Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Négy Mancs a libatömés ellen

Szentes - A szentesi Hungerit szeptember 1-jétől a vezérigazgató állítása szerint az állatvédők miatt kénytelen leállítani hízottállat-vágását, holott ezzel elveszíti legjövedelmezőbb profilját. 200 dolgozója is az utcára kerül. A Négy Mancs állatvédő szervezet négy hónapja kezdte meg hazai kampányát.
A bécsi székhelyű, Magyarországon is mozgolódó Négy Mancs állatvédő alapítvány feketelistát adott ki azon vállalatok nevével, amelyek mesterséges hizlalással, állatkínzással állítják elő termékeiket. Arra kérték az osztrák és a német áruházláncokat, hogy ne vegyenek ilyen termékeket. Honlapjukra elrettentő videót tettek fel, amelyen azt látni, hogy fémcsövet dugnak le a szárnyas torkán, úgy tömik meg.

A kampánynak olyan hatása lett, amire senki sem számított. A szentesi Hungerit – mint ezt már megírtuk – szeptember 1-jétől leállítja hízottállat-vágását, és 200 dolgozóját küldi el, hogy a többi 1300-at foglalkoztatni tudja. A cégnek 7-8 milliárd forintos forgalomkiesést – aminek 90 százaléka jól jövedelmező export volt – okoznak az állatvédők, ráadásul a legnagyobb nyereséget hozó, az év első napjától az utolsóig folyamatosan munkát adó ágazattól kell megválnia.

A libatartók és a Hungerites dolgozók egyaránt bajba kerülnek Fotó: Tésik Attila
A libatartók és a Hungerites dolgozók egyaránt bajba kerülnek.
Fotó: Tésik Attila

Magyar József vezérigazgató elmondta, mintegy 4 hónapja tart a kampány, akkor adta ki a Négy Mancs a feketelistáját. Ráadásul tévesen állítják, hogy olyan telepet tartanak fenn, amelyen hízottáru-termelés folyna. A nyomásgyakorlásnak az lett a következménye, hogy több német áruházlánc valóban nem vett tőlük árut, de nemcsak hízottat, mást sem.

Feketelista

A 16 cég nevét tartalmazó feketelistára a Pick Szeged Zrt. – és a Paprika Zrt. – neve is felkerült. Miért? Kovács László vezérigazgató elmondta, ennek az az oka, hogy amikor még a társaság tulajdonában volt a Szegedi Paprika Zrt., annak libamájkonzervjén a Pick nevét is feltüntették. A Paprikával megkötött szerződés hamarosan lejár.  

– Személyesen két hete találkoztam először az állatvédőkkel – mesélte el Magyar. – Éppen aznapra hívtam össze a munkásgyűlést, hogy bejelentsem, 200 embernek mennie kell. Kértem, jöjjenek le az üzembe, álljanak a dolgozók elé, de nem tették meg.

A vezérigazgató szomorúan jegyezte meg, hogy kormányzati támogatást nem kapott, engednie kellett a zsarolásnak. Ugyanakkor a híres francia libamájat törvény védi. Arra a kérdésre, hogy a libatömés mennyire állatbarát módszer, a vezérigazgató azt mondta, ma már a nagyüzemi, modern eszközökkel állatbarát módon hizlalják a libát.

Ugyanezt állította Fürj Sándor, aki 60 millió forintból Csanádalbertin hozott létre olyan farmot, ahol 1700 libát tömnek. Azt mondta, a puha gumicsővel kímélik az állatot. Diplomás fiával vezeti a vállalkozást, négy embert alkalmaz, de ha becsődöl az ágazat – szerinte egyébként valamelyik „gazdasági lobbi" áll a kampány mögött –, neki is el kell küldenie az embereket, és a családja mehet segélyért az önkormányzathoz. Hiszen a cég, amelyiknek eladja a libát, szintén szerepel a feketelistán.

