Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Móróné Tulipán Edit nyerte a szentesi választást

Szentes - Móróné Tulipán Edit, a Fidesz–KDNP közös jelöltje nyerte a szentesi 14. számú egyéni választókerületben az időközi önkormányzati képviselő-választást, amit azért kellett kiírni, mert áprilisban elhunyt a fideszes Zoltai Gábor.
Békésen kampányoltak, járták a választókerületet a képviselőjelöltek a múlt héten, így ezzel hozható összefüggésbe, hogy felfokozott érdeklődés kísérte az időközi választást tegnap Szentesen, a 14. számú egyéni választókerületben. Az áprilisban elhunyt Zoltai Gábor fideszes városatya mandátumának megszerzéséért most kilencen szálltak harcba – Borsos Zsigmond (Pálmások Szövetsége), Csernus Lukács László (SZDSZ–MSZP), Medgyesi István (független), Móróné Tulipán Edit (Fidesz-MPSZ–KDNP), Németh Jenő (Együtt Szentesért), Révész András (független), Révész János (MDF), Szernyi János (MIÉP) és Szikora József (független) –, míg tavaly a októberi helyhatósági voksoláson csak négy aspiráns volt.

A legnagyobb szavazókör a Gróf Széchenyi István Általános Iskolában működött, ahol 764 választásra jogosult polgárt vártak a voksolásra. A környék lakói nem törődtek a kánikulával, egymás kezébe adták a kilincset. Az első szavazó már reggel 6 órakor leadta voksát, délelőtt 11 óráig pedig csaknem 20 százalékos volt a részvételi arány. A szavazatszámláló bizottság elnökhelyettese, Mikecz Emese elmondta: egy férfit a kórházból vitt ki a felesége a szomszédasszonnyal, mert az illető mindenáron élni akart a választási jogával. Mozgó urnát is kértek ketten.

A Fidesz–KDNP egyéni képviselője, Móróné Tulipán Edit tegnap este azt nyilatkozta lapunknak: nagyon örül a választási győzelemnek. Hangsúlyozta: sokat köszönhet a csapatnak, amely mindvégig mellette állt. A 14. számú választókerület lakóinak külön megköszönte a részvételt a voksoláson, mint ahogy azt is, hogy bíztak benne és szavazatukkal támogatták őt. A kilenc jelölt közül egyedüli nőként a visszajelzésekből érezte, hogy nyerni fog. – Holnaptól kezdve még munkásabb napok jönnek – mondta a frissen megválasztott képviselő arra utalva, hogy így szolgálja meg a bizalmat. Közölte: keményen fog dolgozni a városrész lakóiért.

Szalva József a feleségével és a fiával érkezett az iskolába, ahová annak idején ő is járt, és pedagógusként onnan ment nyugdíjba. Elmondta, hogy kisebb-nagyobb megszakításokkal 1937 óta lakik a választókerületben. A jelöltek közül nem volt nehéz választani, mert arra adta voksát, akiben megbízik. Az ő aspiránsa az előző ciklusban már teljesített. Azt várja tőle, hogy a Schweidel József utca tönkrement burkolatát hozassa rendbe, és a kamionokat, teherautókat tiltassa ki a lakók nyugalma érdekében. Szalva József nem árulta el, kire voksolt, mint ahogy a többiek sem, akiket utána kérdeztünk.

– Nem mindegy, hogy ki lesz a képviselőnk – vélekedett Fekete Andrásné, hozzátéve: neki kettő jelölt is szimpatikus volt, ám az egyik szerinte túlzásba vitte a kampányolást. A 18 éves Janó Miklós most először járult az urnához. A mérnök-asszisztensnek tanuló fiatalember elmondta: jelöltje a körzetben lakik. Azt várja tőle, hogy sok mindent változtasson meg a környéken. Most szemetes a környék, és jó lenne, ha elintézné, hogy iskolabusz vigye a tanulókat a városközpontba. Sipos Sándorné és férje ugyanarra a jelöltre szavazott. Elmondták, személyesen ismerik az aspiránst, nem úgy, mint az előző képviselőt.

A tavaly októberi önkormányzati választáskor a 14. számú választókerületben 31,49 százalékos volt a részvételi arány. Tegnap délután fél hatig a három szavazókörben a választásra jogosultak 28,7 százaléka jelent meg. Sztantics Csaba jegyző elmondta, hogy a június 10-én a 2. számú választókerületben megtartott időközi önkormányzati képviselő-választáson a jogosultak 24,2 százaléka jelent meg.


A szavazás eredménye

A 14. számú egyéni választókerületben 1098 a választásra jogosultak száma, közülük 362-en járultak az urnákhoz, a részvételi arány 33 százalékos volt. A mandátumot Móróné Tulipán Edit (Fidesz–KDNP) szerezte meg 115 szavazattal, ez a voksok 31,9 százaléka. További sorrend: Révész János (MDF) 99 szavazat (27,4 százalék), Csernus Lukács László (SZDSZ–MSZP) 54 szavazat (15 százalék), Szikora József (független) 49 szavazat (13,6 százalék), Borsos Zsigmond (Pálmások Szövetsége) 19 szavazat (5,3 százalék), Medgyesi István (független) 11 szavazat (3 százalék), Révész András (független) 7 szavazat (1,9 százalék), Németh Jenő (Együtt Szentesért) 6 szavazat (1,7 százalék), 9. Szernyi János (MIÉP) 1 szavazat (0,3 százalék). 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keleti Andrea: Zene és jó társaság kell

Szentes - A profi magyar táncbajnok és fővárosi tanítványai a nyári edzőtábort Szentesen tartják.… Tovább olvasom