Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Megújult a református nagytemplom Szentesen

Szentes - A főtéri református nagytemplom felújításával befejeződött a szentesi városközpont rehabilitációja. Az egyház és az önkormányzat egymilliárd forintot nyert uniós pályázaton a református idősotthon kialakítására, a Kiss Bálint utca korhű helyreállítására és Isten házának teljes rendbetételére. A templomot hálaadó istentiszteleten adták át.
A szentesi református nagytemplom felújítása még 2006 tavaszán kezdődött. A beruházás anyagi alapját az teremtette meg, hogy az egyházközség és az önkormányzat közösen pályázott uniós forrásra a városközpont rehabilitációjára. Az egymilliárd forintos program részeként Kovách Péter lelkipásztor, a projekt menedzsere vezetésével kialakítottak a kultikus hellyel szemközti egyházi épületben egy idősek otthonát, és korhűen helyreállították az ott haladó Kiss Bálint utcát. A főtéri nagytemplom teljes rendbehozatalára azonban két és fél évet kellett várniuk a helybelieknek. A 318 milliós felújítás – mint megírtuk – azért húzódott el, mert a közbeszerzést megnyert kecskeméti Polydom Zrt. 2007 őszén az ellene indult felszámolási eljárás miatt levonult az építkezésről. Az új kivitelező, a szarvasi Integrál Zrt. pedig csak tavaly év végén kapott „jogosítványt" arra, hogy befejezze a munkát.

Két év szorgos munkájának köszönhetően újra pompázik a református nagytemplom. Fotó: Vidovics Ferenc
Két év szorgos munkájának köszönhetően újra pompázik a református nagytemplom. Fotó: Vidovics Ferenc

Az Alföld leghosszabb hajójú református temploma mostanra a belváros egyik ékessége lett. Isten kívül-belül megújult házában még olyan helyiséget is kialakítottak, ahol a szertartások alatt a kisgyerekek tartózkodhatnak a szüleikkel, és onnan is hallhatnak, láthatnak mindent. A copfstílusú épület második emeleti karzatán pedig állandó kiállítást rendeztek a helyi reformátusság történetéből.

A református iskolák itt megtartott országos tanévnyitóját követően hálaadó istentiszteleten immár hivatalosan is átadták a templomot. Bölcskei Gusztáv püspök igehirdetésében a bizalom házának nevezte a példás összefogás eredményeként megújult hajlékot, hozzátéve: a templom rendbetétele érdekében az önkormányzat, a gyülekezet és a jóakaratú emberek összefogása sem valósult volna meg bizalom nélkül. Azért fohászkodott, hogy ez a bizalom töltse majd be a szertartásokat is. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke videoüzenetében arról beszélt: a közösség értékét növeli, ha méltó körülmények között tud imádkozni, majd áldást és békességet kívánt az ünneplőknek. Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő a Kovách lelkipásztor házaspár évekkel ezelőtti álmát idézte, miszerint a lelkészek azt szerették volna, ha ez a templom a régi fényében ragyogna. A városvezető megköszönte mindazoknak a tevékenységét, akik az álom beteljesüléséhez vezető úton társak voltak.

Olvasóink írták

  • 1. nagggyon 2008. október 06. 23:06
    „Köszönöm a cikket, végre egy ízig-vérig jó, POZITÍV cikk városunkról! A képek is jók!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétszáz kutyát várnak Szentesre

Szentes - Még várják a nevezéseket e hét szerdáig (faxon: 63/322-790 vagy e-mailben:… Tovább olvasom