeznek.Nyilvá balos fentartónál balos kézbe, jobbos fenntartónál jobbos kézbe adják a kassza kulcsát, megjegyzem
  én sem arra biznám a pénzt akinek a főnökei kivették a kasszából.
  A megoldás egy drámais tagintézmény vezető aki szakmai és nem
  párt ember, dolgozik ott ilyen.”
 • 92. GaTa 2008. március 07. 05:31
  „Eleanor: szívemből szólottál, most megyek másodjára - elvileg - vissza a gimibe hospitálni, ha bélánk engedi. (Ha nem, akkor is lesza.om.)
  Antigané: Irodalmi stílről egy nyilvános fórumon nem beszélhetünk, mégha igézőjeled ezt próbálná sugallmazni. Szentesi szülők tudtommal már a tagozat alakulásakor sem nagyon csípték a drámaiba való beíratást, nálunk - pedig ez lassan négy teljes éve volt - pl.: induláskor 5 szentesi volt(Szegvárral), míg 4.-re 3 maradt - az eredetileg 36 fős osztályunkból.
  Amúgy ez a fórumszerű valami kezd egymás pocskondiázására süllyedni, így én kivonom magam ebből, amígújra egy értelmes kommentet nem találok.
  szevasztok”
 • 91. Láp Tibor 2008. március 06. 21:14
  „Eleonor, szívemből szólsz!”
 • 90. eleanor 2008. március 06. 08:41
  „gépelési hiba az első sorban, bocsánat. ó, a hülye drámais fejemet!”
 • 89. eleanor 2008. március 06. 08:39
  „aki nem mostanában, vagy - ne adj isten - egyáltalán nem voltak hmgsek, azok nem tudják, milyen itt mostanában az általános közhangulat. azt, hogy a tanárok rendre idegesek a bölcsebbnél bölcsebb rendelkezések hatására, a diákok sem tudják nem érzékelni, hisz a pedagógus is emberből van. (a mieink legalábbis biztosan.) a belső ügyekről nem mondtak soha többet annál, mint amit ténylegesen tudnunk kell, és amennyihez jogunk van.
  a fegyelmiről itt hallok előszőr, de nem lep meg. népszerű igazgatónknak eddig is kedvelt eszköze volt a megfélemlítés, és imádja egrecéroztatni a pedagógusainkat efféle "koncepciós perekkel". ha ez mindennapossá válik, azt már rég nem paranoiának hívják, vagy ha mégis, akkor ebben az intézményben hétszáz ember üldözési mániás és csak egy normális...

  az elszeparálódás az esetek többségében annak tudható be, hogy kapásból leküzdhetetlen előítéletekkel bírnak az emberek, ha rólunk van szó. mi próbáltunk nyitni, - sok esetben sikerült is - de aki kapsából úgy néz ránk, mint egy eltiprandó csúszó-mászóra, azzal hadd ne jópofizzunk. ez nem beképzeltség.”
 • 88. öregdiák 2008. március 05. 21:16
  „...és az igazgató tudatában van -e annak, hogy a viselkedésével milyen példat mutat a gyerekeknek (drámais vagy nem drámais)?”
 • 87. Antigoné 2008. március 05. 20:59
  „Nem vall "irodalmi" stílusról az ide beirkálók megszólalása.
  Nem véletlen, hogy a szentesi szülők egyre kevesebben íratják a tagozatra gyermeküket. Jó híre lehet az itteni "szabadságnak"...”
 • 86. öregdiák 2008. március 05. 20:48
  „Ha nem lenne a drámai iskola senki nem akarna beszélni Szentesröl és a gimnázium igazgatójáról. Csak egy poros kis város lenne kultura nélkül. Mekkora hülye ez az igazgató.”
105 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar Anna a szentesi kórházban

Szentes - A Csongrád megyei önkormányzat több mint 300 millió forintos támogatásával lélegzethez… Tovább olvasom