Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Milliók a légibázisra: adják is, meg nem is

Szentes - A megyei önkormányzat vissza szeretné kapni a szentesi légimentő-bázis építésére felajánlott összeget, ha az állam hozzájut az e célra szánt uniós forrásokhoz. Csongrádon Murányi László is azt javasolta, a város csupán előlegezze meg a beruházást.
A szentesi Szirbik Imre polgármester szerint ez így nem megy: Szentes végleg odaadta a maga pénzét, mert az EU-nál megkezdett fejlesztésre már nem lehet pályázni. Rákérdeztünk egy pályázatíró cégnél, ott is így tudják.

Adna is, de vissza is kérné a pénzt a szentesi légimentő-bázis építését felkaroló néhány önkormányzat. Csongrádon előzetesen egymillió forintot ajánlottak fel a beruházásra, de ezt a képviselő-testületnek is meg kell szavaznia. A grémium jobboldaláról Murányi László azt vetette föl, hogy csupán előlegezzék az adományt, vagyis a város kössön szerződést az eredeti beruházóval, hogy az uniós források megérkezése után kerüljön vissza az összeg az önkormányzat kasszájába. – Abban mindenki egyetért, hogy szüksége van a régiónak légimentő-bázisra, lehetőleg minél hamarabb, de azt is figyelembe kell venni, hogy az állam helyett épp azok az önkormányzatok vállalnák át a fejlesztés anyagi terheit, amelyek egyáltalán nem dúskálnak a pénzben – mondta lapunknak az Összefogás Csongrádért Egyesület ügyvezetője.

Ha egyszer belevágnak a szentesi légibázis építésébe, a pályázatíró szerint már nem lehet uniós forrásokat kérni. Fotó: Tésik Attila
Ha egyszer belevágnak a szentesi légibázis építésébe, a pályázatíró szerint már nem lehet uniós forrásokat kérni. Fotó: Tésik Attila

Bedő Tamás érdekesnek találta a felvetést, de megjegyezte, a felajánlás nem kölcsön, márpedig Csongrád elsősorban segíteni szeretné a létesítmény megvalósítását. A csongrádi polgármester hozzátette, ebben az ügyben is a képviselők fognak dönteni. Az egymilliós összeg egyelőre kiindulópont, az lefelé és fölfelé is módosulhat.

A megyei önkormányzat – amelynek vezetése sajtónyilatkozataiban tízmillió forintos felajánlásról beszélt – most olyan előterjesztést készít elő a közgyűlés április 24-i ülésére, amiben a jogi lehetőségek figyelembevételével rögzítik, hogy amennyiben a szakminisztérium hozzájut az uniós támogatási összeghez, a feladat elvégzése után kapja vissza a megye a pénzét. Erről Varga Márta, a megyei önkormányzat szóvivője tájékoztatta lapunkat. Hozzátette, álláspontjuk szerint erre azért van szükség, mert a megye pénzügyi lehetőségei szűkösek.

Támogatásról döntött a megye

A megyei közgyűlés márciusi ülésén döntött arról, hogy – mivel központi forrás áll rendelkezésre a fejlesztéshez – 10 millió forinttal hozzájárul a szentesi légimentő-bázis létesítéséhez. Az összeget az általános tartalék terhére különítették el a 2008-as költségvetésben. A döntés utolsó két határozati pontja arról szól, hogy a közgyűlés elnöke a támogatás tekintetében a bázis létesítésével kapcsolatos tárgyalásokat folytassa le, illetve a támogatás folyósítására a szükséges tárgyalások függvényében a beépített garanciák ismeretében kerülhet sor.

– Egyedi ötlet, de ez így nem megy. Megkezdett beruházásra ugyanis nem lehet az Uniónál pályázni. Ez az adok is, meg nem is nem működik – mondta lapunknak Szirbik Imre. A szentesi polgármester szerint fontos lenne, hogy összegyűljön a 90 milliós beruházás forrásainak kétharmada, mert akkor a légi mentők azonnal indíthatnák a közbeszerzést, és a kivitelezés még idén megvalósulhatna. A megyeházán készülő előterjesztés kapcsán Szirbik leszögezte, mivel van érvényes határozat a pénz odaadásáról, nem tudja mire vélni ezt az utólagos módosítási szándékot, és nem is születhet ilyen döntés, hiszen az elfogadott javaslatban semmilyen külön feltételt nem támasztott a megye a másik féllel szemben, illetve a megye költségvetését is módosították a döntés értelmében.

A légi mentésről szó volt a tegnapi szegedi közgyűlésen is. Ahogy kinevezik az új egészségügyi minisztert, Botka László szegedi polgármester azonnal megkeresi, arra kéri, hogy minél hamarabb indítsa újra a dél-alföldi légi mentést. Ezt a pénteki szegedi közgyűlésen jelentette be, Botka szerint politikai presztízsharc és szakmai felelőtlenség következménye, hogy a 2004-es leállás óta még mindig nem indult újra a légi mentés a régióban, emlékeztetett rá: amikor a tárca még Szegedet jelölte ki a bázis helyének, a város 2007 júniusában 90 millió forinttal támogatta volna a beruházást. Már működhetne a mentés, ám a megyei önkormányzat és a Légimentő Kht. vezetése elérte, hogy ne Szeged legyen a központ – pedig a súlyos sérültek többségét úgyis a szegedi klinikára kell hozni.

