Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Négy Mancs: Nincs új akció a Hungerit ellen

Szentes - Nem készül újabb kampányra a magyar baromfiágazat és a szentesi Hungerit ellen – közölte lapunkkal a Négy Mancs Alapítvány. Az állatvédő szervezet kérdéseikre reagálva a Budai Gyula államtitkár által kezdeményezett ügyészségi vizsgálatról is nyilatkozott.
A Vidékfejlesztési Minisztérium április 4-én tette közzé, hogy értesülései szerint a Négy Mancs Alapítvány újabb akciót indít, amelynek kárvallottja a magyar baromfiágazat és a szentesi Hungerit lehet. A tárca szerint arra kell számítani, hogy az állatvédők rejtett kamerás felvételeket készítenek, megpróbálják egymás ellen kijátszani a termelőket. Lapunknak a Hungerit vezérigazgatója, Magyar József elmondta, egyik járművüket valakik videózták menet közben.

Négy Mancs Alapítvány nem készül újabb kampányra a libatömés ellen, vagy akár konkrétan a Hungerit Zrt. ellen.
"A Négy Mancs Alapítvány nem készül újabb kampányra a libatömés ellen, vagy akár konkrétan a Hungerit Zrt. ellen."

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!
 
Kérdéseinkkel aznap megkerestül a Négy Mancs Alapítványt, ahonnan szerdán 11 óra után érkezett meg a válaszközlemény. Eszerint a Négy Mancs a sajtóban megjelent állításokat valótlannak, félrevezetőnek, hangulatkeltőnek értékeli. A közlemény leszögezi: „a Négy Mancs Alapítvány nem készül újabb kampányra a libatömés ellen, vagy akár konkrétan a Hungerit Zrt. ellen. Mint ahogyan eddig sem a magyar gazdák vagy a Hungerit Zrt. ellen, hanem a kíméletes állattartás mellett kampányolt." Az állatvédő szervezet visszautasítja Budai Gyula államtitkárnak azt az állítását, hogy a Négy Mancs működését külföldi gazdasági érdekcsoportok, vállalatok finanszíroznák, mivel bevételei „zömét magánszemélyek támogatása, valamint alapítói hozzájárulás adja". A közlemény emlékeztetett arra is, ami már lapunkban korábban megjelent, hogy tavaly februárban a Gazdasági Versenyhivatal megvizsgálta a libatöméssel kapcsolatos kampányukat, és nem talált törvénysértést. Az eljárást megszüntető határozat kimondta, a kampány az adatok alapján az állatok védelmében indult, nem valamilyen más áru értékesítése mellett, és nem bizonyítja semmi, hogy az alapítványt gazdasági érdekcsoport segítené.

Budai Gyula ügyészségi vizsgálatot is kezdeményezett az alapítvánnyal szemben. Erről most azt írják az állatvédők, hogy a kuratóriumi ülések meghívóival, a döntések adminisztrációjával, jegyzőkönyvezésével, az éves beszámolók elfogadásának időpontjával kapcsolatban volt észrevétele a hatóságnak, ezt az alapítvány figyelembe vette.

Szintén cálfolja a Négy Mancs, hogy 2011-ben 45 millió forintot fordított volna a magyar lúdtenyésztők és a Hungerit elleni kampányra: ez az esemény ugyanis 2008-ban zajlott, abban az évben a magánszemélyektől kapott bevételei összesen tettek ki 45 milliót, és ebből a működés finanszírozására, más állatvédelmi kampányokra is költött.
Leszögezi a Négy Mancs, hogy Európában Németország mellett Csehországban, Dániában, Finnországban, Olaszországban, Luxemburgban és Norvégiában is „kifejezett törvényi tilalom vonatkozik a libák kényszertömésére. Az állatok kényszertakarmányozását pedig Ausztria, az Egyesült Királyság, Svédország, Izrael és Svájc nemzeti jogai is tiltják." Arra is kitér a közlemény, hogy a Hungerit Zrt. „közvetlen és közvetett tulajdonosi köréhez jelenleg is tartoznak német tulajdonosok, vagyis nem kizárólag magyar tulajdonú és érdekeltségű cégről van szó."
Az állatvédő alapítványnak a kampány idején Magyarországon stábja, vezetője, irodája volt. Mostanra, információink szerint, csupán egyetlen kapcsolattartót foglalkoztat, aki az újságok kérdéseit lefordítja és Bécsbe továbbítja.

