Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Negyvenhét tanári álláshely a vita tárgya

A pedagógus szakszervezet 47 tanári álláshely védelmében beadvánnyal támadja a megyei közgyűlésnek azt a határozatát, amely az idei tanév előkészítéséről szól. A PSZ megyei titkára szerint a megye törvényt sértett.
A pedagógus szakszervezet 47 tanári álláshely védelmében beadvánnyal támadja a megyei közgyűlésnek azt a határozatát, amely az idei tanév előkészítéséről szól. A PSZ megyei titkára szerint a megye törvényt sértett. A közgyűlés alelnöke hangsúlyozta: nem akarnak elbocsátani senkit, bár ha a kormány utasításait pontról pontra betartanák, 71 álláshelyet kellene megszüntetniük.

A szentesi gimnázium nyugdíjas tanára, Elek Sándor szerdán beadvánnyal fordult a közigazgatási hivatalhoz. A Pedagógusok Szakszervezetének Csongrád megyei titkáraként, az általa képviselt tanárokkal együtt úgy véli, hogy a megyei közgyűlés törvényt sértett, amikor a határozatlan időre kinevezett pedagógusok álláshelyeinek megszüntetéséről döntött. A közalkalmazottakat ugyanis szigorúan körülírt feltételek mentén, kizárólag az igazgatók mint a munkáltatói jogkör gyakorlói bocsáthatják el. Elek szerint munkáltatói jogkört a fenntartó önkormányzat ebben az esetben nem gyakorolhat.

A június 28-i ülésen elfogadott határozat szerint 47 pedagógust kellett volna már megyeszerte elbocsátani, ez azonban nem történt meg. Elek szerint azért, mert a frissen kinevezett igazgatók törvényt sértettek volna, ha betartják a megye utasításait. A szakszervezeti titkár így tehát azt kéri a regionális közigazgatási hivataltól, hogy semmisítse meg a közgyűlésnek az álláshelyek megszüntetéséről szóló határozatát.

A megyei közgyűlés oktatási ügyekért felelős alelnöke, Kovács Kálmán emlékeztetett arra, hogy a kormány felemelte a kötelezően megtartandó órák számát, s ha a törvényt szó szerint betartja a fenntartó intézmény, akkor 71,19 pedagógusi álláshely megszüntetéséről kellett volna határoznia összesen. Kovács Kálmán elmondta, ennek ellenére csak 47,4 álláshely megszüntetéséről van szó a megye által működtetett tizenhat intézményben. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a tanév kezdete óta egyetlen pedagógust sem bocsátottak el, az iskola-összevonás pedig nem járt létszámcsökkentéssel. Az alelnök kijelentette: a gazdaságilag nehéz időkben arról nem hajlandó vitát nyitni, hogy tizenhat felső vezető helyett miért csak nyolc dolgozik a megye iskoláiban. Elek Sándornak a határozatot támadó beadványával kapcsolatban pedig azt mondta, korábbi telefonbeszélgetéseik kapcsán már többször említette neki: panaszaival ne a megyéhez, hanem a kormányhoz forduljon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csuklyában támadtak a belga üzletemberre Szentesen

Húsz óra alatt elfogták a szentesi rendőrök azokat a tetteseket, akik egy közeli tanyán élő belga… Tovább olvasom