Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Minden ötödik ellopott bicikli kerül elő Szentesen

Szentes - Szentesen legalább tízezer kerékpárt használnak, évente száz biciklilopás ügyében indul nyomozás, és most már a körfolyosókról is eltűnnek a lezárt járművek. Az elvitt kétkerekűeknek egyötöde kerül elő. A rendőrség áttörést akar elérni ezen a téren.
Szentesen legalább tízezer kerékpárt használnak, évente száz biciklilopás ügyében indul nyomozás, és most már a körfolyosókról is eltűnnek a lezárt járművek. Az elvitt kétkerekűeknek egyötöde kerül elő. A rendőrség áttörést akar elérni ezen a téren, s most a lakosság segítségét kéri: a lopások tanúi – érdemi információért cserébe – pénzt is kaphatnak.

A körülbelül harmincezer lakosú Szentesen alig akad család, ahol ne volna legalább egy kerékpár. Egyes becslések szerint tízezer lehet az itt használt biciklik száma. A legolcsóbb és legegészségesebb közlekedési eszköz vonzó a tolvajok szemében is: az iskolai nyári szünetben – így most is – ugrásszerűen megnő a lopások száma. Viszik a bringát éjjel és nappal, hét közben és hét végén, tárolóból, pincéből, bérházak folyosóiról, utcáról, iskolaudvarról és kocsma mellől – sorolta lapunknak Balogh-Szabó Imre. A szentesi kapitányság megbízott vezetője azt is elmondta, munkatársai minden egyes eltűnt bicikli után nyomozni kezdenek, az előkerült kerékpárok pedig egyenként lettek meg.

Száz kerékpár évente

Évente körülbelül száz bicikli eltűnését jelentik be a rendőrségen. Egyötödük biztosan megvan, és idén javult a statisztika. 2005-ben 103 ellopott bicikliből 19 került elő, 2006-ban 97 eltulajdonított kétkerekűből 20 lett meg. Idén július 31-éig 48 kerékpár eltűnését jelentették be, a rendőrök eddig 16-ot találtak meg, ami 34 százalékos felderítettséget jelent. Kerékpárlopás témájában a szentesi rendőrök ezekkel az adatokkal a megyei kollégák előtt viszik a prímet, de a kapitányság vezetője áttörést szeretne elérni.

A buszpályaudvar felújítása óta váratlan segítséget kaptak: a közlekedési részvénytársaság ugyanis térfigyelő kamerákat szereltetett fel az új épületre. Eredetileg saját értékeinek megóvása volt a cél, de ezekkel a kamerákkal adott esetben a kerékpártolvaj is megfigyelhető. A Szabadság tér, a Kossuth utca és a Kossuth tér így is kedvelt a bűnelkövetők körében.

Balogh-Szabó Imre szerint a kerékpár-tulajdonosok igenis vigyázhatnának hatékonyabban a bringájukra. A negyven-ötvenezer forintos kétkerekűeket két-háromezer forintos kulccsal zárható zárakkal kell rögzíteni, olyan helyen, ahonnan a kerékpár hátsó felét megemelve nem lehet eltolni: például tárolóhoz kell hozzákötni. Javasolja, hogy éjjel jól kivilágított helyen tartsák a szentesiek a bicikliket, egyszerű oknál fogva: fényben ugyanis kevésbé bátor a tolvaj. A kapitány ezentúl arra kéri a szentesieket, hogy legyenek figyelmesek. Például, ha a saját lépcsőházukban látnak egy ismeretlent, aki egy lezárt bicikli hátsó kerekét megemelve távozni készül, nyugodtan kérdezzék meg tőle: esetleg elvesztette a kulcsot? A szentesi rendőrségen a kerékpárlopások tanúi az általuk adott érdemi információiért pénzt is kaphatnak – jelentette ki a kapitány.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szezonzáró strandparty

A forró napok és zivataros időszakok váltakozása miatt változó lett a vendégforgalom is a szentesi… Tovább olvasom