Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Négy Mancs: per Budapesten, vita Brüsszelben

Budapest, Szentes - Tanúk meghallgatásával kezdődött a Hungerit Zrt. által indított kártérítési per érdemi tárgyalása csütörtökön a Fővárosi Törvényszéken.
A szentesi baromfi-feldolgozó vállalat a Négy Mancs Alapítványt perelte be, jó hírnév megsértése címén. A tárgyaláson Magyar József, a cég vezérigazgatója is jelen volt, lapunk érdeklődésére azt mondta, február 7-én folytatódik a per.

A Hungerit idén tavasszal fordult bírósághoz, azt állítva, hogy az osztrák alapítású állatvédő szervezet milliárdos veszteséget okozott neki nyolc éve tartó kampányával, és azzal, hogy állatkínzással vádolja. Emiatt sok nyugat-európai vevő elpártolt a cég termékeitől. A cég jelképes, 100 forintos kártérítést követelt az alapítványtól, ugyanakkor arra kérte a bíróságot, rójon ki közérdekű bírságot az állatvédő szervezetre. Az ügyben május 24-én tartottak először tárgyalást a Fővárosi Törvényszéken. Schöck Beatrix bíró azonban akkor úgy találta, komolytalan a 100 forintos követelés, és nem tisztázott elég pontosan, mivel is okozott kárt a cég, pontosítani kellett a keresetet.

A libamájháború nemcsak a bíróságon, Brüsszelben is zajlik. Az Európai Parlamentben szerdán az állatvédők arról tartottak konferenciát, hogy a hízottlibamáj-termelést be kell tiltani, a termelők viszont a hízott kacsa- és libamájat népszerűsítették. Tabajdi Csaba európai parlamenti képviselő, a mezőgazdasági bizottság tagja vitatkozott a Négy Mancs Alapítvány képviselőivel, és arról beszélt, lehetne egyensúlyt találni a gasztronómiai hagyományok és az állatjóléti intézkedések között. Szükség van az állattartási körülmények javítására is, a termelők kezdeményezései alapján, enélkül tényleg nem lehet eloszlatni a vásárlók aggodalmait. Szerinte ugyanakkor az alapítvány fellépése hiteltelen, mert nem a valós helyzetet mutatja be, hanem rémhíreket terjeszt, ezért ő tovább fogja folytatni a küzdelmet a szervezet „átláthatatlan" tevékenysége ellen.

Olvasóink írták

  • 1. keletaru 2012. október 18. 20:46
    „Arról is beszélhetnének Brüsszelben . Antanti hatalmak ugyan annyit fizessenek nekünk is mint az otthoni munkásainak ! Ezért nem izgulnak !? Ha már annyira számítanak az állatok ! Mert azért érdekes a Brazil fagyasztott csirke az jöhet ?? Üdv kuci”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dobra verik a helyőrségi klub épületét

Dobra veri a helyőrségi klub épületét a Honvédelmi Minisztérium, miután az önkormányzat elutasította a tárca ajánlatát. Erről is olvashat a Szentesi Élet legfrissebb számában. Tovább olvasom