Meddig marad csemege a libamáj? Fotó: DM/DV
Meddig marad csemege a libamáj?
Fotó: DM/DV

A kényszertömött kacsák és libák úgynevezett zsírmáját a legkegyetlenebb módszerrel állítják elő, az állatok nyelőcsövén ugyanis mindennap 2-3 alkalommal egy 50 centi hosszú csövet dugnak le – jelentette ki Gergely Zsófia, a Négy Mancs Alapítvány magyarországi programvezetője, amikor azt kérdeztük, miért indítottak kampányt. Ő is járt a Hungeritnél. Kifejtette: nem céljuk, hogy tönkretegyék a magyar gazdaságot. Arra a kérdésre, miért nem mentek le a Hungeritnél a munkásgyűlésre, azt válaszolta, „nem én vagyok a Hungerit vezérigazgatója". Egy másik felvetésre, miszerint egy lobbi áll mögöttük, azt mondta: most hallja először, nem támogatják őket, nem is fogadnának el segítséget. A francia példával kapcsolatban pedig megjegyezte: ott még nincs irodájuk.

Nemzetközileg aktív

A Vier Pfoten (Négy Mancs) nemzetközileg aktív közhasznú, állatvédő alapítvány. 1988-ban Ausztriában alapították, és jelenleg Bulgáriában, Németországban, Hollandiában, Romániában, Svájcban és Magyarországon rendelkeznek irodával, folytatnak kampányokat.

Olvasóink írták

152 hozzászólás
 • 152. Erdei Nagy Friderika 2008. október 16. 06:49
  „Abba nem gondol bele ez a rohadt négy mancs hogy hány ember nem tud majd a gyerekének enni adni ha elküldik a cégtől!De kérdezem én hogy ki nem szerja le a libákat ha az emerekről van szó!Az emereknek össze kéne fogni kéne fogni és elnyomni a négy mancsot!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 151. Mayer Péter 2008. október 14. 13:33
  „Na szóval. A liba mája nem a méreganyagoktól lesz nagy, hanem a a több takarmány szervezeten való átjuttatásához önmagát

  növeszti, hogy a változó körülményekhez ami itt a nagyobb terhelés alkalmazkodni tudjon! Egyébként, ha nem járt volna biológia

  órára valaki a máj vonja ki a méreganyagokat viszont azt a vesén keresztül üríti az állat ez végett nem tartalmaz méreganyagot!

  Egyébként az embernek is megnagyobbodik a mája és zsírmája lesz amit az alkohol okoz tehát a megnagyobbodott máj nem fáj

  mert akkor nem volnának alkoholisták sem, ja és évtizedekig élnek ilyen májjal emberek! Továbbá az ember izomzata is megnől

  többletterhelésre (pl sújzózás) a máj is pont így viselkedik! A tömés maga nem fáj sem a libának sem a kacsának ugyanis

  mindkettőnek állbegye van ami a nyelőcső alsó felének kitágulását jelenti! Tehát ez nem olyan mint az embernél,hogy a túl sok

  ételtől rosszul érzik magukat mert lényegében a nyaka bőrében van a takarmánypép és az állat a neki megfelelő tempóban emészti

  azt le nem kényszerből!!! Azt,hogy az állat leemésztette e az anyagot mindig ellenőrzik a tömés előtt tehát a szakszerű hozzáértő

  tömő kihaggya a tömésből azt az egyedet amelyik nem emésztett le! Az elhullás viszont velejárója a dolognak ugyanis egy

  igénybevett szervezet hajlamos felmondani a szolgálatott erre példa a sok sportoló ill.focista aki egyik pill.-ról a másikra meghal!!!

  Továbbá a liba nem azért liheg mert fullad, hanem azért mert egyszerűen melege van hűti magát mert nagy hőtermeléssel jár a

  felgyorsult emésztés(az ember sem fázik, jóllakottan úgy mint korgó gyomorral!)!Jön a tél bárki próbálja ki aki nem hiszi!!

