Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Minden elhagyott állatot befogad Liliána

Megható levélben ajánlotta fel segítségét, munkáját egy 13 éves kakasszéki kislány az állatvédőknek. Már eddig is több kóbor kutyának talált gazdát. Kiskora óta viszi haza és gondozza a gazda nélkül maradt macskákat. Talán van ebben valami sorsszerűség is: Liliánát a szülei hagyták sorsára. A nagyszülei nevelik.
A kakasszéki tanyát három kutya őrzi. Egy sereg macska sündörög körülöttük. Itt tényleg létezik a kutya-macska barátság. A gazdijuknak, Klimó Liliánának mindegyik négylábúhoz van egy-két kedves szava.

Liliána 13 éves, a székkutasi általános iskola 7. osztályos tanulója. Nemrégiben megható levelet írt az Orosházi Állatvédő Egyesületnek. Leírta, mennyire szereti az állatokat, és elítéli azokat, akik az utcára dobják vagy megkínozzák jószágaikat. Lili önkéntes munkával szeretné segíteni a menhely kutyáit.

– Kis unokámnak a vérében van az állatszeretet, a nagyapjától és tőlem örökölte – mondta ottjártunkkor a nagymama, Varga Sándorné. – Van három kutyánk, Győző, Pici és Cézár, öt macskánk, két lovunk és jó pár tyúkunk – magyarázta Lili.

– A kutyák és a macskák gondozása legfőképpen az én feladatom, de még a lovakat is meg szoktam etetni – mesélte a kislány. Lili többször is vitt már haza kóbor állatot, de a nagyszülei ezért sohasem haragudtak.

– Egyik évben Pécsen voltunk osztálykiránduláson. Hazafelé jövet, már itt Kakasszéken, találtam egy cicát, belegabalyodva a kerítésbe. Pécs lett a neve. Sajnos már nem él. Fáncsira biciklizés közben leltem. A kerékpárút mellett egy fán nyávogott. Pici volt és nem tudott lejönni. Felmásztam érte és hazahoztam. Ő lett tata kedvenc cicája.

A szerző felvétele
A szerző felvétele

A kislány az osztálytársaival több kóbor kutyán is segített. Egy tacsi a 47-es úton szaladgált. A gyerekek féltették, hogy elüti egy autó. Végül sikerült befogniuk, gazdát is kerestek neki. Egy másik, ugyancsak az utcán kóborló kutyának úgy találta meg a gazdáját, hogy házról házra járt vele, mindenkihez becsöngetett.

Lili telefonja tele van az állatairól készült fotókkal, azokéi is ott vannak, amelyek már nem élnek. Az udvarban nagyszüleivel kutya-macska temetőt alakított ki. Kis fejfák jelzik, hová temették az örök vadászmezőkre távozó kedvenceket.

– Nem értem, hogy dobhat ki valaki egy kutyát vagy egy macskát, hiszen az ember legjobb barátai. Megérdemlik, hogy életük végéig törődjenek velük. Ezért is szeretnék segíteni az állatvédőknek, akár sétáltatással, de szívesen részt vennék az állatok gondozásában is. Több osztálytársam is ezt tervezi. Reméljük, minél hamarabb eljutunk az orosházi menhelyre – mondta a kislány. Az állatvédőktől tudjuk, örömmel fogadják Liliéket.

Talán nem is véletlen, hogy a kakasszéki kislány ennyire szívén viseli az elhagyott cicák, kutyák sorsát. Vele a szülei tettek hasonlóképpen. Az a szerencséje, hogy jó nagyszülőkkel áldotta meg a sors.

– Nem kellettem a szüleimnek. Anyu sohasem látogat, apu jó, ha évente egyszer. Vannak testvéreim is, de nem is nagyon tudom, hogy hányan. Egyéves korom óta nevelnek a nagyszüleim, akiket nagyon szeretek.
A kakasszéki kislány hamarosan pályaválasztás előtt áll. Egyelőre még nem tudja, hol tanul tovább, de olyan foglalkozást szeretne, ami kapcsolódik az állatokhoz, állatvédelemhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4000 állásra jelentkezett 1 év alatt

Egy év alatt négyezer helyre küldte el önéletrajzát egy eperjesi, gyermekeit egyedül nevelő anyuka, akinek több szakmája van. Tovább olvasom