Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Módosult és könnyít az új inzulinrendelet

Szentes - A rendelet hatására az analóg inzulint használó betegek mintegy 30 százaléka egy másik kezelésre tért át.
Egy évvel ezelőtt hozott OEP-rendeletet módosított május 1-jétől az Emberi Erőforrások Minisztériuma, mely arra vonatkozott, hogy bizonyos laboratóriumi érték eléréséhez kötötték a korszerűbbnek tartott analóg inzulin 100 százalékos támogatását. A rendelet hatására a betegek kb. egyharmada tért vissza a korábban alkalmazott „hagyományos" azaz humán inzulinra.

A szerző fotói
A szerző fotói

Azok a cukorbetegek, akiknek nem sikerült elérni a három havonta történő ellenőrzéskor a 8 százalékos hemoglobinA1c - értéket, de mégis ragaszkodtak a korszerűbb inzulinkezeléshez, 50 százalékos térítéssel vásárolhatták meg azt. Aki ezt nem tudta vállalni, visszatérhetett a másik típusú inzulinra, amely nem rosszabb, inkább más jellegű életmódbeli változásokat jelent, mint az analóg inzulin alkalmazása. Mindez elég nagy felbolydulást keltett, részben joggal, hiszen a jogalkotó nem tett különbséget az 1-es és a 2-es típusú, a fiatalkori vagy az időskori cukorbetegségben szenvedők között, magyarázta Földesi Irén.


A Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház diabetológiai szakrendelőjének vezetője szerint azt, hogy a meghatározott laboratóriumi értéket egyeseknek nem sikerült elérni, számos tényező is befolyásolhatta, például közben kialakult betegség, ami átmenetileg felborította az anyagcserét. A rendelet hatására az analóg inzulint használó betegek mintegy 30 százaléka egy másik kezelésre tért át. Ezt a rendeletet módosították e hónaptól, melynek lényege, hogy kikerültek a szabályozás alól az 1-es típusú cukorbetegek, vagyis, akiknél szükséges az analóg inzulin továbbra is 100 százalékos támogatással kaphatják azt, függetlenül a laborértéktől. A 2-es típusú diabéteszesek esetében is valamivel rugalmasabb lett az új szabályozás.

Olvasóink írták

  • 1. istvang58 2013. május 15. 07:31
    „Jönnek a választások ilyenkor odadobnak egy kis engedményt, de soha többet nem kell a FIDESZ,MSZP,KDNP.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújul a Fehér Ház Szentesen

A városközpont-rehabilitációs pályázat egyik leglátványosabb eleme, a Kossuth téri Fehér Ház felújításáról, ennek menetéről számoltak be a napokban sajtótájékoztatón. Tovább olvasom