Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Nem bízhatunk a csigákban!

Szentes - Egyre kevesebb a gombaszakellenőr Magyarországon. Szentesen sincs évek óta. Két férfi kitanulta a ,,szakmát", egyikük már tavasszal vizsgálni szeretné a kalaposokat a zöldségpiacon.
– Két külön történet a miénk – mesélte Sándor János. A férfi és egy kollégája hamarosan hiánypótló tevékenységbe kezd Szentesen: gombákat vizsgálnak majd.

– Szentesen 8 éve nincs hivatalos gombaszakellenőr. Mivel 15 éve gombászok, zavart, hogy egy ekkora városban nincs ilyen szakember. Figyeltem a tanfolyamokat. A szentesi városellátónál dolgozom, mondtam a munkahelyemen, hogy engem érdekelne, szívesen elvégezném. A városházán átgondolták, jó ötletnek találták, rábólintottak, elkezdtem a képzést Békéscsabán – emlékezett vissza.

– Engem teljesen más motivált – közölte a kollégája, Kanász-Nagy Gábor. – Gyerekkoromban gombásztam, most szerettem volna megismerkedni ezzel a különös világgal. A tudásszomj csillapításán túl az is megfogott, hogy a gomba egy igen értékes táplálék, amely tiszta, steril környezetben nő – árulta el.

Nagyjából 300 fajt kellett megtanulni, de nem lehet leállni, folyamatosan képeznünk kell magukat, hallottuk a két férfitól. Magyarországon 4-5 ezer faj él, az Alföldön is számtalan. A vizsgán csak 100 százalékos teljesítménnyel lehetett átmenni, hibalehetőség nincs, hiszen emberélet múlhat a felületes tudáson.

– Egy óriási asztalt teleraktak, az összes mérgezőt ki kellett választani. Aki egyet is otthagyott, megbukott. Nagy a felelősség, ugyanakkor alázat is kell a munkához – szögezték le. A spórapor színét, a gomba testfelépítését, a színét, szagát vizsgálják, vagy hogy változik-e a szín vágás után. Szentes környékén, a Mátrában és Erdélyben gyakorolnak, utóbbi azért is kincsesbánya egy szakember számára, mert ott hihetetlenül gazdag a növényvilág.
 
Nézni kell a gomba színét, és meg is kell illatolni, hogy meg lehessen határozni. Fotó: Králik Emese
Nézni kell a gomba színét, és meg is kell illatolni, hogy meg lehessen határozni. Fotó: Králik Emese

A képzés során a keleti szomszédunknál tett terepgyakorlatokon a hegyvidéki fajokkal ismerkedtek, Békéscsaba környékén a réti, alföldi nemzetségekkel. Egy képzett szakellenőrnek mindkét téren tájékozottnak kell lennie. Magyarország a világon egyedülálló abban a tekintetben, hogy gombaszakellenőri hálózatot tart fenn, árulták el. Máshol ilyen nincs, ezért sem biztatnának arra senkit, hogy külföldi kirándulása során utcai árustól vásároljon. Butaság, hogy amelyik gombát megeszi a csiga, az ehető, oszlatott el egy tévhitet a két fiatalember.

Jó néhány ehető fajnak megvan a szinte megszólalásig hasonló, de mérgező „párja". Hazánk abban is különleges, hogy védett fajok is vannak. Akit érdekel ez a különös világ, csatlakozhat hozzájuk a Facebookon a Szentesi Gombászok nevű csoporthoz. A kalaposok szárítva, savanyúságnak is finomak, bizonygatták. Gábor egyelőre nem kezdeményezte, hogy hivatalos gombavizsgáló minősítést kapjon, még egy-két év terepmunkát maga mögött szeretne tudni.

János abban bízik, hogy márciustól már lesz gombavizsgáló stand a szentesi zöldségpiacon, ahol fogadhatja az érdeklődőket. Szeretnék, ha minél többen kedvet kapnának ahhoz, hogy megismerjék ezt az érdekes világot. Arról nem is beszélve, hogy a gombászás családi programnak is kitűnő.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fékezés nélkül csapódtak a fának: csongrádi férfi halt meg a balesetben

Fékezés nélkül csapódtak a fának: csongrádi férfi halt meg a balesetben
Egy csongrádi férfi halt meg abban a balesetben, amely pénteken késő éjszaka történt Szentes… Tovább olvasom