Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Melegben minden szem a Kurcán

Szentes - Nem a pénz, inkább a mindennapi figyelem és aprólékos gondoskodás használ a legtöbbet a Kurcának: ez derült ki az elmúlt években. Szentesen mindenki tudja, mi az a bioremediáció, és minek az előjele a rucaöröm és a kékalga.
Az első, tavalyi Kurca Regattán egy ladikos férfi éjjel összeszedte és elvitte a pályát határoló bójákat. Idén ez ismét lejátszódott, de most a tolvajt a parton egy darabig követte és szidta a zseblámpás őr. A hídról keskeny víznek látszik a Kurca, mégis elég nagy ahhoz, hogy ilyesmi megtörténjen rajta. Amikor nincs vele gond – mint mostanában –, igazi folyóvízi élet zajlik a hátán.

Évente 7 millió forintba kerül Szentesnek az, hogy a 39 kilométeres folyó, főcsatorna úgy nézzen ki, ahogyan most. Ez az összeg tartalmazza a két vízfrissítő szökőkút működtetésének és a bioremediációs kezelésnek a költségét, ez utóbbi azt jelenti, baktériumokkal tisztíttatják meg a vizet a szennyeződéstől – halljuk Korom Páltól, a polgármesteri hivatal vezető főtanácsosától. Szűcs Lajos alpolgármester azt mondja, a regatta előtt átöblítették a vizet, mert úgy látszott, pang, ezt a munkát a csatorna kezelője, az Atikövizig végezte. A kapcsolat a kezelő és a város között más, mint régebben, sokkal rugalmasabb a gazda.

A Kurca Regatta nem csak vízi látványosság volt. Azt is jelzi, a szentesiek jobban figyelnek a folyóra. Fotó: Tésik Attila
A Kurca Regatta nem csak vízi látványosság volt. Azt is jelzi,
a szentesiek jobban figyelnek a folyóra. Fotó: Tésik Attila

Sokat jelentett, hogy az ezredfordulón 300 millió forintból kikotorták a medret. Aztán nyilvánvalóvá vált – például a 2005-ös halpusztulás idején –, hogy a pénz nem elég. Folyamatosan figyelni kell a vizet, föl kell deríteni, meg kell szüntetni a szennyezést. A bemosott műtrágya és egyebek miatt szaporodik a növényzet, burjánzik a rucaöröm, fölborul a víz oxigénháztartása. Melegben ez a folyamat felgyorsul. A képviselő-testület júniusi ülésére elkészített jelentés szerint a legnagyobb szennyező forrást a Zuhogói tiltó fölötti szakaszon találták, itt két csövön sötétbarna, habzó víz folyik be. Az eljárást megindította az önkormányzat, kérdés, mi lesz az eredmény. Az ilyen hírekre egyre többen kíváncsiak Szentesen.

– Nem lehet megmondani, hogy a szökőkútnak, vagy a biológiai kezelésnek köszönhető-e, de inkább az összes ilyen apróságnak, hogy itt tartunk – mondja Mucsi Lajos, a szentesi horgászegyesület titkára. A Kurca elsősorban belvízelvezető, másodsorban öntöző, a horgászhasznosítás a harmadrangú szempont. De már többször is bebizonyosodott, ha a halak jól érzik magukat a vízben, az emberek is örömmel ülnek ki a partra. – Jó lenne, ha olyan halállomány élne a folyóban, amely még jobban szinten tartja a növényzetet. Ehhez több pénz kell. De ennél is fontosabb, hogy ha lehet, még jobban figyeljünk a
vízre.

Olvasóink írták

  • 1. PankaSopron 2009. július 25. 06:03
    „Ez a cikk senkit nem érdekel?
    Nem is tudják a szentesiek, hogy mennyire szerencsések (vagyunk), hogy van egy Kurcánk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt Orosz Szabina

Szentes - A Szentesi Rendőrkapitányság eltűnés miatt keresi a 15 esztendős Orosz Szabinát, aki a… Tovább olvasom