Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Negyedére csökkent a gázszámlájuk

Szentes - Olcsóbban főznek az egyik társasházban, amióta mérőórát szereltettek fel, ez azonban a gázszolgáltatót is megzavarja időnként.
A Brusznyai sétány 7. szám alatti lépcsőházban két éve döntöttek a lakók, hogy az átalánydíj helyett, a mért fogyasztás alapján fizetik egyenlő arányban a gázszámlájukat. A Dégáz felszerelte a közös gázórát, azt követően a lakók felmondták egyedi szerződésüket és a társasház kötött újat. A szolgáltató pár hete lakásonként ellenőrizte, vajon miért fogy kevesebb gáz.

A közös képviselő szerint érdemes gázmérőt felszereltetni a társasházakban.
A közös képviselő szerint érdemes gázmérőt felszereltetni a társasházakban.

Egy újságcikk hatására döntöttek a társasházban a gázszolgáltatás módosításáról 2011-ben. A Brusznyai sétány 7. számú lépcsőház 15 lakásában csupán a főzéshez használt tűzhelyek működnek gázról, a távfűtést a városi szolgáltató biztosítja. A lakók egyhangúlag megszavazták, hogy a jövőben ne átalánydíjat fizessenek, hanem az egy darab közös gázóra által mért fogyasztást, egyenlő arányban szét osztva maguk között. Előzetes számításaik szerint így is legalább felével csökken mindenki gázszámlája az átállást követően, függetlenül attól, ki mennyit főz. Az átalánydíj éves összege megközelítette a 300 ezer forintot évente, míg az óra felszerelését követően 60-70 ezer forintra csökkent az összeg.

- A gázóra felszerelésének évében megtérült a beruházás – mondta Szarvas Mártonné. A terveztetés, engedélyeztetés és felszerelés 280 ezer forintba került, a gázórát a Dégáz szerelte fel. A közös képviselő számlákkal támasztja alá, jó döntést hoztak. - Negyedévente kaptuk a számlát, nekem a legutolsó negyedéves átalánydíj 7700 forint volt, most ugyanez 1200-1500 forint. A lépcsőház havi gázfogyasztása általában 50-60 köbméter, de a legtöbb sem haladta meg a 80-at, sőt volt olyan hónap amikor csak 15 köbméter fogyott. Van olyan lakás, ahol nem is használják a gáztűzhelyet, mégis fizetik a rá eső díjat, mert még így is jobban járnak – sorolta a közös képviselő, aki furcsának tartja, hogy a Dégáz rendszeresen ellenőrzi a lakásokat, miközben már nem is a lakók állnak szerződésben a szolgáltatóval, hanem a lépcsőház. - A gázóra felszerelésének évében kijöttek ellenőrizni, miért olyan kevés a gázfogyasztás – mondta Szarvasné. - Idén augusztusban megint megjelentek az ellenőrök és be akartak menni a lakásokba. Érdekes volt, hogy a 15 lakásból kettő nem is szerepelt a náluk lévő listán. A másik eset, hogy az egyik lakó szüneteltette a szolgáltatást 2012. áprilisig, akkor viszont kérte a gáztűzhely visszakapcsolását, amit a szolgáltató el is végzett és ki is számlázta a társasháznak. Azért nem a lakónak, mert ő is felmondta az egyéni szerződését előző évben, aminek megtörténtéről kapott is értesítést. Erre most szeptemberben felszólító levelet kapott a Dégáztól, miszerint a nyilvántartásuk szerint szünetelteti a szolgáltatást és amennyiben nem kezdeményezi a visszakapcsolást, akkor felmondják a szerződését. Vagyis a Dégáz a nyilvántartásuk hibája miatt egy valójában működő fogyasztót fenyeget egy nem létező szerződés felmondásával.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a gázszolgáltató GDF-Suez kommunikációs osztályát megerősítette, hogy 2011-ben, amikor a Brusznyai sétány 7. szám alatti társasház átállt az átalánydíjas elszámolásról a közös gázmérővel történő elszámolásra, az egyes lakókkal kötött szerződések felmondásra kerültek és ezek helyet a GDF SUEZ Energia Magyarország a társasházzal szerződött.
Az ügy hátterével kapcsolatban leírták, hogy a félreértést az okozhatta, hogy csak az aktív szerződések kerültek felmondásra, a kikapcsoltak nem, így a társasház egyik lakója maradt szerződő, de kikapcsolt ügyfélként nyilvántartva. A visszakapcsolás kérése már a társasház mérési pontjára történt, mivel a gázmérő már ott volt felszerelve. A Társaságunk jelenlegi gyakorlata szerint felmondja azoknak az ügyfeleknek a szerződését, akik több hónapja kérték a kikapcsolásukat és azóta sem fogyasztanak. Mivel a társasház jelzett lakója is ilyen ügyfélként szerepel nyilvántartásukban, ezért került felmondásra a szerződése, azonban semmilyen kár nem éri. Az átalánydíjas szerződését mondta fel a szolgáltató most fel, amely már eddig is inaktív volt, az ügyfél számlákat sem kapott a kikapcsolás óta.

