Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Néhány hétig még kórházban marad Lara

Szegvár - Júliusban mégsem mehet haza Szegvárra a gyermeknapon szívátültetésen átesett Bóta Lara Szonja. Noha a kétéves kislány jól van, a rehabilitációja tovább tart, ezért még néhány hétig az országos kardiológiai intézetben kell maradnia.
Bár az új szív tökéletesen működik, és a gyógyszeradagot is beállították már az orvosok, mégsem mehet haza júliusban Szegvárra a gyermeknapon szívátültetésen átesett Bóta Lara Szonja, ahogy arról korábban a delmagyar.hu hírt adott. A kétéves kislányt közel egy éve kezelik már a budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben.

– Még tart a rehabilitációs program, ezért pontosan nem tudom megmondani, hogy mikor hagyhatjuk el a kórházat, de néhány hétig még biztosan nem – tudtuk meg a pici édesanyjától, a 26 éves Csentes Évától. – Két hete még naponta egyszer, de most már napi háromszor járunk gyógytornára. A szakemberek különböző játékos gyakorlatokkal erősítik Lara izmait és egyensúlyérzékét. A kislányomnak komoly lemaradást kell behoznia, hiszen hosszú hónapokon keresztül szinte teljesen mozdulatlanul feküdt. A tornának köszönhetően sokat javult az állapota, a fejét ülve már meg tudja tartani, átfordul egyik oldaláról a másikra, most az állást és a járást tanítják neki – újságolta boldogan Éva, aki minden foglalkozáson ott van, s biztatja a sokat szenvedett csöppséget.

Korábban megírtuk: Lara két és fél hónapos volt, amikor kiderült, hogy beteg. A diagnózis szerint a szívizom folyamatos pusztulása miatt a bal szívkamrája alulműködött, életét csak az átültetés menthette meg. Tavaly novemberben műszívet, május 31-én pedig új szívet kapott.

Csentes Éva elmondta, a szegvári önkormányzattól kapott több mint 50 négyzetméteres lakás már készen áll a fogadásukra: a helyiségeket befestették, a bútorok is a helyükre kerültek, csupán néhány holmit kell még beszereznie.

Pénteken zárul a gyűjtés

Július 31-én véget ér az a gyűjtés, amelyet Lara és édesanyja megsegítésére indított a Délmagyarország, a Délvilág és a delmagyar.hu, amelyhez a Tesco és a Szegvár Egészségéért Közalapítvány, majd pedig a Rádió 88 is csatlakozott. Olvasóink tehát még két napig dobhatják be adományaikat az ügyfélszolgálatainkon elhelyezett dobozokba és a Tesco hipermarketek urnáiba. A Szegvár Egészségéért Közalapítvány azonban továbbra is várja bankszámlán az adományokat (Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet Szegvár Egészségéért Közalapítvány 57200062-10003468). A Rádió 88 árverése ugyan már lezárult, néhány hete viszont a Szegvári Alkotótábor művészeinek festményeire, szobraira lehet licitálni. A 20 felajánlott alkotás a www.szegvar.hu honlapon tekinthető meg, az árverés addig tart, amíg Larát kórházban kezelik. Licitálni Nagy Sándornénál, a közalapítvány kuratóriumának elnökénél lehet a 20/568-7920-as telefonszámon.

Olvasóink írták

 • 6. besenyo 2009. július 30. 17:09
  „Az ország szégyenének tartom, hogy ennek a szegény kislánynak a gyógyítására úgy kell összekoldulni a pénzt, egy rakás virtuális rokkantnyugdíjas viszont röhögve él az adófizetők pénzén és vállal feketemunkát, járuléknélkül.”
 • 5. sevenof9 2009. július 30. 12:21
  „barcsak minden egyes beteg gyermek Magyarorszagon ekkora figyelmet kapna az egeszsegugytol...”
 • 4. igazságkereső 2009. július 30. 11:46
  „Azért tudnak a mi orvosaink! Reménytelen helyzetből hozták vissza az életnek ezt pici leányt, akinek mielőbbi teljes felépülést.Édesanyjának pedig gratulálok, hogy ilyen fegyelmezett tudott maradni, ebben az érzelmileg is rendkívül kritikus helyzetben. Példamutató magatartás! Orvosainknak pedig szívből gratulálok, további sikereket kívánok Nekik!!”
 • 3. AngelEye 2009. július 30. 09:47
  „Még az a biztos ha benn marad a kicsi a kardiológián,ahol szakemberek figyelik,de nagyon jó hír, hogy már jobban van!”
 • 2. Hmmm... 2009. július 30. 08:35
  „Nem szabad elsietni a dolgot!
  Turelem, kitartas es meg lesz az eredmenye!!!”
 • 1. Giga 2009. július 30. 08:28
  „Ügyesen pici lány!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdélyben jártak a szentesi fúvósok

Szentes - Réty egy kis falu Kovászna megyében, Sepsiszentgyörgy közelében. Azon az úton, ahol… Tovább olvasom