Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Melldaganatot is diagnosztizáltak az ingyenes szűrőnapokon

Szentes - Pár nappal ezelőtt ingyenes nőgyógyászati, szív-érrendszeri és ultrahang vizsgálatokon, szűréseken vehettek részt a szentesiek. A 2011-ben indult Az egészség a célkeresztben elnevezésű prevenciós program keretében most száz vizsgálat történt, a kiértékelés elkészült. Dr. Chomiak Waldemar háziorvos, a program létrehozója számolt be az eredményekről.
A szentesi lakosság egészségi állapotának javítását célzó program nyolcadik állomása volt a Dr. Szentes Diagnosztikai és Szakorvosi Centrumban rendezett szűrőnap, mellyel együtt összesen 1800 vizsgálat történt az elmúlt években - sok esetben daganatot vagy daganat előtti állapotot találtak a vizsgáló orvosok. Dr. Chomiak Waldemar mindenképpen szeretne további szűrőnapokat szervezni, de úgy tűnik, a város erre idén már nem ad támogatást.

Dr. Chomiak Waldemar háziorvos, a program létrehozója számolt be az eredményekről.
Dr. Chomiak Waldemar háziorvos, a program létrehozója számolt be az eredményekről.

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

 
A legutóbbi szűrőnap eredményeit tekintve szükségesek lennének a további ingyenes szűrési napok is, hiszen tünetmentes kliensek látogattak a szakorvosi centrumba, sok esetben mégis pajzsmirigy betegségekre derült fény, de májeltérést, epe-és vesekövet, bélbetegségeket, melldaganatot,magas vérnyomást is diagnosztizáltak a koleszterin- és vércukor problémák mellett. Ezért is lenne fontos, hogy minél több egészséges fiatal látogasson el hasonló rendezvényekre.

Dr.Halász Oszkár szülész-nőgyógyász szakorvos, főorvos nőgyógyászati rákszűrést, mellvizsgálatot, Dr. Bagi Róbert radiológus szakorvos, főorvos hasi ultrahang és kismedence ultrahang-, valamint nyaki- és érultrahang vizsgálatokat, Dr.Chomiak Waldemar háziorvos szakorvos vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint mérést végzett.

Az érkezett 35-70 év közöttiek azonnal kézhez kapták eredményeiket, a nőgyógyászati citológiai vizsgálati eredményekre még várni kell. A háziorvos elmondta, a méhszájvizsgálaton videokolposzkóp segítségével meg is mutatták a hölgyeknek az esetleges elváltozásokat. Két esetben melldaganatra derült fény. A szív-érrendszeri szűrésen résztvevők 40 százalékánál találtak eltérést, volt, akinek 16-os vércukor szintet mértek, szükség szerint pedig tanácsokat is adtak életmódváltással kapcsolatban.
Életkortól függetlenül normális vérnyomásnak tekinthető a 140/85, pulzusszám 72. Az éhgyomorra mért vércukorszint 5,9-ig jó, 6-7 között cukorterhelést kell végeztetni további kivizsgálás céljából, 7,1-es vércukornál a diabetes diagnosztizálható. A koleszterin referenciaértéke 5,5-ig tekinthető optimálisnak, ha ezt meghaladja, diétára és sok mozgásra van szükség. Minden értéket befolyásol a páciens egészségi állapota, hiszen az esetlegesen már meglévő betegségei is befolyásolják az illető számára elfogadható értéket.

A cukorbaj nemcsak népbetegség. Előbb- utóbb mindenki cukros lesz, csak késleltetni lehet a megjelenését. Ennek oka a genetikában és a helytelen életmódban rejlik. A hölgyek ne hagyják ki az évi méhnyakrák szűrést, 45 év alatt évente mellultrahang vizsgálatra kell menni, a 45-65 év közöttiek pedig mammográfiai vizsgálaton jelenjenek meg- hívta fel a figyelmet a háziorvos.

Olvasóink írták

 • 4. baltazar 2013. február 24. 13:41
  „Kanada, Nagy-Britannia és Franciaország - minden állampolgár alanyi jogon részesül ingyenes egészségügyi ellátásban”
 • 3. szi201247 2013. február 23. 23:19
  „Alanyi jogon ? Esetleg Amerikában. Sőt még ott sem, mert ott meg piaci alapon működik az egészségügy. Ott azt már megszokták, és Obamának a szolidaritás alapú elmélete ellen tiltakoztak. Nálunk meg mindenki mindent alanyi jogon vár el. Ez sajnos ma már nem így működik. Egyre jobban elvárják az öngondoskodást, ami esetleg kiválthatná a paraszolvenciát. Ettől javulhatna valamelyest a szinvonal, mert a befolyt pénzeket visszaforgathatnák a rendszerbe. Több OEP szolgáltatásról hallottam mostanában, hogy térítésmentesen nem, vagy csak részleges térítéssel férhető hozzá egy- egy szolgáltatás. Többek között pl. a mofetta.
  Úgy tudom nálunk ma csak a dolgozók által befizetett összegből működtetik az eü,-t. Az a pénz elmegy a munkabérekre, és az épületek fenntartására.
  Többekkel volt már szerencsém beszélgetni ebben a témában, és arra jutottunk, hogy ha az állam a nyugdíjak alapján 10 százalékot befizetne az OEP kasszába, óriási összeggel megnőhetne a keret. Gondolatunk alapja az volt, hogy az idős emberek veszik igénybe leginkább a gyógykezeléseket. A nyugdíjasok pedig aktív korukban megfizették a saját önrészüket. Erre persze nincs egyszerre ekkora keret, de 4- 5 év alatt 2 százalékonként is tehetnék. Gyanítom, hogy nem fogják, így pedig marad az öngondoskodás ha az ember meg akar gyógyulni”
 • 2. baltazar 2013. február 22. 19:21
  „Én azt szeretném, hogy ha az emberek elmennek orvoshoz, amikor erre éppen időt szánnak, akkor ezeket a vizsgálatokat ingyenesen elvégeznék. Ennek természetesnek kellene lennie, nem pedig külön rendezvényeknek. Amikor beteg valaki, és hónapokat kell várnia 1-1 vizsgálatra, akár fél évet is várnia kell, akkor ez az egészségügyi ellátás hibás. Komoly reformok kellenének az egészségügyben. Ott pedig, ahol bezárták a kórházat, amelyhez 50 ezer ember tartozott, ott újra meg kell nyitni és alanyi jogon nyújtani az ellátást.”
 • 1. nie 2013. február 22. 17:14
  „köszönet a vizsgálati napokért, ha a szűrő vizsgálatok rendesen zajlanának, a kiírt időpontok pontosabbak lennének, néha a dolgozók kedvesebbek lennének.akkor a rendes évi szűrő vizsgálaton is többen lennének, s az ilyen akciók anyagi fedezete is megoldódna.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzhiány Szentesen is

A jogi szabályozás módosulása, a központi költségvetésből származó bevételek radikális csökkenése miatti forráskiesés komoly problémákat okoz a szentesi költségvetésben. Tovább olvasom