Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Nem határoztak kocsmaügyben Szentesen

Szentes - Nem döntött a szentesi képviselő-testület pénteken a vendéglátóhelyek éjszakai nyitva tartásának korlátozásáról. A témában mindenkinek volt véleménye, javaslata, végül a városatyák úgy határoztak: később újra megtárgyalják az ügyet. A testület Besenyei Gábort választotta a Rádió Szentes Kht. ügyvezetőjévé.
A szentesi lakosok éjszakai nyugalmát és a város fiataljainak egészségét tartotta szem előtt a vendéglátóhelyek éjszakai nyitva tartásának korlátozásáról szóló rendelettervezet alkotója, Csányiné Bakró-Nagy Vera. Az aljegyző javaslata szerint éjféltől legalább hajnali ötig vagy hatig zárva kellene tartani a vendéglátóhelyeket. A fideszes Dongó László úgy vélte: a korai zárástól nem biztos, hogy változik a helyzet, a fiatalok ugyanis este 11-kor indulnak el az éjszakába. Pedagógus tapasztalataira hivatkozva azt mondta, a tiltás ellenére a gyerekek 90 százalékát kiszolgálják alkohollal.

Besenyeit választották

Zárt ülésen tárgyalta a testület a Rádió Szentes Kht. ügyvezetői állására kiírt pályázatot, amelyre ketten jelentkeztek, Besenyei Gábor és Hortobágyi Éva. A művelődési és oktatási bizottság Besenyeit támogatta. Információink szerint Antal Balázs Tibor fideszes képviselő javaslatára 3-3 percben meghallgatták a jelölteket. Besenyei Gábor 14 igen, 9 nem és egy tartózkodás mellett kapta meg a 2012-ig szóló megbízatást.

Frakciótársa, Kálmán János azt követelte, a rendőrség tartassa be az érvényben lévő jogszabályokat a tilalmakra vonatkozóan. Reményének adott hangot, hogy a korlátozásban a környező települések követni fogják Szentest. A szocialista Móra József a tervezet szerinti nyitás időpontjával kapcsolatban azt javasolta, hogy az hajnali öt óra legyen, mert tetszik vagy nem tetszik, a felnőttek közül sokan fél deci pálinkával kezdik a napot. A jobboldali Halmai István szerint a korai zárás után több lehet az utcán a rongálás. Az Együtt Szentesért Egyesület képviselője, Bácskainé Fazekas Márta úgy vélte: a szülőknek óriási szerepe lehet az alkoholfogyasztás visszaszorításában.

Az MSZP-s Baranyi Imre szerint egy ilyen korlátozó rendelet óriási segítséget jelent a szülőnek a nagykorú gyerekek nevelésében. A szabad demokrata Pásztor Antal arra hívta fel a figyelmet, hogy a kocsmarendelet tervezetét tárgyaló képviselők egyike sem jár szórakozni, míg a polgári oldal képviselője, Rébeli Szabó Tamás szerint a zárás időpontjára vonatkozóan különbséget kell tenni a vendéglátóhelyek típusai között, ugyanis sokféle színvonalú hely működik Szentesen.

Szirbik Imre polgármester a lehető legkeményebb megoldást javasolná. Szerinte éjfél után csak az a hely tarthasson nyitva, ahol kamerát szerelnek fel: azon látható lesz, kiszolgáltak-e fiatalkorút. Így nem jelent majd problémát a korai zárás, hiszen a vendégek nem kényszerülnek az utcára. Szentesen száz vállalkozói engedély szól szeszes ital forgalmazására, ebből csak 46 adózik. A befolyt iparűzési adó összege 5,5 millió forint, a kocsmák, éttermek után fizetett építményadó pedig mindössze 2,7 millió forint. A polgármester szerint erre nem lehet hivatkozni a késői zárás mellett. A képviselők úgy döntöttek, egyeztető fórumokat hívnak össze az ügyben, a később újra megtárgyalják a kocsmarendeletet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még nem fogadták el az igazgatót a szentesi gimnáziumban

Szentes - Inokai-Tóth László igazgatónak egyelőre nem sikerült elfogadtatnia magát a szentesi… Tovább olvasom