Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Nem a szentesieknek gyűjtenek

Szentes - Egy szekszárdi cég gyűjt használt ruhákat a városban. Több üzlet előtt helyezett el konténert, amibe bárki belerakhatja a már nem használt ruhaneműit.
Ollai Istvánné képviselő asszony felháborodva kereste fel a Szentesi Élet szerkesztőségét, mert szerinte így nem a helybeli rászorulók jutnak ingyen ruházathoz. Az önkormányzat nem járult hozzá a tevékenységhez, így egy kereskedelmi lánccal egyeztek meg a szekszárdiak.
Ollainé 18 éve gyűjt ruhát a rászorulóknak a szociális bizottság munkájához kapcsolódóan. Legutóbb a múlt héten kereshették fel a Kisér utcai helyiségben, ahol minden hónap első szerdáján várja a rászorulókat. - Rengetegen voltak ruháért és sokan panaszkodtak a konténerek miatt, mert félnek, hogy elviszik a városból a felajánlásokat és nem jut a város szegényeinek. Úgy tudom az önkormányzat nem járult hozzá a gyűjtésükhöz, mert a szociális bizottság elutasította a cég kérését. Ezután láttam meg a konténereket az élelmiszerboltoknál. Nem az a baj, hogy más is gyűjt ruhát, hanem amiért nem helyben osztják szét – teszi hozzá.

A műszaki osztály vezetője megerősítette, miszerint a szekszárdi cég nem kezdeményezte közterület használati engedély kiadását a város területére. Czirok Jánosné elmondta, ha egy vállalkozás a saját üzleteinél engedélyezi konténerek elhelyezését, abba a hivatal nem szólhat bele.

Ruhagyűjtő konténer.
Ruhagyűjtő konténer.

A Szüma Kft. önkormányzattól kért területet térítésmentes használatra,mivel azonban több szervezet, - a Családsegítő Központ, a vöröskereszt, a Máltai Szeretetszolgálat és Ollainé képviselő asszony a szociális bizottság keretében – gyűjt ruhaadományt a városban, ezért a szociális bizottság, nem támogatta konténerek kihelyezését – tájékoztatott Lencséné Szalontai Mária, a szociális osztály vezetője.

Arról, mégis hogyan kerülhettek a konténerek utcára, Csatordai Lajos a Hunor Coop Zrt. kereskedelmi igazgatója adott felvilágosítást. Fél évvel ezelőtt keresett meg bennünket a Szüma Kft. azzal a kéréssel, hogy az üzleteinknél elhelyezhessen 6 darab ruhagyűjtő konténert. Tudomása szerint az összegyűjtött ruhaneműt válogatás után jótékonysági célra, a használhatatlan részét energetikai célra adják tovább. A Hunor Coop szerint ez egy plusz szolgáltatás és jó cél érdekében teszik, ezért hozzájárult a konténerek kihelyezéséhez.

A kereskedelmi igazgató hangsúlyozta, hogy a szekszárdi cég vállalta a szükséges engedélyek beszerzését és nem kapnak ezért semmifajta ellenszolgáltatást.

A szekszárdi székhelyű kft. 2005 óta foglalkozik lakossági ruhagyűjtő konténerek kihelyezésével, valamint a ruhagyűjtés lebonyolításával, mint a budapesti székhelyű ÉTA Szövetség (Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok országos Szövetsége) kiemelt támogatója - tájékoztatott Mautner Márta ügyvezető. Az elmúlt években Tolna, Baranya, Bács-Kiskun megye nagyobb városaiban és településein helyeztek ki ruhagyűjtőket és tapasztalatuk szerint minden régióban nagy örömmel fogadta a lakosság. Ez év tavaszán bővült a városok köre a Dél-Alföldi valamint a Közép Alföldi városokkal és így jutottak el Szentesre is a nyár elején.

Általában a településeken található élelmiszer áruház láncokkal kötnek együttműködési megállapodást, a városban Hunor Coop Zrt. engedélyével végzik a ruhagyűjtést nyár óta. Heti rendszerességgel ürítik a konténereket, és az ügyvezető szerint Szentesen még kezdeti állapotban van a ruhagyűjtés. Az emberek szemlélete még nem alkalmazkodott a ruhagyűjtők használatához, ami talán egy kis idő múlva javulni fog. A ruhagyűjtőkbe bedobált ruhanemű és textília egy része egyáltalán nem használható személyes továbbhordásra. Ezért a begyűjtött ruhaneműt kiválogatják és a használható részét az ÉTA Szövetség rendelkezésére bocsátják. A fennmaradó nem használható rész, ipari feldolgozásra kerül – nyilatkozta lapunknak Mautner Márta
ügyvezető.

Ollai Istvánné kéri a lakosokat, hogy a megunt vagy már nem használt ruhákat ne rakják a gyűjtőkonténerekbe, mert így az nem juthat el helybeli rászorulókhoz. Ha valakinek van felesleges ruhája, hívja a 313-792-es telefonszámot és a bejelentést követő hétfőn elszállítják a ruhát. Az összegyűjtött adományokból minden hónap első szerda délelőtt a Kisér utca 29. szám alatti helyiségben tart ruhaosztást a rászorulók részére Ollainé képviselő asszony.
A képviselő-testület szociális bizottsága rosszallását fejezi ki, mert annak ellenére, hogy nem járultak hozzá a konténerek kihelyezéséhez, azok mégis megjelentek a városban.

Olvasóink írták

 • 5. medvejanos 2012. szeptember 30. 15:35
  „4. sz27 2012.09.27. 21:42
  Óllainé nem lehet ilyen önző ,csak saját dicsőségét félti!!!!!!!!!!

  Szerintem meg a saját hasznát... ;) és sajnos :(”
 • 4. sz27 2012. szeptember 27. 21:42
  „Óllainé nem lehet ilyen önző ,csak saját dicsőségét félti!!!!!!!!!!”
 • 3. medvejanos 2012. szeptember 26. 13:35
  „Ja igen átválogatják és a jobbakat eladják újra :S ezért nem adományozom senkinek így, maximum konkrétan egy egy családnak. :)”
 • 2. Queenmargareth 2012. szeptember 26. 10:01
  „És a szegedi ruhagyűjtőkbe rakott ruha hova megy? Én is azt hittem, hogy magyaroknak, pakoltam is.....pontosabban kishazánk magyarjainak. Jó minőségű szinte nem használt ruha, márkás!...újra eladják valamelyik kereskedésben?”
 • 1. nie 2012. szeptember 26. 09:11
  „Mindenkinek jogában áll eldönteni kinek adja a használt ruhákat, az lehet szentesi, de akár szekszárdi is, lényeg, a segítés.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki a felelős Farkas Péter haláláért?

Közel 30 tanú meghallgatása után az igazságügyi szakértők vallomása sem segített abban, hogy egyértelmű választ kapjon arra a bíróság, kik lehetnek felelősek Farkas Péter haláláért. Tovább olvasom