Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Napelempark zöldberuházásban Szentesen

Szentes - Napelemparkot létesítene Szentesen az Appeninn Solaris Zrt. A keletkezett áramot saját célra és eladásra is termelnék. Ha sikerül hozzájutni a több mint 200 milliós pályázati forráshoz, jövőre indulhat a beruházás.
Tavasszal jutott hozzá a Sopron sori Tüzép-telephez az Appeninn Holding Nyrt. A 3 hektáros, összesen közel 2 és fél ezer négyzetméteres hangárokkal rendelkező ingatlanon valósítaná meg első projektjét a cég nemrég alapított leányvállalata, az Appeninn Solaris Zrt. A társaság azért látott lehetőséget a Kurca-parti kisvárosban, mert az az M5-ös autópályától mindössze 40 kilométerre fekszik, valamint az új ingatlan a fejlődő Szentesi Ipari Park közvetlen közelében található. A leányvállalat a telephely teljes kihasználtsága végett kíván egy másfél hektár helyigényű, közepes teljesítményű naperőművet telepíteni.

– A projekt 450 millió forint összköltséggel jár és a terveink szerint az állam, vagy az Európai Unió 50 százalékos támogatást biztosíthat. A várható megtérülés 7–8 év – tájékoztatott Székely Gábor, az rt. igazgatótanácsának elnöke. – A pályázatot szeptember elején kívánjuk beadni. Cégünk még nem telepített ilyen erőművet, ez egy új üzletág első próbálkozása. Amennyiben sikeresnek és zökkenőmentesnek bizonyul a lebonyolítás, akkor újabb projektekkel is megpróbálkozunk. A feladatoknak még nagyon az elején vagyunk, sok mindennek össze kell jönnie, hogy elindítsuk ezt a vállalkozást. Egy 499 kilowatt teljesítményű napelemparkot szeretnénk telepíteni, amely éves szinten 600 ezer kilowatt áram termelésére lenne képes. A park 1–2 főnek ad majd munkát. Fokozottan koncentrálunk a környezetbarát technológiára, célunk, hogy zöldenergia segítségével klimatizáljuk az ingatlanjainkat a nyári hónapokban. A napelempark által termelt áramot a helyi szolgáltató a vonatkozó törvényben meghatározott áron köteles megvásárolni, így a megtermelt áram Szentesen is hasznosulhat majd – hallottuk Székely Gábortól.

Az ingatlan teljes egészében aszfaltozott, valamint iparvágányok teszik lehetővé sokrétű hasznosítását. Szakemberek szerint a tervek jó eséllyel valósulhatnak meg.

Olvasóink írták

  • 1. Gábor_mester 2011. augusztus 08. 14:13
    „Az ingatlanokat nem klimatizálni kell, mert az - nyáron - melegíti, és így károsítja a környezetet akkor is, ha zöld energiával szivattyúzza ki a hőt a lakásból. A lakóingatlanokat passzívházzá kell alakítani, és az ottani hőszivattyút működtetni zöldenergiával (a mi éghajlati viszonyaink mellett kb. decembertől februárig!). Ez a hőszivattyú a talaj hőjét használná a ház fűtésére a téli hónapokban. Egyébként üdvözlöm a napelemparkot.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koncz Judit-ügy: nem akarják halottá nyilváníttatni a lányukat

Napra pontosan öt éve tűnt el szentesi otthonából Koncz Judit, akiről azóta semmi hír. Tovább olvasom