Ha belevágnak, nincs pályázat

Valóban, az esetek 99 százalékában megkezdett beruházásra nem lehet pályázni – mondta lapunknak Luterán Róbert, az LLanden Consulting Kft. ügyvezetője. A fővárosi pályázatíró cég vezetője hozzátette, egy beruházás megkezdését többféleképpen lehet értelmezni, hiszen a tervezés és az első kapavágás is minősülhet annak, illetve nem mindegy, hogy a pályázatot csupán be kell nyújtani, vagy be is kell fogadni. Éppen ezért a kiírók mindig rögzítik a megkezdettségi feltételeket. A szentesi légibázis ügyében Luterán Róbert szerint egyértelmű a helyzet: utólagosan nem lehet pályázni uniós forrásokra.

Olvasóink írták

 • 12. hihi 2008. április 14. 14:05
  „"Ki szentesre épit,ingoványra épit.."”
 • 11. szentesi 2008. április 14. 10:49
  „jakabi és Bácsban élő
  A te helyedben a csempészett "anyaggal"kapcsolatban
  befognám a számat.
  Lehet,hogy azért ilyen nagy apofár mert a lakásodban nem a
  tehén a radiátor,de ha igazolni kellene,hogy miért akkor lehet,
  hogy bajban lennél.
  Halgatni Arany.”
 • 10. büszke akárhol 2008. április 14. 08:26
  „HE,hát te szentesi,nálatok nem kő kaja,mert parasztiába beraktok egy disznót,oszt azt falatázzátok egész évben,a személyzetnek nem ke hotel,mert ti istállóba alszotok arrafelé.ott a tehén radiátornak,a kerozin helyett ott a román csempészett "anyag",azzal is forog a hajtómű...MI?”
 • 9. Ferrari 2008. április 13. 20:15
  „Pedig milyen jól jönnének most a Zuschlag-féle lenyúlt milliók!”
 • 8. vidám szentesi 2008. április 13. 17:12
  „Ez a hét mondata :-)

  "Itt legalább minden ingyenes,csak-sajnos-még nincs pénz!"”
 • 7. büszke szentesi 2008. április 13. 10:10
  „"jakabi paraszt",ti beszéltek?Nagy dirrel-durral bejelentettétek,minden ingyenes!Nagy vezércikkek,mindenki rólatok beszélt!Erre kiderült,a kerozin sincs ingyen,a kaja sem ingyenes,a hotelszobáért is fizetni kell!

  Itt legalább minden ingyenes,csak-sajnos-még nincs pénz!De majd mi összegyüjtjük,mi megmutatjuk a világnak,ne félj!Vezetőink,tudják mit csinálnak,és én büszke vagyok rájuk!!

  Hajrá Szentes!!!”
 • 6. jakabi paraszt 2008. április 13. 09:56
  „Ne legyen igazam,de ezzel a oda-vissza kapkodással,Szentes a két szék közé fog ülni.Nem lesz unios pénz,mert elkezdik az épitkezést,viszont amennyi pénz az alamizsnából összejön,az nem lesz elég!(rossz esetben azt is lenyulják)

  Személy szetint őszintén drukkolok,de valószinűleg,ez lesz a végkifejlet.Az itt élők jót akarnak,a vezetőség viszont kapkod,hülyeséget csinál.”
 • 5. budapesti 2008. április 13. 09:46
  „Fővárosiként,élvezettel olvastam-idáig-dél alföld hireit.Meg kell állapitanom,szerencsés helyzetben vannak az itteni zsurnaliszták,hiszen hétről-hétre van story,a légimentő bázis!
  Csak ebből "megélnek",mert azt is megirják,KI,hol,mit,hogyan mondott..))

  Valljuk be,szentesnek egy előnye van,elméletileg jó helyen van,más itt semmi sincs.(a "jó"hely CSAK légimentés szempontjából!!)

  Még az első kettő cikk érdekes is volt,de már-sokan vagyunk igy-nagyon unjuk..ami kinlódás megy(adunk,nem adunk,kölcsön,nem kölcsön,ki ad..ki nem ad..stb,stb)szóval akkor tessenek valamit irni a témáról,ha megtörténik az első "kapavágás",mert az egész szentesi kinlódás kezd hasonlitani egy venezuellai szappanoperához!
  (szüleim szentesiek..)”
 • 4. Rák 2008. április 12. 17:45
  „Van nekünk egy MSZP-és képviselőnk, elvégre azért tartjuk, hogy megoldja. Mindent megkapott ehhez, már csak dolgoznia kellene!”
 • 3. Választó 2008. április 12. 16:37
  „Az a 120 millió, amit a kormány elkölt a már megvalósult programjainak kommunikálására bőven elég lenne a légibázisra. A kormánypártoknak többet ér a hatalom, mint a választópolgárok biztonsága.”
 • 2. Avocado 2008. április 12. 14:13
  „Hát mos a főtér után a határt is kiköveztetjük! Me´ van, vazze! :)”
 • 1. Bananas 2008. április 12. 10:08
  „Kiköveztük a főtereket, kerékpárutakat építettünk, stb., munkahelyteremtés sehol. Egyik sem értékteremtő beruházás. Elladósították, gazdasági válságba kergették az országot, most meg itt sóhajtozik Bedő is, Szirbik is.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnt a tüdőszűrés Szentesen

Szentes - Önkéntes szűrővizsgálatot kért a szentesi kórházban Törőcsik László, de nem fényképezték le a tüdejét. Magyarországon nagyon alacsony a megbetegedések száma, nem indokolt a rendszeres szűrés. Tovább olvasom