Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Mi kell a virágos győzelemhez?

Szentes - Közel húsz éve indul a Virágos Magyarország versenyen Szentes, de a siker még várat magára. Addig nem is nyerhet, amíg nem készül el a Petőfi Szálló. Pedig jók a város adottságai és szinte minden feltételnek megfelel.
Eddig egy évet hagyott ki Szentes, amikor nem nevezett a Magyar Turizmus Zrt. Virágos Magyarországért elnevezésű környezetszépítő versenyébe. Baloghné Berezvai Csilla véleménye szerint a Kossuth utca felújítása miatt 2010-ben felesleges lett volna a zsűritagokat fogadni a városban. Ezt nem csak mint városi főkertész, hanem a dél-alföldi régió bírálóbizottságának elnökeként is állíthatja.

- Én is tagja vagyok a településeket bíráló bizottságnak, de természetesen Szentesre nem én jövök. A zsűri tagjai ugyanis végiglátogatják a városokat és falvakat, majd a három megye legszebb települését kiválasztják falusi és városi kategóriában. Ezt követően a hét régió vezetője ajánl 3-3 települést végső zsűrizésre, ahol eldöntik, melyik város illetve falu kapja meg a kitüntető címet és képviseli Magyarországot a 2013. évi Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében.

- Éppen ezért sokat szigorodtak a feltételek az elmúlt években, mind jobban igazodva a nemzetközi elvárásokhoz. A bírálóbizottság megnézi az épületek állagát, környezetét, kiemelten a műemlékeket, valamint a parkokat, játszótereket. Vizsgálják a település turisztikai vonzerejét, a környezetvédelemért tett erőfeszítéseket, a hulladékgazdálkodást, csatornázottságot, az intézmények és vállalkozások részvételét a környezetformálásban, -szépítésben. Előnyt jelent, ha van tematikus sétalehetőség, tájékoztató tábla és például rendezettek és kihasználtak a természetes vizek partjai.

- Idén országosan kevesebb település jelentkezett a Virágos Magyarország címért. Ha befejeződik az idén nyáron kezdődő városközpont-átalakítás és egyszer elkészül a Petőfi Szálló, akkor jó eséllyel indulhat Szentes a környezetszépítő verseny megnyerésére – mondta a főkertész. Addig viszont marad a tapasztalatszerzés és a város folyamatos szépítése.

Olvasóink írták

 • 1. makospite 2012. július 06. 21:39
  „A főkertész asszony is tudja, hogy ha a Petőfi helyreállításától függ, akkor soha nem lesz Szentes a Virágos Magyarországért cím nyertese.
  2007. nyarán a Pendolával megkötött szerződésben még 36 hónapos elkészülési határidőről volt szó. Ehhez képest a helyzet sokkal rosszabbnak tűnik, mint akkor volt, és semmiféle folyamatos tájékoztatás nincs arról, hogy aktuálisan mi is történik. Pedig maradt még elegendő saját médiafelülete a városnak, amelyen ez megtehető lenne.
  A megalapozatlan szerződést megkötő városvezetés sumákol, soha senki nem mondta még el a helyi médiában őszintén, hogy hány tízmillió adófizetői forint veszett el a semmibe, és hogy vannak-e felelősök ezért. Sőt... Talán még egy bocsánatkérést is megérdemelnének azok, akik évek óta tűrik a központi állapotokat és feleslegesen viselték, viselik a súlyos anyagi terheket.
  A Petőfi pedig idővel vagy leomlik, vagy életveszélyessé romlik az állaga és le kell majd bontani, de addig is agyoncsapja az egyébként milliárdos nagyságrendű összegért eddig rendbetett főtér és környéke összképét.
  Szóval a kis történet olyan tipikusan szentesi...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szőttek-fontak, lovagoltak a múzeumi táborban

Kalandozás a mesterségek világában címmel szervezett tábort múlt héten a Koszta József Múzeum. Az egyhetes, ingyenes táborba pályázat útján kerültek be a gyerekek. Tovább olvasom