Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Nem épül meg az új kórházi tömb Szentesen

Szentes - Visszavonta a kormány a szentesi kórháztól a már elnyert, közel 2,5 milliárd forintos uniós támogatást, amiből háromszintes kórházi tömb épült volna 2015 nyarára új műtőkkel és kórtermekkel. Szirbik Imre polgármester írásos garanciát kér a kormánytól arra, hogy később megépül az új tömb.
Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

Ami tegnap még csak feltételezés volt, mára valóság lett: feketén-fehéren ott áll a legfrissebb Magyar Közlönyben, hogy Orbán Viktor miniszterelnök utasítja Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét, augusztus 31-éig bontsa fel a Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórházzal az új operatív és intenzív terápiás tömb építésének támogatásáról tavaly decemberben aláírt szerződést.

A beruházást 100 százalékban az Európai Unió finanszírozta, közel 2,5 milliárd forintot nyert a szentesi kórház. A kormány már szét is osztotta nyolc egészségügyi intézmény között a szentesiek pénzét. Így kapott 200-200 millió forintot infrastrukturális fejlesztésekre a Szegedi és Pécsi Tudományegyetem, 275 milliót új rendelőintézet építésére a csornai Margit Kórház és 810 milliót szervezeti megújulásra az egri Markhot Ferenc Kórház.

– Megdöbbenve és elkeseredve fogadta minden szentesi és a kórház ellátási területén élő mintegy százezer ember a váratlan kormánydöntést – kommentálta a történteket Szirbik Imre polgármester.

– Példa nélküli az országban, hogy egy már elnyert, több milliárd forintos uniós támogatást visszavonjon a kormány. Szentessel ezt megtette, így nem épülhet meg az intézmény korszerű betegellátását biztosító új műtéti tömbje – nyilatkozta Szirbik Imre.

Beleszólt a politika

Mi vezetett oda, hogy a néhány éve államosított, kormányzati irányításban és fenntartásban működő kórház 3 év alatt sem tudta elindítani a régóta tervezett rekonstrukciót?

 Lemond a főigazgató?

Kerestük az ügyben Kalmár Mihályt. A szentesi kórház főigazgatójától szerettük volna megtudni, nem érzi-e magát hibásnak a történtekért, illetve tervezi-e, hogy lemond a posztjáról. A főigazgató lapzártánkig nem válaszolt kérdéseinkre.

– Amikor 2006-ban megnyíltak az uniós források, Szentes városa mint a kórház tulajdonosa elkészíttette az intézmény rekonstrukciójának beruházási programterveit, kijelölte a munkaterületet, költségvetésében biztosította a pályázathoz szükséges önerőt, és tárgyalásokat kezdett olyan pályázatírókkal, akik eredményesen szerepeltek egészségügyi projekteken – mondta Szentes polgármestere.

– Miután kiderült, hogy a pályázatot csak a fenntartó Csongrád megyei önkormányzat adhatja be, folyamatosan kértük, nyújtsák be. Nem adták be határidőre a pályázatot. A kórház államosítása után a város kezdeményezésére, valódi csapatmunkában sikerült a fenntartó kormányzati intézmény, az akkori menedzsment és a térség országgyűlési képviselője együttműködésével eljutni oda, hogy beadjuk a pályázatot. Bár csökkentett tartalommal, de nyertes lett – hangsúlyozta Szirbik Imre, aki szerint ezután betette a lábát az ügybe a szűk látókörű politika.

Nem kezdték el időben a munkát

– Éveken át nem volt a fenntartó kormányzat által kinevezett, Szentesért elkötelezett, pozícióját biztonságban tudó, s így az intézményért harcolni merő kórházi vezetés. Három igazgatói pályázati idő telt el eredménytelenül, évek mentek el kicsinyes belső harcokkal csupán azért, hogy melyik kormányhoz közeli érdekcsoport kezébe kerüljön a kórházi vezetés. Ez idő alatt leépült az intézmény, tettre kész szakemberek mentek el vagy húzódtak vissza, míg a környékbeli kórházak rekonstrukciói ugyanezen kormány segítségével rohamléptekkel haladtak. A város többször kérte az illetékeseket, adjanak tájékoztatást a képviselő-testületnek, mindhiába. Amikor idén tavasszal jeleztük, baj lesz, ha nem kezdik el a munkát – mert lejár az építési engedély, és így ellehetetlenül a projekt –, azt a választ kaptuk a kórház vezetésétől, felesleges az aggodalom, minden rendben van – mondta Szirbik, aki szerint a kormány által felügyelt és irányított intézmények (Gyemszi, kórház) tehetetlensége miatt ment el a hajó.

Garanciát kérnek a kormánytól

– Ezért is érzik a szentesiek és a kórházhoz tartozók másodrendű állampolgároknak magukat a kórházi ellátásban. Ebbe viszont nem kívánunk belenyugodni! Nem akarjuk utcára vinni az embereket, s egyelőre nem hiszünk a Szentes elleni összeesküvésekben sem. Eddigi hagyományainkhoz híven szeretnénk együttműködni egy, a településeket politikai alapon meg nem különböztető kormánnyal. Demokraták módjára még bízunk benne, hogy ez lehetséges. Ezért nyilvános írásos garanciát kérünk a kormánytól még az őszi választások előtt arra, hogy a 2014–2020-as ciklus első induló új egészségügyi beruházása a szentesi kórház rekonstrukciója lesz a most leállított műtéti tömb felépítésével – hangsúlyozta Szirbik Imre.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szirbik Imre a baloldal polgármesterjelöltje

Az MSZP, az Együtt és a DK közös polgármesterjelöltje Szirbik Imre lesz a helyhatósági választáson – jelentették be kedden Szentesen. Tovább olvasom