Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Nem a támogatásoktól jó a gimnázium

Szentes - Forráshiány miatt nem nyert támogatást a Horváth Mihály Gimnázium két pályázata, miközben a szomszédvárak gimnáziumai együtt 565 millió forint uniós pénzt fordíthatnak a természettudományos oktatás fejlesztésére. Most az épület energetikai korszerűsítése került napirendre.
A kitartóan és eredményesen dolgozó pedagógusoknak köszönhetően a matematika-fizika és a biológia-kémia tagozat évtizedek óta meghatározó szerepet tölt be a Horváth Mihály Gimnáziumban, ezért is döntöttek úgy az elmúlt tanév végén, hogy a természettudományos képzés további fejlesztése érdekében pályázatot nyújtanak be az Öveges-program keretében. Eszközbeszerzésre, a tanárok képzésére és még sok mindenre jutott volna pénz a megpályázott 100 milliós forrásból, ha nyer az önerőt nem igénylő beadvány. De a decemberi elbírálás után kiderült, hiába minden: forráshiány miatt nem kapják meg a támogatást. Ez csak azért érdekes, mert Csongrád megyében a vásárhelyi Németh László Gimnázium 325 millió, a csongrádi Batsányi János Gimnázium pedig 240 millió forint támogatást nyert ugyanezen a kiíráson. Pedig égetően szükség lenne pluszforrások bevonására, hisz „repülővel tovább lehet jutni, mint gyalog". Hiszen a szentesi intézmény kiemelkedő szellemi erőforrásainak – melyet az innen induló diákok tanári, mérnöki, orvosi, színészi vagy akár közgazdász pályája is vastagon alátámaszt – méltó hátteret biztosíthatna a 21. század technikája.

Nem jutott pénz Szentesere az Öveges-programból.
Nem jutott pénz Szentesere az Öveges-programból.

275 millió forint a Borosra

A gimnázium mellett a Boros Sámuel szakközépiskola épületének energetikai korszerűsítését célzó pályázat benyújtásához is hozzájárult a képviselő-testület: az Ady Endre utcai intézményre 275 millió forintot fordítanának. A grémium úgy döntött, a Koszta-iskola hasonló, korábban elutasított pályázatát is újra felhasználhatja az állami fenntartó, vagyis ha lesz új felhívás, csak aktualizálni kell a dokumentumot. 

 
A gimnázium tárgyi feltételeit kellően szemlélteti az interaktív táblák ügye. A helyi alapfokú oktatási intézmények mindegyikében van ilyen berendezés, de a gimiben még egy sincs. Tóth Tamás igazgatótól megtudtuk, 4 évvel ezelőtt nyertek 12 darabot, de a központi közbeszerzés többször meghiúsult, ezért a mai napig nem kapták meg a digitális eszközöket. A már futó, nyertes pályázatok mellett programszervezésre és vele tárgyi fejlesztésre is pályázott az intézmény, de az 50 milliós beadványt – ugyancsak forráshiányra hivatkozva – elutasították. Most egy újabb körnek fut neki, ezúttal az épület energetikai korszerűsítése a cél.

A járási hivatal vezetőjének, Tóth Flóriánnak segítségével egy energiahatékonysági pályázatot dolgoztunk ki, amelynek sikere esetén megújulhat az iskola fűtési rendszere, világítása, szigetelést kapna a födém, és a nyílászárókat is kicserélnénk – mondta az intézmény vezetője. A 300 milliós értékű korszerűsítést célzó pályázatot február 5-től lehet benyújtani. Amint lehetőség adódik, új tornaterem építésére is pályázna az intézmény. Tóth Tamás szerint ugyancsak mielőbb forrást kell találni a gimnázium tetőzetének és kerítésének felújítására, mert az előbbi miatt rendre beáznak, az utóbbi pedig balesetveszélyt jelent a tanulókra és a Kísér utcában közlekedőkre egyaránt. Ezekre talán lesz pénz a város 2013-as költségvetésében. Lapunk rákérdezett erre, de Szirbik Imre polgármester azt mondta, az állami forráskivonások miatt idén nincs esély arra, hogy ezekre költsön az önkormányzat.

A külsőn kívül a háttér is átalakításra vár a gimnáziumnál. Áprilistól ugyanis a megyei intézményfenntartó központtól az ugyancsak állami irányítás alá tartozó Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szentesi járási tankerületéhez kerül a gimi. Tóth Tamás szerint mindez pozitív változást hozhat, hiszen 14 év után újra helyi fenntartóhoz kerül az iskola, így a tankerületi vezető révén helyben közvetlen kapcsolat alakulhat ki a felek között, és ez az érdekérvényesítést is segítheti.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenes jogsegély Szentesen

A dél-alföldi Jogpont+ hálózat szentesi irodája minden hónap 2. és 4. keddjén, 12 és 16 óra között ingyenes jogsegélyszolgálatot nyújt. Tovább olvasom