Megkérdeztük, hogy a Dégáz (GDF SUEZ) munkatársai vagy megbízottjai végezhetnek-e ellenőrzést olyan lakásokban, amelyek nem állnak szerződésben a céggel? - Amennyiben az adott ingatlanon található felhasználási hellyel régebben volt szerződése az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt.-nek és a fogyasztási hely kikapcsolására az ingatlanon belül került sor, úgy a földgázelosztó a kikapcsolt állapotot rendszeres időközönként ellenőrizheti . Többek között megvizsgálják, nem került-e sor engedély nélküli visszakapcsolásra – áll Varga-Futó Ildikó PR szakértő válaszlevelében.

Azt már csak mellékesen jegyezte meg a közös képviselő, hogy az óraállás alapján kiküldött csekket a befizetési határidő előtt 3-4 nappal kapja csak meg a társasház, amit kevesell. - Egyébként mindenki örül az alacsonyabb gázszámlának és nem is marad el senki a fizetéssel – mondta Szarvas Mártonné.

Olvasóink írták

 • 13. nie 2013. szeptember 24. 06:19
  „Számla jön mindig, ez így a helyes, amit elfogyasztottunk, fizessük is meg. de mi lenne, ha a számlák időben érkeznének, hogy határidőn belül ki tudja az ember fizetni, lenne a fizetésre határidőn belül 4-5 nap, s esetleg nem kellene felszólítási díjat fizetni, hiszen arról nem tehet, ha nem időben érkezik a számla. Egyik oldalon csökken (?) a gáz ára, a másikon pedig plusz pénzt kell más hibája miatt fizetni?”
 • 12. nie 2013. szeptember 19. 10:31
  „Gázár csökkents ide, gázár csökkentés oda elég tetemes számlák jönnek ki- amin nehéz elmenni-mivel a gáz fűtő értéke szerintem nem az igazi. Lsd. főzésidő. Így valójában van gázárcsökkentés?”
 • 11. csonakos 2013. szeptember 19. 06:19
  „8. adalen27 2013.09.18. 17:48
  Ez, ma már törvényileg járható út! Sok gazdaságos a távfűtésnél olcsóbb megoldás létezik, főleg panelokra!”
 • 10. Rubicon 2013. szeptember 18. 21:10
  „Jól megkérték az árát az a mérőóra felszerelésének (280 eFt) miközben az óra a GDF Sues tulajdona.
  Ezután még rázzák is a lábukat, hogy a horribilis átalány helyett végre a lakók a tényleges fogyasztás után fizetnek.
  <moderálva>”
 • 9. _csutak_ 2013. szeptember 18. 19:14
  „30 lakás van a lépcsőházunkban amit ha egy órával mérne a magasságos kiszolgáltató akkor a mi agyament gázszámlánk is csökkenne!
  Egy másfeles kégli havi 1560 Forintot fizet akkor is ha abszolúte nincs otthon senki, tehát a gáz sincs igénybe véve.”
 • 8. adalen27 2013. szeptember 18. 17:48
  „A távhőről való leválással is sokat lehetne spórolni ha törvényben nem lehetetlenítették volna el.Bár szabad piacgazdaság van,de mégsem,mert a fogyasztó nem válthat másik szolgáltatásra,nehogy csődbe menjen a távhő..”
 • 7. queenmargareth1 2013. szeptember 18. 16:15
  „grafikácska 88-ka :)azt írtam, kedves:)nem tűnik fel a gúny?miért szeretitek a margitkát, mikor annyiszor kértem, ha már annyira nem a nick nevem kell, akkor legalább csak margitnak hívjatok, nehéz!?”
 • 6. almostevil 2013. szeptember 18. 14:06
  „Majd leszabályozzák ezt is. Lesznek majd önkényes rezsicsökkentők :)”
 • 5. csonakos 2013. szeptember 18. 13:00
  „No, ezt hívják rezsicsökkentésnek! 75%-kal csökkent a rezsi gáz része! Ez már valami! Ugye, lehet több az a húsz százalék?”
 • 4. theseus 2013. szeptember 18. 12:36
  „Lehet, hogy a "rendelkezésre állási díj"-ban van elásva a kutya? Lehet, hogy azt mérőóránként számolják fel? Eddig 15x, most meg csak 1x? Így tényleg sokat lehet spórolni, de ahhoz minden lakónak össze kell fogni.”
 • 3. nyomdasz63 2013. szeptember 18. 12:19
  „...áll Varga-Futó Ildikó PR szakértő válaszlevelében.
  Mert egy ilyen "szakértő" valóban ért ám hozzá!”
 • 2. grafika88 2013. szeptember 18. 12:18
  „T. 1 Margitka! DE nem is 10 % ot csökkent a fizetnivaló !
  Mert 300 000.- ---és 70 000 .- között van kis különbség !
  az én gáz megtakarításom is múlt hónapban : - 10 .- volt !köszönjük orbán !”
 • 1. queenmargareth1 2013. szeptember 18. 11:56
  „hoppá és ez nem vitya adta.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentesen is épülhetne egy kis Ócsa

Szentesi hitelesek is kerülhetnek utcára, a városnak nincs pénze, hogy segítsen. Tovább olvasom