Délmagyar logó

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 15°C Még több cikk.

Mini bölcsődéket építenek a kistelepülések

Mini bölcsődéket építenek a kistelepülések Csak nézhetnek a nagymágocsi ovisok is, ha megszépül az intézményük. Fotó: Kovács Erika
Árpádhalom, Csanádalberti, Derekegyház - Országszerte 69 mini bölcsőde létesül, erre a 10 ezer fő alatti települések önkormányzatai összesen 656 millió forintot kapnak. Csongrád megyében is bővül a legapróbbak intézményhálózata.
– Szeptemberben már fogadjuk a kicsiket a mini bölcsődénkben – mondta Szarka Attila, Árpádhalom polgármestere. – Egységes óvoda-bölcsődét szerettünk volna létrehozni, erre meg is kaptuk a támogatást. Időközben azonban változtak a jogszabályok, 2018 szeptemberétől ezt a formát már nem ismeri el a törvény. Alkalmazkodunk az új feltételekhez.

 – Újraterveztünk mindent. A mini bölcsődénk az óvoda épületében lesz kialakítva, de külön bejárattal, önálló egységként – tette hozzá az árpádhalmi polgármester.

Az önkormányzat felméréseket végzett. A településen 5-6 olyan kisgyermek él, akiknek az édesanyja munkába állna, és igénybe venné a mini bölcsi szolgáltatásait. A polgármester elmondta, a mini bölcsőde 7 fős lesz, az esetleges üres helyekre pedig a környék településeiről, például a közeli Orosházáról is fogadnának gyermekeket.
Derekegyházon 2017. december 31-éig családi napköziben gondozták a 2-3 év közötti gyerekeket. A jogszabály ezeket az intézményeket is megszüntette, ezért a településen ez év januárjától áttértek a mini bölcsődére.

– A 7 fős mini bölcsiben nincs panaszunk a létszámra, sőt, sorban állás van a helyekért – tudtuk meg Szabó István polgármestertől.
Nagymágocson már 6 éve működik a 14 férőhelyes bölcsőde. A legkisebbek intézményét az óvodával együtt idén felújítja az önkormányzat. Fotó: Kovács Erika
Nagymágocson már 6 éve működik a 14 férőhelyes bölcsőde. A legkisebbek intézményét az óvodával együtt idén felújítja az önkormányzat. Fotó: Kovács Erika

A település jövőre újítja fel és alakítja át az iskola épületét. Mivel a felső tagozat több éve Szentesre került, ezért az épület egy része most üres. A felújítás során egy épületbe kerül, természetesen egymástól elkülönítve a bölcsőde, az óvoda és az alsó tagozat.

– Az új mini bölcsődei részt úgy alakítjuk ki, hogy ha szükséges, át tudjuk minősíttetni bölcsődévé, ahová 14 gyermeket is fel lehet venni. Erről majd a képviselő-testület dönt. A felújítással augusztus végéig szeretnék elkészülni.

Csanádalbertin mikrotérségi mini bölcsődét alakítanak ki, ahol a helyi 2-3 éves gyermekeken kívül a nagyérieket, ambrózfalviakat és a pitvarosiakat is fogadják, ha erre igény lesz.

– Bölcsiben már van tapasztalatunk, hiszen egységes óvoda-bölcsődét működtetünk – tájékoztatott Csjernyik Zoltán, Csanádalberti polgármestere.

– Az óvodához építünk egy új részt, ott alakítjuk ki a mini bölcsődét. Ha az időjárás engedi, már tavasszal nekilátunk a munkának.

A 10 ezer lélekszám alatti településeken jövőre folytatódik a bölcsődeprogram. 2018-ban 1,5 milliárd forintra pályázhatnak az önkormányzatok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3 hónapig szünetel a szentesi piac

3 hónapig szünetel a szentesi piac
Átépítik Szentesen a Villogó utcai árusítóhelyet. Újranyitás március végén. Tovább olvasom