  Befejezésképp a liba/kacsa haszonállat tenyésztik és nevelik kemény munkával és ráfordítással nem a természetből fogják be őket

  mondhatnánk úgy nekik ez a munkájuk mindenkinek meg kell dolgoznia a létért! A fentiekre hivatkozván a mincs mancs vagy 4

  mancs elmehet melegebb éghajlatra ugyanis gőzük sincs a tömésről városi kekszennevelt mind azt sem tudják, hogy müködik ez

  az egész ami a honlapjukon van video arról annyit, hogy van vagy 8 éves! Továbbá inkább a szórakoztatásért halálraszurkált

  bikákat kéne megvédeni Spanyolországban, vagy a túlhalászást megakadályozni amit a Kínaiak a halakkal ill. a Japánok a

  bálnákkal tesznek! Üdv.:egy olyan akinek van belelátása a dolgokba!”
 • 150. Pálinkó Károly 2008. október 07. 16:30
  „Jó napot Mindenkinek! Én csak azt szeretném tudni , hogy melyik az a négy áruházlánc amelyik tiltó listára tette a libamájat? A válaszokat előre is köszönöm ! Pálinkó Károly.”
 • 149. Rácz Máté 2008. október 03. 08:49
  „Szerintem a Négy Mancs alapítvány aktivistáit darabokra tépték volna a dolgozók. Így sincs munka Magyarországon ma elég, de ha ilyen dolgoknak engedünk, akkor nem is lesz. Az állam részéről senki nem tesz semmit ( se bal se jobb oldal) mi meg csak hadd szenvedjünk!

  Gratulálunk!

  (Ja és a franciákhoz is menjenek csak el!)”
 • 148. Tamas69 2008. szeptember 08. 16:51
  „Szeretem a libamájat. A dédanyáink is tömték meg annak az dédanya is. Mi a bajotok vele? Magyar hagyomány. Menjetek a labancokhoz ott csináljatok kárt, ne a itt a "hazátokban"

