Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Megújult a fábiánsebestyéni iskola

Fábiánsebestyén - 200 milliós támogatásból újult meg Fábiánsebestyén iskolája, a felújított intézményt a hétvégén avatták. A fejlesztés egyrészt kedvez a diákoknak és a tanároknak, másrészt évi 5–6 milliós megtakarítást jelent az önkormányzatnak.
Másfél éves előkészítő munka után hétvégén végre átvághatták a nemzetiszínű szalagot a fábiánsebestyéni iskolánál. A 220 milliós fejlesztéshez közel 200 millió forint támogatást nyert az önkormányzat, amihez 22 milliós önrészt kellett biztosítania. Ennek az összegnek csak a felét kellett átutalni a település számlájáról, mert 11 millió forint EU önerő-támogatást nyertek a kormányzattól. Az iskolának több mint 200 tanulója van. A gyermekek többsége fábiánsebestyéni diák, de az intézmény árpádhalmi, eperjesi, sőt szentesi és gádorosi diákok képzési helyeként is szolgál, ami mutatja az intézmény erős térségi szerepét. Ezért sem volt mellékes, hogy a modern kor oktatási igényeit is kiszolgálja a megújuló iskolaépület.

220 millióból újult meg Fábiánsebestyén iskolája. A szerző felvétele
220 millióból újult meg Fábiánsebestyén iskolája.
A szerző felvétele

A kivitelezés során szigetelték a homlokzatot, az aljzatot és a födémet, felújították a tetőszerkezetet, kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették a villamoshálózatot és az informatikai rendszert, udvari kerékpártároló épült, és akadálymentesítették az épületet. Geotermikus energiát felhasználó, költséghatékony fűtési rendszert alakítottak ki, amelynek melléktermékeként hűs víz kerül a község ivóvízhálózatába. Mindemellett tanévkezdésig kosárlabdapalánkokat, tornaszőnyegeket, futball-labdákat, kézilabdákat és szöges cipőket szereznek be, továbbá DVD író-lejátszót, televíziót, digitális fényképezőgépet és videokamerát vásárolhat az iskola. Orvosi szobát és nyelvi labort is kapott az intézmény. Mivel a pedagógiai program nagy hangsúlyt fektet a gyermekek környezettudatos magatartásának, egészséges életvitelének kialakítására, a szemléltető kísérleteknek helyet adó vegyi fülke is épült az iskolában.

– Az egész község örül, hiszen ezzel a beruházással jelentősen nőtt Fábiánsebestyén lakosságmegtartó képessége – nyilatkozta lapunknak Kós György polgármester. – Ideális körülmények között tanulhatnak a gyerekek, dolgozhat 16 pedagógus. Arról is érdemes szólni, hogy az új fűtési rendszer évi 5–6 milliós megtakarítást jelent az önkormányzatnak, amit egyéb fejlesztési vagy működési célokra használhatunk fel.

Olvasóink írták

  • 1. noemi89 2010. augusztus 11. 13:40
    „Nagyon jó, hogy a kisebb települések fejlesztik és megtartják az iskolát!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közlekedési táblákat rongáltak meg Szegváron

Szegvár - Közúti közlekedés biztonsága elleni bűntett, vasúti közlekedés biztonsága elleni bűntett,… Tovább olvasom