Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Megújul a szentesi szennyvíztelep

Szentes - Mai árakon akár kétmilliárd forintba is kerülhet az 1960-as években épült szennyvíztelep korszerűsítése Szentesen. A tervek szerint még az idén pályázatot nyújt be az önkormányzat uniós források elnyerésére. Ha sikerül anyagi támogatáshoz jutni, 2009-ben vagy 2010-ben elkezdődhet a berki városrészben a tisztítás modernizálása.
A szentesi szennyvíztisztító még az 1960-as években épült a Berek nevű településrészben, ahol az akkori kor színvonalának megfelelt az üzemben használt technológia. Mostanra viszont már nem képes teljesíteni a vonatkozó jogszabályokban szereplő előírásokat. Tény ugyanakkor: a telep kapacitása még elegendő, tudja fogadni a városban keletkezett szennyvizet még akkor is, ha a 2004-ben kezdődött, több mint hárommilliárd forintos csatornaprogram eredményeként hatezer ingatlant csatlakoztatnak a szennyvízhálózatra.

Kétmilliárdba is kerülhet a szentesi szennyvíztisztító-telep modernizálása. Fotó: Tésik Attila

A telep vízjogi engedélye szerint naponta 10 ezer köbméter szennyvizet fogadhat az üzem, de jelenleg hatezer köbméter érkezik. Az új rendelkezés szerint a tisztítót működtető Szentesvíz Kft. évente növekvő nagyságú bírságot köteles fizetni azért, mert a szennyvizet korszerűtlen technológiával kezelik. A büntetés 2009-re már elérheti a 70 millió forintot is, amelyet a szolgáltató cég nem képes kigazdálkodni. Az önkormányzatnak lépnie kellett valamit azért is, mert az üzem működési engedélye csak 2011-ig érvényes.

A polgármesteri hivatal műszaki osztályvezetője, Czirok Jánosné lapunk érdeklődésére arról tájékoztatott: jelenleg dolgoznak a pályamunkán, amellyel uniós forrást szeretnének nyerni a berki szennyvíztelep korszerűsítésére. Mai árakon a modernizálás 1,5-2 milliárd forintba kerül, ennek nyolcvan százalékát szeretnék támogatásként megkapni. Ha a kétfordulós pályázaton simán veszi az akadályokat az önkormányzat, akkor 2009-ben vagy 2010-ben elkezdődhet a kivitelezés. Kiderült továbbá: a telepet nem bontják le, a régi műtárgyak megmaradhatnak ipartörténeti emlékeknek. De az is elképzelhető, hogy víztározóknak használják majd ezeket. Az osztályvezető elmondása szerint az üzem korszerűsítése valójában technológiaváltást jelent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikola előadására várják Szirbiket

Szentes - Mikola István csütörtökön este 6 órakor a művelődési és ifjúsági házban tart előadást Mi… Tovább olvasom