Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Nem felejtette el a dobásokat a papa

Szentes - Együtt jár birkózóedzésre az unokáival a 64 éves Kuczora István, s az érmeket is velük együtt gyűjtögeti a versenyekről. A több évtizedes kihagyás után újra szőnyegre lépő nagypapa a szeniorok magyar bajnokságára készül. Azt mondja, a technikát nem felejtette el, csak tüdővel bírja nehezebben már.
Egy hét eltéréssel szerzett ezüstérmet gyermek, illetve szenior versenyeken Kuczora Attila és nagyapja. Más a motivációja a gyerekeknek, a 9 éves Attilának és a 10 éves Márknak, hogy miért űznek küzdősportot, s más okból kezdte újra a nagypapájuk. Hogy meg tudjuk védeni magunkat – indokolják választásukat a fiúk, s azért is, mert tetszik nekik a sportág, és sok szép helyre eljutottak már versenyzőként. Attilának 12 érme között arany is van, testvére három éremmel büszkélkedik, igaz, ő később kezdte a sportágat.

Együtt jár birkózóedzésre az unokáival a 64 éves Kuczora István.
Együtt jár birkózóedzésre az unokáival a 64 éves Kuczora István.

Az edzések helyszínén, a Klauzál-iskolában rendezett versenyeken Attila állhatott már a dobogó minden fokán, Márk is volt már bronzérmes. Céljukat nagyon tömören, de habozás nélkül fogalmazták meg: ­ Mindig elsők legyünk!

Mivel tudták, hogy nagyapjuknak komoly birkózómúltja van, megkérték, hogy segítsen finomítani a csípő - és vállbobást, illetve a karbehúzást, mondják a gyerekek.Az edzésen, amikor meglátogattuk a sportoló családot, a fotó kedvéért arra kértük a fiúkat, birkózzák le tatájukat, s nem is kellett kétszer mondani, olyan elszántsággal gyűrték le az egykori legjobb birkózót, hogy öröm volt nézni. A nagypapának azért biztos nem volt leányálom, hogy hídba kényszerült a rácsimpaszkodó harcias unokák jóvoltából.

Igen, Kuczora István valaha valóban kiérdemelte az ország legjobb birkózója címet, országos bajnoki aranyérmes is volt, s még hadseregbajnoki első helyet is szerzett, sorolja érdeklődésünkre. 1962-ben lépett először szőnyegre, s 1976-ban hagyta abba a birkózást. Idén januárban tért vissza unokái unszolására: „Mutasd meg, tata, hogy kell birkózni". ­- Kicsit szokatlan volt, január óta nagyon sokat kellett gyakorolnom, de a dobások mennek, és fizikai erővel is bírom, csak tüdővel nehéz – mondja az egyesület veterán tagja. Rábeszélték egy szeniorversenyre, melyet Mezőfalván rendeztek március végén. Ezen a nemzetközi versenyen komoly mezőny jött össze, még Szlovákiából is érkeztek, 35-től 70 éves korig. Kuczora István a 60-65 évesek kategóriájában 76 kg-ban indult, és ezüstérmet szerzett. A döntőben 2 ponttal maradt alul. Az új szabályokról megoszlik a véleménye: az jó, hogy a korábbi 2-szer 3 perc helyett most háromszor két percesek a meccsek, ez neki kedvez, többet tud pihenni. A korongfeldobás viszont már nem nagyon tetszik neki. Kötöttfogást tartja az igazi birkózásnak. Most a korosztályának május 25-i magyar bajnokságára készül, de jóslásokba nem bocsátkozik az esélyeit illetően.

Nem csak a gyerekek örülnek, hogy velük jár az edzésekre, hanem a családja is. Menye mondta is a kisfiúknak, hogy szeretné, ha ilyen idős korukban ők is így tudnának birkózni, mint a nagyapjuk.

Nemzetközi versenyre pályáznak

A Dr. Papp László Birkózó Egyesületben hétfőn, csütörtökön és pénteken fél öttől jelenleg mintegy 25-en járnak edzésre. Rónyai Zoltán, az egyesület alenöke elmondta, bővítették a versenyfelületet egy 4-szer 10 méteres, tépőzáras szőnyeggel, így jobban elférnek, kevésbé sérülésveszélyesek az edzések. Idén is szeretnék megrendezni a Dr. Papp László-emlékversenyt, de erre nincs még anyagi forrásuk, ha tavasszal nem sikerül, ősszel kerülhet rá sor. Megpályázták egy jövő évi nemzetközi diák és utánpótlás verseny rendezését is. Pályázatot adtak be továbbá az Erzsébet-táborban való részvételre, melynek keretében 10 gyermek és egy edző utazhatna Zánkára, a világbajnok Komáromi Tibor nevével fémjelzett birkózóedzésekre.  Évente 8-12 versenyen vesznek részt, már készülnek a magyar bajnokságokra, diákolimpiákra, utóbbin egyik versenyzőjük pontszerző, akár érmes is lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Örkény-est Szentesen

Örkény-estet tartanak kedden 19 órától a Művelődési és Ifjúsági Házban Arról, hogy mi a groteszk címmel. Tovább olvasom