Olvasóink írták

 • 12. RobinGood 2013. április 13. 20:11
  „Az egész Budai-Magyar-féle hangulatkeltés a hazai közönségnek szól. Csak az a gond, hogy egyrészt nem csak ők képviselik a magyar élelmiszeripart és nem a hazai közönség fogja megenni a sok libamájat. Nem baj, ha egy-két baromfis oligarcha elbukik, legalább újra labdába rúghatnak a kistermelők és a háztájisok. Így jóval több munkahely keletkezik, mint amennyi az agyongépesített állatlágerekben elvész.”
 • 11. studyfy 2013. április 12. 19:35
  „Az a szomorú, az egészben, hogy erre a Magyar Úr fog ráfizetni, de nagyon. A magyarországi pereket megnyeri a Hungerit. De abban biztos vagyok, hogy a Négy Mancs nem fog itt megállni és továbbviszi valamelyik uniós bíróságra, ahol egyáltalán nem nekünk áll a zászló. És ott már nagy lesz a tét!”
 • 10. Bellaciao 2013. április 11. 23:02
  „Budai Gyula ismét talált egy csontvázat a szekrényben. Mint a Nagy HOHOhOOOOOOOOOOOOOOO”
 • 9. Pandora 2013. április 11. 19:49
  „levetnék már a mancsaikat igazán a baromfiakról, végülis haszonállatok vagy nem?”
 • 8. csillogás 2013. április 11. 19:08
  „Nem szoktam irigykedni, de a tüntetőket bizony most nagyon ... helyből egyenesen besárgultam, amiért van idejük, energiájuk tüntetni :)”
 • 7. Francois 2013. április 11. 18:26
  „6. Egyolvasó 2013.04.11. 17:50 Csak hogy értsd, ha engem megkennek a Franciák hogy az éti csiga rossz minőségű magyarban, veszek magam köré 20-25 piás főiskolást napi 5-ezerért és már kész is az alapítványom, kettőnek 20-ezret adok naponta így még fontosnak is képzeli magát. Én felnyalom az 50 milliót és cseszegetem a csigatenyésztőket! De mivel a szarvasmarhákért nem fizetnek őket hagyom nyugton! :) :)”
 • 6. Egyolvasó 2013. április 11. 17:50
  „Az egyik, vagy másik videómegosztón nem egy olyan videót, ahol éppen marhát vágnak, nem tudtam végignézni mert felfordult tőle a gyomrom, mégsem tesz ellene semmit ez a nagy állatszerető, állatvédő Négy Mancs, igaz az ország neve fenn szerepel az állatok kényszertakarmányozását nemzeti joggal tiltó országok között.”
 • 5. Francois 2013. április 11. 15:20
  „Én azért ha a Hungerit vezére volnék, találnék rá módot hogy moldáv piárosaim elbeszélgessenek ezzel a négy mancs vezetőjével. Megvitatnám ki hogy gondolja. :) Gyors eszmecserére gondolok, hátha tanulnánk tőlük.”
 • 4. DMagóg 2013. április 11. 14:49
  „Nem elég tisztességesnek látszani, annak is kell lenni!
  Nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani!
  Nos, Négy Mancsilag mindkét esetre vannak -igen erős- kételyeim!
  Korunkban -kétségtelenül- kellenek állattartási szabályok.
  Nem mindegy, hogy ennek elveit a tényleges állatvédelem, vagy a profitszerzés vezényli!
  Nos, tömtem és fosztottam libát, ám, inkább én szenvedtem meg ezt a műveletet!
  A hízott liba máját sem így, sem úgy nem tudom megfizetni! Ezért, inkább tűnik egy piaci kiszorítósdinak, mint tényleges állatvédelemnek.
  Csupán, csak kételkedem, hogy a tényleges állatvédelemnek álcázott fellépés nem profitérdekeket szolgál!
  Nos, csak ezt kellene igazolni!
  Jellemzően -eléggé el nem ítélhető módon- húsevő vagyok én is. El nem vitatom az áldozatok méltósághoz való jogát!
  Ám, élni és visszaélni a joggal, az mégis két külön dolog!”
 • 3. Mozimasiniszta 2013. április 11. 14:27
  „2#-es ! a kaviárt sem azok fogyasztják akik lehalásszák, sőt a szarvasgombát sem a kutya eszi meg...
  <moderálva>”
 • 2. marigold 2013. április 11. 13:39
  „Naugye... Kellett a nyálat verni, mi?

  (azért a libatömés-drukkerektől megkérdezném kinél milyen gyakran kerül az asztalra libamájjal készült étel! Miért is harcoltok? A felső tízezer élvezetéért? :))”
 • 1. Mozimasiniszta 2013. április 11. 13:04
  „Miért is nem lehet ezt a <moderálva>, néven nevezett bűnszövetkezetként betiltani ???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénz nélkül is elindulhat a cserebere vásárba

Csak a rosszidő tehet keresztbe a szombaton egy órakor kezdődő Kossuth téri cserebere vásárnak. Tovább olvasom