Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Négyszázötven bográcsban főtt a lecsó Szentesen

Szentes - Kétszáz mázsa paprika, paradicsom és hagyma került a 450 bográcsba szombaton a Hunor CO-OP Zrt. hetedik alkalommal megrendezett lecsóünnepén. A tömegeket még a füst sem zavarta abban, hogy jól érezzék magukat.
Füstfelhő borította a szentesi Apponyi teret és környékét szombat délután, amikor a tűzgyújtáshoz felsorakoztak a csapatok. Mindez nem vette kedvét a Hunor CO-OP Zrt. hetedik alkalommal megrendezett lecsófesztiválja résztvevőinek. Ez a nyár végi ünnep hozzátartozik a város életéhez, már jegyzik, hetek óta készülnek rá.

A 22 éves Orosz László hozzátartozóinak és barátainak készítette a füstölt tarjával és házi csipetkével megspékelt ételt. Megkérdeztük a fiatalembert, mi a titka specialitásának, azt mondta: finom lesz. Az önkormányzat pénzügyi bizottságának fideszes elnöke, Kozák János négy bográcsnál volt érdekelt: főztek a narancsosok, és munkahelyi kollektívája, a Hydroferr Plusz Kft. is. Az elnök elárulta, hogy megkóstolja majd a szegfűs polgármester, Szirbik Imre főztjét is, mert a lecsófeszt erről is szól. Szirbik Imre most már családi vállalkozásba adta ki a főzést, fiai és a menyei dolgoznak inkább, ő a vendégeket fogadta. Megfordult náluk a kínai nagykövet, az orosz kereskedelmi attasé, de amerikai jövevény is. – Diplomáciai találkozó is lesz a lecsófesztivál – jellemezte a forgatagot a polgármester. Persze ő is megkóstolta a Fidesz és a többi párt meg civilek ételét is.

A Hunor CO-OP vezérigazgatója, Mészáros Zoltán segített a lányának főzni Szentesen. Fotó: Tésik Attila
A Hunor CO-OP vezérigazgatója, Mészáros Zoltán segített
a lányának főzni Szentesen. Fotó: Tésik Attila

Szabó Sándornénak a lánya főzi a virslis lecsót. Azt mondja a veje, Argyellán Zoltán, hogy nélkülük meg sem tartanák a versenyt. Felesége, Rózsa úgy véli: nem fontos a zsűrizés, a jó társaság a lényeg. Munkatársa, Pappné Michalech Éva pedig Charlie kedvéért jött, persze a tűzijátékot is megnézi.

– Maradjon a kétszáz ember! – mondta Szakál Balázs, miközben aláírta a tiltakozóívet a Négy Mancs országos visszhangot kiváltó akciója ellen. A Hungerit Zrt.-nél működő szakszervezetek Krausz Jánosné és Péliné Gábos Zsuzsanna vezetésével gyűjtötték a szignókat. Ehhez csatlakozott Szendi Zoltán is aláírásával, hozzátéve: reméli, lesz foganatja. Több mint ezerszázan követték példáját. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerint a Hungerit semmi olyat nem tett, ami szabálytalan lenne. Gőgös Zoltán lapunknak elmondta: a libamájat most fogják levédeni, nemzeti kincs lesz. A szentesi paprika és paradicsom pedig a térség kincse, amelyre az államtitkár szerint szintén lehet építeni.

Képgaléria a lecsófesztiválról. Fotó: Tésik Attila

Ezekből a zöldségekből 200 mázsa került most 450 bográcsba. A Hunor CO-OP vezérigazgatója számítása alapján 12 ezer adag étel készült. Mészáros Zoltán azt mondta lapunknak: nekik az elismerés az, hogy ilyen sokan eljöttek. Ez pedig azt jelenti, szeretik őket. Jól tette a vezérigazgató, hogy hallgatott Horváth György gyógyszerészre, a helyi kertbarátkör elnökére. Valójában ő a lecsófesztivál szülőatyja, hiszen már az 1990-es évek végén mondogatta, hogy a szentesi táj jellegzetes produktumaival lehetne népünnepélyt szervezni. Az első feszten, 2002-ben még csak 36-an főztek. A zsűri a több száz bogrács tartalmát most már nem tudja végigkóstolni, ezért sorsolással választottak lecsókirálynőt.

Lapunk is díjazott

Fortuna a SINOSZ helyi szervezetének kedvezett, a főzőverseny fődíját a Gyergyainé Adamik Róza elnök és Takács Ferencné titkár vezette kollektíva nyerte. A főszakács Nagy Lászlóné volt, rizzsel, kolbásszal és csomó szeretettel készítették az étket. Második helyen végzett Sárréti Krisztina, harmadik pedig a Let-show nevű csapat lett. Lapunk receptversenyét a tojásos lecsóval Horváth Lajosné nyerte, akinek az ajándékot Pap Klára, a Délvilágot is kiadó Lapcom Kft. hr-igazgatója adta át, akárcsak a második helyezett Szabó Anettnek, és a harmadiknak, a Vöröskereszt nyugdíjas aktivistáiból alakult csoportnak.

Olvasóink írták

 • 7. Fotós 2008. szeptember 08. 22:37
  „Kedves Attila, jók a képeid! Kár hogy csak kattogtatva lehet őket nézegetni. 4-5-nél még elmegy, de 115-nél már begörcsöl az egérgomb is. (Ps.: újabban a Lantos Fanny a művészneved? :)”
 • 6. sikerdíj 2008. szeptember 08. 20:26
  „4-nek! Nagyon örültem, hogy az idén nem lett vörös lecsós a házfala és a járda. Hasonló "örömöt" ne szerezzenek másoknak! Piszkítson mindenki a saját házában, ne az utcán!”
 • 5. Leila888 2008. szeptember 08. 19:07
  „Négyszázötven bográcsban főtt a lecsó Szentesen - Azt véletlen nem akarták hozzátenni, hogy a szemetes zsákokat lehagyigálták 2 kukáskonténer mellé, és valami undorító volt arra menni? Ja és az ott lakók hová fogják levinni a szemeteiket?”
 • 4. egy átlag 2008. szeptember 08. 16:27
  „Tisztelt 1-2-3!

  Nem kellene sok száz ember örömét-no meg a szervezők áldozatos munkáját egy kis elírás miatt így értékelni-mondhatnám, hogy a kákán is csomót keresni!!!!”
 • 3. Ubulka 2008. szeptember 08. 14:48
  „"A tömegeket még a füst sem zavarta ..."
  Hány tömeg volt? Én csak egyet láttam!”
 • 2. hx 2008. szeptember 08. 12:53
  „Ezek szerint fejenként majdnem ötven kiló (20000 kg/450db= 44,44 kg) zöldségből főzték a lecsót? Jó nagy bográcsok lehettek!”
 • 1. sikerdíj 2008. szeptember 08. 07:55
  „Az idén jól sikerült a fesztivál, nem hányták össze az utcánkat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hónap közepén teszik le a szentesi légibázis alapkövét

Szentes - Szeptember közepére tervezik a dél-alföldi régió légimentő-állomásának alapkőletételét… Tovább olvasom