  Különben is a filmben kacsa is szerepel annak mi köze a libához?
  Liba-liba”
 • 147. kaga 2008. szeptember 02. 21:14
  „Tisztelt Hozzászólók!
  Hol volt akkor az alapítvány amikor kamionba zárt állatokért kellet volna kiállni vagy amikor a cián szennyezés volt a Tiszán vagy esetleg
  kutyakölyköket vittek illegálisan külföldre? Miért nem úgy állnak ki mint amerikában az állatvédők.Vegyük már tudomásul vannak haszon állatok melyeknek ez a sorsuk.Milyen érdekes a kínai baromfit és egyéb állatokat miért nem védik?? Láthattuk ,hogy az ottani tartási körülmények a középkorra voltak jellemzőek.Tulajdonképpen máshol is tömnek libát csak az nem érdekel senkit mert olyat kell rossz színben feltüntetni aki piac vezető helyen van.Sajna a biótermékekben sem hiszek.Az volt az igazi bió amikor öreganyám udvarán kapirgáltak a szárnyasok és más állatok és ettek amit láttak.Bio-ról még annyit tv-ben láttam amint a belga paraszt folyékony istálló trágyát nyomat a kukorica alá.Most hol van az Eu-s szabály,tőled meg elveszik a véres hurkát meg a többi nyalánkságot.Csak vigyázzanak mert ideges leszek ha a pacalhoz vagy a körömhöz , csülökhöz nyúlnak.
  Német bio kenyeret vett a nejem,két nap múlva lett igazán bió mert nem penészes lett hanem elfolyt mint a f..!
  Ténylegesen ha összeszámolja valaki nem 200 hanem 2000 emberről is szó lehet akik ezután mit csinálnak, ha ehhez értettek generációk óta.Milyen érdekes a protokol rendezvényeken a legnagyobb sikere mindig is a libamájas kajáknak van.Szeretném tudni,hogy a 4 mancs emberei mit esznek? Szerintük az olimpián felszolgált pekingi kacsa mennyi idő alatt nőtt meg ekkorára? Hát elárulom nem tavaly kezdett hízni ,de nem voltak 1/2 évesek sem mert az már nem omlós.
  Védjük az állatokat,mert sajnos van sok ember aki nem tiszteli őket,de tudjunk külömbséget tenni .
  Hallotta már valaki sírni a káposztát vagy a salátát mikor valami vegyszerrel felfújják vagy kiabálni a banánt,narancsot mikor gázzal érlelik.
  Köszönöm a lehetőséget én továbbra is szeretem az állatokat!!”
 • 146. Kaga 2008. szeptember 02. 20:40
  „Gratulálok!!
  Végre volt egy dolog amiben 85%-ban mi láttuk el a világot.
  Miért kell ezt is tönkre tenni,vagy fáj a nyugatnak a magyar baromfi is,ha már a többit lenullázták.
  Arra gondolt valaki mi lesz azzal a 200 emberrel és családjával akik az utcára kerülnek? Szerintem ebben a "liba lobby" keze is benne van.
  A németeknél miért tudja azt mondani,hogy egyen biolibát.Ezt senki sem gondolja komolyan.Eu erre meg arra még is ide jönnek a németek házi disznó torost enni és nem otthon majszolják a bio malacot.
  Meg kellene nézni a brazil csirkéket azok ,hogy élnek és mi miért azt kapjuk a jó Magyar tanyasi vagy bábolnai helyett.Mi közünk van a10ezer km-t utazott fagyasztott sz.....hoz,ki tudja mikor nyírták el a nyakát.Erről beszéljünk!!
  Vegyünk Magyar árut hidd el jobban megéri és tudod mi van benne mivel még mindig élünk tőle!!”
 • 145. tamas19 2008. augusztus 18. 16:02
  „Az egész libatömés ügyben csak az a poén, hogy Magyarországon még véletlenül sem úgy tömik a libát, ahogyan azt a négy mancs előadja. Ezek a képek és videók általában Kínában és a hozzá hasonló helyeken készültek. Az itthoni technológia szöges ellentéte annak amit a képeken látni. Mondjuk honnan is tudná az ezt aki nem érdekelt a témában, és libát max csak mesekönyvekben látott. Az ilyenekkel könnyű elhitetni.”
 • 144. Baranyi Zoltán 2008. augusztus 07. 16:26
  „Saca ön mondhat valamit egyébként,még mindíg,nem érkezett válasz!Ha küldenek megosztom!”
 • 143. Saca 2008. augusztus 07. 13:49
  „Tisztelt Baranyi Úr!
  Ahhoz, hogy tisztességesen kezeljék levelét, tisztességes emberekre lenne szükség a címzett oldalon.”
 • 142. nem tudom a régit mán 2008. augusztus 07. 00:14
  „Fasztudja már milyen címen írogattam, de gabsz-val teljesen egyetértek! Szívemből szóltál, tesó!”
 • 141. Gabsz 2008. augusztus 05. 21:13
