Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Működtetnék az önkormányzatok a Szentes-Orosháza vonalat

Szentes - Elvileg működtetnék a Szentes és Orosháza közötti vasútvonalat a térségi önkormányzatok, de erről csak a gazdasági számítások elvégzése után hajlandók tárgyalni a szaktárcával. Most ugyanis még nem lehet tudni, mindez mibe kerül.
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szándéknyilatkozatokat várt a megszüntetésre ítélt szárnyvonalak mentén lévő települések polgármestereitől a vasút működtetésére. A szaktárcánál többször nyilatkozták, hogy e nélkül nem írnak ki pályázatot a vasút üzemeltetőjének kiválasztására, pályáztatás nélkül viszont csak december 9-éig mehetnek a vonatok a szárnyvonalakon.
Szirbik Imre szentesi szocialista polgármester is küldött válaszlevelet a minisztériumba, s ezzel szavai szerint „Szentes betette a lábát a tovább tárgyalunk klubba". A polgármester és országgyűlési képviselő alapvetően azt szeretné elérni, hogy megmaradjon a Szentes–Orosháza vonal.

A fábiánsebestyéniek naponta használják a piros vonatot. Fotó: Tésik Attila

A működtetésre vonatkozó elképzelés tervezetét most tárgyalja a kormány, ezért az érintett települések vezetői egyelőre csak várni tudnak. Szirbik elvileg nem zárja ki, hogy térségi együttműködés keretében üzemeljen a vasút, konkrét számok nélkül viszont nehéz megállapítani, milyen eséllyel indulhatnának a települések egy ilyen programban. A polgármester feltételezi, a tárca azért akar megszabadulni ezektől a vonalaktól, mert működtetésük veszteséges. A forráshiányos önkormányzatok számára pluszfeladatként jelentkezne a vonatoztatás, uniós forrás pedig kevés áll rendelkezésre.

Tüntetés a téren

A Békés megyeiek tüntetést szerveztek nemrégiben az orosházi vasútállomás előtti téren. Egyes hírforrások szerint százan, más források szerint kétszázan vettek részt azon a tiltakozó demonstráción, amelyet a térség polgármesterei hívtak életre – szocialista és fideszes városvezetők, országgyűlési képviselők együtt tüntettek. Az itt felszólaló Karsai István szocialista politikus szerint az országnak egy egyszázalékos párttal szemben kell kiállnia a vasút érdekében.

A Szentes és Orosháza közötti vonalat elsősorban a fábiánsebestyéniek, gádorosiak, újvárosiak és a Gyopárosfürdőre utazók veszik igénybe, egy felmérés szerint naponta 235-en. A falvak lakói munkába és iskolába járáshoz használják a vonatot. Ennek fontosságáról szerettük volna kérdezni a fábiánsebestyéni polgármestert, Kós György azonban nem kívánt nyilatkozni. A gádorosi alpolgármester, Kishontiné Nagy Tünde kijelentette: a gádorosiak nem örülnének a vasút megszüntetésének. Az alpolgármester elmondta, busz is jár a két város irányába, de nem ugyanazokban az időpontokban, mint a vonat, és rendkívül rossz állapotú közúton. Szerinte elképzelhetetlen, hogy önkormányzatok finanszírozzák a vasút működtetését.

Alapvetően furcsállják az orosháziak a gazdasági tárca döntését a szárnyvonal jövőjéről. – Maga Kóka János rakta le az alapkövét az egymilliárd forintból épült vasúti felüljárónak – emlékeztet Dancsó József. – Annak idején arról volt szó, hogy azért van szükség a felüljáróra, mert villamosítják a vasutat. Most úgy tűnik, nem csupán a villamosításról mondott le a kormány, de magáról a vasútról is. Orosháza adott szándéknyilatkozatot a tárcának a működtetésre vonatkozóan, hajlandóak vagyunk erről tárgyalni gazdasági számítások után – mondta Orosháza fideszes alpolgármestere.

Olvasóink írták

  • 1. Béla 2007. november 16. 07:56
    „Na végre valamilyen ügy amiban összefognak az ellenzéki és a kormánypárti képviselők, bár a vonal kihasználtsága mellett nincs túl sok értelme.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábítószer és alumínium Szentesen

Szentes - Összesen fél kilogrammnyi különböző kábítószert, marihuánát, extasyt, speedet találtak a… Tovább olvasom