Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Nagyon fogynak a középiskolások

Több mint száz tanulóval csökken szeptembertől a szentesi középiskolások létszáma. A Boros szakközépiskolában a négy elballagó osztályt csak két kilencedikes tanulócsoport váltja az új tanévben, a Zsoldosba felvettek 39 százaléka katona- és rendésznövendék lesz. 2016-ra a szentesi járásban már csak 381 gólyára számíthatnak a középfokú oktatási intézmények.
Minden eddiginél drasztikusabban csökken szeptembertől a szentesi középiskolás diákok létszáma: az elmúlt hétvégén összesen 578 végzős ballagott el az öt helyi intézményből, az új tanévben viszont csak 455 gólya kezdi meg tanulmányait. A kilencedikesek létszáma ugyanakkor nem végleges, kisebb változások még lehetnek, hiszen nyáron még lehetnek pótfelvételik, illetve van olyan iskola, ahol a fenntartó még nem bólintott rá a felvettek névsorára.

A Zsoldosba felvettek 39 százaléka katona- és rendésznövendék lesz.
A Zsoldosba felvettek 39 százaléka katona- és rendésznövendék lesz.

A gimnáziumban – ahonnan 146-an ballagtak el – a tavalyi hat helyett csak öt osztály indul: ebből három a maximális, 34 fős osztálylétszámmal, lesz egy 32 fős osztály, illetve a hatosztályos képzésre eddig 23 hatodikos vettek fel, de – mint már fentebb írtuk – a nyári szünetben még befuthatnak jelentkezők – tudtuk meg Tóth Tamás igazgatótól. A Boros Sámuel Szakközépiskolában a négy elballagó osztályt csak két kilencedikes tanulócsoport váltja az új tanévben. Az intézménytől kapott tájékoztatás szerint 59 fő nyert felvételt a két osztályba. Pozitív a mutatója a Pollák Antall Műszaki Szakközépiskolának, ahol 40 végzőst búcsúztattak hétvégén, viszont a végleges felvételi jegyzék szerint 49 új diákja lesz szeptembertől.

A Bartha János Kertészeti Szakképző Iskolából ötvenen ballagtak el. Helyükre az egyelőre ideiglenes felvételi rangsor szerint 37 szakközépiskolai és 55 szakiskolai képzésre jelentkező nyolcadikos érkezhet, de itt átfedések is vannak, úgyhogy várhatóan ennél kevesebb gólyája lesz a mezgének.

Nehéz elhelyezkedni a pályakezdőknek

Ami a kirepülőket illeti, a statisztikai adatok alapján egyre nehezebb elhelyezkedni a pályakezdőknek. A Csongrád megyei önkormányzat április végi ülésén tárgyalt a megyei szakképzés-fejlesztési koncepcióról, amiben az áll, hogy 2006 végén még csak 177 regisztrált pályakezdő munkanélkülit tartott nyilván a szentesi munkaügyi központ, az elmúlt év decemberében viszont már 275 volt ez a szám. Megyei összevetésben a szakközépiskolákban, valamint a szakiskolákban végzett, és munka nélkül maradt fiatalok száma hat év alatt a két és félszeresére nőtt. A csupán gimnáziumot végzettek körében kétszeres ez a szorzó, a technikumot, főiskolát és egyetemet végzett, munkanélküli fiatalok száma viszont – kisebb kilengésektől eltekintve – nagyságrendileg nem változott 2006 óta. 

 
A Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskolától 240 végzős vett búcsút, de közülük néhányan továbbra is az intézmény diákjai maradnak, mert második szakmát is tanulnak. A felvett tanulók végleges névsora szerint mindössze 98 új tanulója lesz szeptembertől az iskolának. A kilencedikesek 39 százaléka katona- és rendésznövendék lesz. A Zsoldoson belül a katonasuli után a legnépszerűbb képzés a hegesztői volt, ahová 14-en nyertek felvételt. A következő tanévre 10 hiányszakmát határozott meg Csongrád megyében a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság: a gólyák közül 24-en választottak ilyen, állami ösztöndíjat biztosító képzést.

Ami a jövőt illeti, nem túl jók a kilátások. A megyei szakképzés-fejlesztési koncepció szerint hosszabb távon az iskolarendszerű szakképzésben a tanulók létszámának jelentős csökkenése várható. Mindez hatást gyakorolhat a képzési szerkezet átalakulására is. A dokumentumban az áll, hogy míg tavaly 419 tizennégy éves gyermek élt a szentesi járásban, 2016-ra már csak 381-en lesznek. A hét Csongrád megyei járás közül csupán a csongrádiban, a kistelekiben és a makóiban nő 2016-ig a 14 évesek száma. Az elfogadott koncepció készítői lehetőségnek tekintik a szakképzési intézményrendszer racionalizálását, ugyanakkor a veszélyek közé sorolják, hogy a jelenlegi szakképzési beiskolázási szerkezet ésszerűsítése települési érdekeket sérthet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Látnak fantáziát az elefántfűben Szentesen

A környezetvédelem szempontjait is figyelembe veszi a város vezetése a befektetések ösztönzésénél. Tovább olvasom