  „Sokan angyon nagy tévedésben vannak.A libatöméssel foglalkozó emberek nem azért tömnek mert nagyon szeretnek éjt nappalá téve dolgozni,hanem mert nem tudnak mást csinálni.Nem mindenhol tartják a libákat ketrecben s nincsenek 6an 1négyzetméteren.Persze elöfordul az ellenkezöje is.nem kellene álltalánositani s feketén vagy fehéren látni a világot.
  Védjükk a rovarokat is.ök is élölények.
  Tiltsuk be a légycsapokat, a légy és szunyogírtokat.
  Ne lehessen szisztematikusan írtani a szunyogokat .A hangyáknak,csotányoknak,kullancsoknak is joguk van az élethez.
  A négylábuak bolhanyakoörvét is be kell tííltani!A bolha is érzö élölény.
  Zárjuk be a méhészeteket,hisz szervezetten kizskmányolják a méheket.Mit kapnak ök ezért cserébe?Ne lehessen elvenni töllük azt ami az övék.
  A juhoknak,bírkáknak is joguk van a saját gyapjujukat viselni!
  ne engedjük öket nyírni,hogy embereknek ágynemüt,ruhát készítsenek belölle!
  A selyemhernyotol se vehessük el azt ami az övé!
  A tehén nek sem azért van teje,hogy minket itasson vele,a tyúk sem azért tojik,hogy mi megegyük.
  A hal és minden egyébb vizi,tengeri herkentyü is érzö lény!
  Sorolhatnám még az örültnél örültebb ötleteketde nem akarok tippeket adni a "kedves állatvédöknek".
  Üzenem nekik,ha mindig tudnák mit esznek meg akkor nem ennének semmit!
  Gondolom ugy gondolják hogy a rántotthús,grillcsirke stb az a szántófölden nö magátol,vagy a faluban Mari néni állítja elö gondos odafigyeléssel és megbecsüléssel,nehogy megsértse az állatokat.
  Aki utálja az országot és az embereket,legyen tanár vagy orvos nyugottan el lehet menni máshová,vagy egész egyszerüen költözzenek ki egy világtol elzárt tanyára és maradjanak ott életük végéig s ne találkozzanak senkivel!
  Vagy csak kössék fel magukat.....”
 • 140. PankaSopron 2008. augusztus 05. 09:23
  „Együtt érzünk a létbizonytalanságba került dolgozókkal.”
 • 139. Szamó 2008. augusztus 04. 19:46
  „Én is a Hungeritnél dolgozom! Csak annyit szeretnék mondani, hogy FÉLEK és velem együtt kb. 1500 dolgozó és annak családja!”
 • 138. polip4 2008. augusztus 04. 00:20
  „Hát ez egy mindent magában foglaló levél, maximálisan egyetértek vele!”
 • 137. baranyizoli 2008. augusztus 03. 20:25
  „Kedves hozzászolók ezt a levelet küldtem a legelső cikk megjelenésekor,hogy mélységes felháborodásomnak hangot adjak.Csak jelzem azóta sem méltattak válaszra!Hegedűs Nikolett a magyar képviselet marketing képviselője .Vajon a honlapjukon miért nincs fórum?
  Tisztelt Hegedűs Nikolett!
  Kérem ne vegye személyeskedésnek,de ön közvetíteni tudja a megfelelő személyeknek!
  Elöször is Gratulálni szeretnék ahhoz,amit a Hungerit zrt-vel tettek.Tönkretették 200 ember megélhetését.Valószínű,hogy az önök szülei nem voltak vagy lesznek az elbocsátott dolgozók között.Különben nem tették volna ezt az,esztelen lépést.Én egy agrártechnikus vagyok,bár nem dolgozom a szakmámban pont amiatt,mert rendszeresen tönkreteszik.Önöknek,ismerni kellene a környezet körforgását,mint állatvédők.Ha nem akkor illusztrálom,nagyából arról szól ha egy tényezőt kiveszünk,megváltozatunk, akkor felborul az egész.Önök elérték,hogy a Hízott kacsa és liba vágását felfüggesszék.Ami egyébként hungarikum.Na most ezzel egy olyan folyamatot inditottak el amit,fel se mértek!Szerintem.Ha igen akkor,önök nem szeretik embertársaikat.Az ígért folyamat vázolása,most jól figyeljenek: A hungerit zrt leállította az állatok felvásárlását=az állatartók akik ebből éltek kézi munkával dolgoztak,mert ezek az emberek,(nem milliomosok) nem vesznek több,napos állatot=a keltetéssel foglalkozók,akik szintén nem multik,nem tudják kinek eladni a napos állatot=a tenyésztő nem tudja eladni a tenyésztojást,hiszen a keltetők nem vásárolnak=a tenyésztő nem vesz több takarmányt,mert nem tudna kinek tojást termelni=a növénytermesztő kétszeresen "megszívta",mert sem a tenyésztő,sem az állattartó nem vesz tőle takarmányt,hiszen ezek már nem tartanak állatot,mivel...