Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Nem hagyják kiszáradni a Száraz-eret

Szeged - Nem szeretnék, ha kiszáradna a Száraz-ér – többek között ezt a célt is szolgálja az a mintegy félmilliárd forintos beruházás, amely a Száraz-ér 16 kilométeres szakaszát érinti Békés és Csongrád megyében.
A Száraz-ér vize sok helyütt nagyon sekély, a medre tele van náddal és idegenhonos növényekkel. A nyári melegben az ér környezetében élők a sekély víz miatt bűzre és halpusztulásra panaszkodtak.

Az elmúlt hónapokban több helyen látványos változáson esett át az ér és környezete. A 100 százalékig uniós támogatásból megvalósuló projektet az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és Tótkomlós önkormányzata által alkotott konzorcium valósítja meg.

A tótkomlósi belterületi víztározó építése. Fotó: DM
A tótkomlósi belterületi víztározó építése. Fotó: DM

A beruházás a sámson-apátfalvi Száraz-ér és a királyhegyesi Száraz-éri főcsatorna Csanádalberti és Tótkomlós közötti mintegy 16 kilométeres szakaszán valósul meg, Ambrózfalva, Nagyér, Csanádalberti és Tótkomlós közigazgatási területeit is érinti. A fejlesztés célja a Száraz-ér további kiszáradásának megakadályozása, a víz visszatartása. A munkálatok során kikotorják az ér medrét, gyérítik az elburjánzott vízi növényzetet. A várható eredmény: tisztább víz, rendezettebb környezet, ami kirándulásra és oktatásra is alkalmas lesz.

– Csanádalbertin és Tótkomlóson már elkészültek a duzzasztó műtárgyak. A külterületi részen, a sámson-apátfalvi Száraz-ér és a királyhegyesi Száraz-éri főcsatorna találkozásánál lévő két duzzasztó felújításán is túljutott a kivitelező. Tótkomlós belterületén befejeződött a belső vezérárok kialakítása, a tározók töltésépítési és rézsűképzési munkálatai. Az I-es számú tározó úgynevezett tiltós műtárgyai év végéig épülnek meg, a külterületi III. számú tározó földmunkái is folyamatban vannak – tudtuk meg Kozák Péter igazgatótól.

A meder kotrását idén júniusban kezdték, és október 31-éig fejezik be. A Tótkomlós belterületén lévő 600 méteres szakaszt pedig 2015 tavaszán kotorja ki a kivitelező, a cölöpös partbiztosítási munkákkal és a növénytelepítéssel is akkor végez. Jövőre kialakítanak egy tanösvényt is, bemutató táblákkal, megfigyelő toronnyal. A Száraz-ér teljes rekonstrukciója, az említett 16 kilométeres szakaszon, jövő májusra készül el. A beruházás összköltsége 493 millió forint.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Modern játszótér épült Árpádhalmon

Utoljára negyven évvel ezelőtt épült játszótér Árpádhalmon. Tovább olvasom