Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Megújul a szentesi Hősök erdeje

Szentes - Befejeződött a szentesi Hősök erdejében a több száz kivágott tölgyfa pótlása. Az 1933-ban létesített kegyeleti park korhű helyreállítására eddig nyolcmillió forintot fordított az önkormányzat, amely megemlékezést tervez az erdő telepítésének 75. évfordulójára.
Az első világháborúban elesett szentesi katonák emlékére 1015 tölgyfát ültettek el 1933-ban a Csongrádi úti laktanya mögött. Hősök erdejének hívják a hét és fél hektáros területet, amely idén lesz 75 éves. Korábban már helyi védelem alá vette a város egyik legnagyobb közparkját a képviselő-testület, a közelben lévő Koszta József Általános Iskola pedig védnökséget vállalt felette. Az erdő telepítésének közelgő évfordulójára terv készült az emlékhely korhű helyreállítására. A városellátó intézmény munkatársa, Balogh Gábor még egyetemistaként felmérte a faállományt, s erről készítette szakdolgozatát. Baloghné Berezvai Csilla főkertész szerint ez nagy segítséget jelentett az erdő felújításának megkezdéséhez.

Baloghné Berezvai Csilla főkertész megemlékezést is tervez az erdő telepítésének 75. évfordulójára. Fotó: Tésik Attila

Az elmúlt időszakban már több száz beteg tölgyet volt kénytelen kiszedetni az önkormányzat. Ezek pótlását az idén fejezték be: az elmúlt év tavaszától mostanáig összesen 445, ember nagyságú, földlabdás fát ültettek el. Így helyreállt az eredeti állapot, mind az 1015 hősi halott emlékének adóznak egy-egy tölggyel. A fatelepítésre csaknem nyolcmillió forintot fordított a város, amely a feladatot vállalkozásba adta. A szakembernek az idén őszig úgynevezett fenntartási kötelezettsége van, ami azt jelenti: figyeli az újonnan telepített növényeket, és pótolja azokat, amelyek életképtelennek bizonyulnak.

Emlékmű is kerülhet az erdőbe

Nem kizárt, hogy emlékmű is kerül a Hősök erdejébe, mint azt szerették volna az elődök. Eredetileg ugyanis az erdőbe szánták az első világháborús szoborcsoportot, amely az Erzsébet téren van. De az emlékmű már 1926-ban elkészült, míg a Hősök erdejét csak hét évvel később létesítették.

A főkertész szándéka szerint a Hősök erdeje telepítésének évfordulójára megemlékezést rendeznek az idén. Ekkor bemutatják majd azt a tervet, amely a közpark további szépítésére készül. Ez a dokumentáció a fővárosi egyetem kert- és tájépítészeti kar végzős hallgatójának diplomamunkája. Baloghné Berezvai Csilla örül a budapesti Kvasz Rita szakdolgozatának, hiszen egy ilyen koncepció elkészíttetése az önkormányzatnak akár 500 ezer forintjába is kerülne. Az elképzelés szerint az erdő szerkezete nem változik, a sétány is ott lesz, ahol eredetileg volt. Az anyagiak függvényében szeméttárolókat, padokat helyeznek majd ki a parkba, ahová ivókutat, közvilágítást és játszóteret is terveznek a későbbiekben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szentesi állatvédők önkéntes segítőket keresnek

Szentes - Bádogdobozba teszik megunt kutyáikat a gazdák Szentesen, a Téglagyári úti állatmenhelynél, amelyet egy civil szervezet működtet. Tovább olvasom