Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Nem gazdagodtak meg a honvédség szemetén

Szentes - 300 tonna fémhulladék és 225 köbméter épületfa miatt perli a szentesi műszaki zászlóaljat a Ser-Vas Bau Bt. A cég még 2006-ban vállalta: ezekért az anyagokért cserébe elszállítja a szemetet két laktanyából. A bt. szerint mire fizetésre került volna sor, a „bérük" eltűnt. A honvédség szerint viszont a cég már elvitte azt, ami megillette. A bíróság előbb a seregnek adott igazat, az ítélőtábla viszont megalapozatlannak találta a döntést. Most újrakezdődött az eljárás.
A Magyar Honvédség 2006 tavaszán talált rá a Ser-Vas Bau Bt.-re. A szentesi alakulat és a cég szerződése arról szólt, hogy utóbbi összegyűjt és elszállít a Damjanich és az Esze Tamás laktanya területéről mindent, ami a katonáknak már útban van. A betéti társaságnak ez azért lett volna jó üzlet, mert a nagy csomó hulladékban olyan holmik is voltak, amelyek még hasznosíthatók. A fizetséget nem is pénzben, hanem természetben számolták ki: 225 köbméter épületfáért, 300 tonna fémhulladékért – közte 12 tonna színesfémért – vállalta Seres Gyula betéti társasága a nagytakarítást. A munka elkezdődött, és mivel honvédségi területen zajlott, a bt. által vezetett dokumentumokat lepecsételtették és aláíratták az ügyeletes tiszttel. A cég dolgozói a honvédségtől bérelt teherautókra pakolták föl az értéktelen hulladékot, amit kivittek a szeméttelepre. Az elszámolás mégsem sikerült.

A bt. a mai napig követeli a fizetségül ígért fa- és vasanyagot. Állítja: mire elvitte volna, az szőrén-szálán eltűnt. Hová? Azt nem lehet tudni, de szerinte nyoma kellene lennie az alakulatnál, hiszen minden ki- és belépést dokumentálni kell. Próbált tárgyalni a honvédséggel, és a cég vezetője határozottan emlékszik, szóban azt az ígéretet kapta az akkori vezetéstől, hogy kárpótlásul kap 7 millió forintot és ezer darab hibás úttorlaszt. Ezt is elfogadta volna.

Szentesi katonák gyakorlatoznak a Tiszán. A bíróság előbb a zászlóaljnak adott igazat, de újrakezdődött az eljárás. Illusztráció: Tésik Attila
Szentesi katonák gyakorlatoznak a Tiszán. A bíróság előbb a zászlóaljnak adott igazat, de újrakezdődött az eljárás. Illusztráció: Tésik Attila

Az ügy információink szerint megjárta a szárazföldi parancsnokságot, a Honvédelmi Minisztériumot is, de a bt. számára csak annyi derült ki, hogy a megígért faanyagot ők nem is láthatták, mert a munka elvégzésekor ezek a hat-hét méteres fenyőgerendák papíron már Mezőfalván voltak.
A bt. végül kiállított két, egyenként csaknem kétmillió forintról szóló számlát, a honvédség azonban nem fizetett. A sereg tudomásunk szerint azt állítja, hogy a cégnek nem lehet követelése, mert amit elszállított a laktanyából, abban ott volt a fizetsége is.

Az ügyből per lett, és a Ser-Vas Bau Bt. vesztett a megyei bíróságon: az ítélet szerint meg kellett volna fizetnie a 3 és fél milliós perköltséget. Fellebbezett – és ekkor valamelyest fordult a kocka. A Szegedi Ítélőtábla dr. Szeghő Katalin vezette polgári tanácsa ugyanis idén január 28-án úgy találta, hogy az elsőfokú bíróság ítélete „nem kellően megalapozott", ezért azt hatályon kívül helyezte, új eljárásra kötelezve az elsőfokú bíróságot. A táblabíróság szerint még egyszer meg kell hallgatni a peres feleket, újabb tanúkkal együtt, és esetleg újabb iratok csatolásával kerülhet az elsőfokú bíróság olyan helyzetbe, hogy megalapozottan döntsön – tájékoztatott az ítélőtábla sajtóreferense, Bátyi Zoltán. Az új eljárás elkezdődött, a következő tárgyalás májusban lesz. Érdekes lehet, mire jut egy kisvállalkozás a honvédséggel.

A HM kérdésekre nem válaszol: ítéletre vár

Az ügyben a szolgálati utat betartva a Honvédelmi Minisztériumnál érdeklődtünk. Megkérdeztük, mi a tárca hivatalos álláspontja, tartoznak-e a Csongrád megyei bt.-nek vagy sem; és mit szólnak a bt. állításához, miszerint az ügy szempontjából fontos dokumentumok semmisültek meg. A tárca sajtóosztálya azt válaszolta, hogy „a peres jogvita és annak kapcsán a bizonyítási eljárás folyamatban van. Az ügyben a zászlóalj a bíróság – majdani – döntését tudomásul veszi, és az abban foglaltakat tekinti irányadónak."

Olvasóink írták

  • 1. Power 2009. április 25. 12:56
    „Pedig azt hallottam, hogy a honvédségnél az ÁSZ-jelentés szerint rend van, példás pénzügyi fegyelem uralkodik. Az ügyeletes tiszt írt alá? Még jó hogy civilek őrzik a katonákat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véget vetnek minden sumákolásnak

Szentes - Elektronikus napló bevezetését tervezi a jövő tanévtől a szentesi Kiss Bálint Református Általános Iskola – kísérleti jelleggel, egyelőre csak a felsősöknél. Tovább olvasom