Önök egy olyan állatot védenek amit a magyar gazdák óvnak,kézi munkával,gondosan tartanak,óvják,azért,hogy finom hagyományos módon tartott.Minden génmódosított takarmánytól mentes,egészséges kacsa legyen az ön asztalán.Apropó ne vegyen meg semmilyen vágott állatot,mert mindegyiket így tartják,szűk sötét helyen,hogy hízzanak.Egy olyan állatot védenek,ami a tojásból kibujva,3 hónap elteltével a sütőben végzi és még nagyon sok ilyen állat van.Sőt van amelyiket,agyon lőnek a vadászok.Ezzel még egy dolgot azért sikerült elérniük.Mivel az önök butasága ellenére,szükség van továbbra is kacsára.Ezért a szükséges mennyiséget külföldről hozzák be.Általában a bölcs kínából,ahonnan elindult a baromfi vész és láttunk már videókat,hogyan tartják őket.És,hogy,mivel etetik,azt hagyjuk,de lehet önök a kínai mezőgazdaságot támogatják.Valószínű Szili Katalin is és az FVM minisztere is.Ők vagy önök fognak munkát adni,ezeknek az embereknek?Ön a kínai kacsát vagy Szili Katalin oda teszi a gyermeke elé ebédre?Kínában,miért nem védik a hízott kacsát?Megmondom:mert úgy elhajtanák önöket,mint a huzat.További jó munkát kívánok,az értelmes állatvédelemhez,abban maximálisan támogatom önöket.Még egy kérdést ha megenged?A bécsi állatvédők a Szentgothárdi szemétégető ellen,nem tüntetnek.Vagy az más?Nekik lehet,vagy az,hogy a szemetüket idehordják hozzánk?A nagy Ausztria!!!
  Tisztelettel:
  Baranyi Zoltán”
 • 136. PankaSopron 2008. augusztus 03. 08:58
  „Kedves Triatlonos!
  Először is köszönöm.
  Másodszor: ismerem az említett fórumot, ahol sajnos egy ember 3-4 nick-el írogatott, ezért volt praktikus a hozzászólás számát feltüntetni címzettként. (Lenne mit tökéletesíteni a honlapon.)
  Harmadszor: szívből gratulálok a sok ezüsthöz. Remélem lesz, aki átveszi a stafétát, vagy ön fog majd más Hungaricum termesztésébe.
  Azért, amit én csinálok, nem jár sem ezüst, sem Pulitzer. De adóm egy százalékát az első adóbevallásom óta az "Alapítvány a szentesi gimnáziumért"-nak ajánlom fel. És minden reggel Délvilágot olvasok. (Nem is Kisalföldet!) És amit még megtehetek, azt megteszem a városkámért.”
 • 135. triatlonos 2008. augusztus 02. 15:29
  „Tisztelt PankaSopron!
  Ha nem veszi tiszteletlenségnek, akkor megállapitom, hogy Ön egy okos NŐ! Ezt azért gondolom, mert mindig talál fogást a vitapartnerén. Ezt a "T. 127"-et a HMG fórumon tanultam, amit praktikus, de nem egészen udvarias megoldásnak tekintek, és ezért elnézést kérek!
  Tisztelettel: T. 128
  A helyreigazitás közben majdnem elfelejtettem, hogy egyet értek Önnel, pláne úgy, hogy én egy hasonló Hungarikum termesztését fogom abbahagyni! Pedig annyit termeltem a magyar ezüstből, hogy egy Szentes nagyságú város évi szükségletét fedezte.”
 • 134. PankaSopron 2008. augusztus 02. 14:41
  „T. 128!
  Hol olvasta, hogy én nem sajnálom a libákat? De azt is sajnálom, hogy a magyar gazdaság döglődik, és hogy amikor hazamegyek, nem tudok a barátaimmal találkozni, mert mindenki elhúzott már szentesről, akinek volt egy kis esze, és munkát akart; ahogyan én is. Mert Szentes is döglődik. A Hungerit eddig egy fix pont volt. Egy kis garancia arra, hogy nem lesz a városból hamarosan nagyközség. De most már ez sem biztos. És ezt még jobban sajnálom, mint a libákat.
  Ma már csak 30000-en laknak Szentesen. 10 éve ez a szám még 36000 volt.
  Nem értek egyet az állatkínzással. De azzal a módszerrel sem értek egyet, amit az állatvédők képviselnek, és elszomorít, hogy ilyen súlyos következményei vannak ennek az ügynek a mi hazánkban, és a szűkebb értelemben vett kicsi hazámban, ők meg széttárják a kezüket, hogy nem tehetnek semmiről, és elkönyvelnek maguknak egy sikert, miközben azokat a libákat AKKORIS megtömi valaki más valahol máshol.

  És ne haragudjon, amiért letegeztem, kedves Triatlonos! De én meg nem vagyok 127!
  Maradok őszinte tisztelettel: Panka Sopronból”
 • 133. zombor 2008. augusztus 02. 10:04
  „Figyusztok! Nem a Ft erősödésével van itt a baj véletlen? sztem ez az állatvédelem csak kitaláció...”
152 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pápai áldást kapott a százéves Dányi József

Szentes - XVI. Benedek küldött áldást a szentesi Dányi Józsefnek az egyházközség plébánosának… Tovább olvasom