Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Nem ivartalaníthat a Négy Mancs

Szentes - A libatömés elleni kampánya miatt nem ivartalaníthat a magyar állatmenhelyeken a Négy Mancs Alapítvány. Az állatorvosi kamara többek között a májkonfliktusra hivatkozva tagadta meg az együttműködést a szervezettel.
A Négy Mancs Alapítvány jobban tenné, ha a kutyamenhelyeket segítené – ilyen vélemény is elhangzott a szentesi Hungerit dolgozóinak szeptemberi budapesti tüntetésén. Ezt az üzenetet bízták rá a tüntetők arra a kutyára is, amelyet Gergely Zsófiának, az alapítvány akkori programvezetőjének adtak át. A jószágot a szervezet aktivistái megetették, megitatták, de szerintük felelőtlen dolog hosszan buszoztatni egy kutyát, csak azért, hogy egy frappáns mondat kíséretében átadják.

Szeptember 19. óta a Négy Mancs Alapítvány a libatömés elleni kampánya miatt a baromfiipar és az agrárminisztérium mumusává vált. Ugyanakkor a közvélemény többsége által negatívan értékelt szereplése pozitív folyamatokat is elindított. Az egyik az, hogy ötpárti összefogás született a parlamentben a libamáj hungarikummá nyilvánítása ügyében. Lehet, a Négy Mancs kellett ahhoz is, hogy végre törvény készüljön a hungarikumokról.

Szentesi kutya a Négy Mancs Alapítvány irodájában. Miután mumussá váltak, nem kér belőlük az állatorvosi kamara. Fotó: Karnok Csaba
Szentesi kutya a Négy Mancs Alapítvány irodájában. Miután mumussá váltak, nem kér belőlük az állatorvosi kamara. Fotó: Karnok Csaba

Különböző hírek kapnak szárnyra a szervezettel kapcsolatban. A legutóbbi arról szól, hogy a hatósági állatorvosok végigjárják az összes állatmenhelyet és gyepmesteri telepet. Az ellenőrzésnek az az oka, hogy az alapítvány következő akciója a telepekhez kötődik. Ezt a hírt a Magyar Állatorvosi Kamara cáfolta. Ugyanakkor Gönczi Gábortól, a MÁOK elnökétől megtudtuk, a Négy Mancs elveszítette azt a lehetőséget, hogy egy régi, hagyományos állatvédelmi „szakmában" tevékenykedhessen Magyarországon.

Bulgáriában járják a vidéket

A Négy Mancs idén nyáron Bulgáriában tartott ivartalanítási akciót. A műtőnek kialakított busszal járták Belitsa várost, és ivartalanították a kóbor kutyákat, macskákat, elkerülve a nem kívánt szaporodást. Egy idő után sorba álltak a járműnél azok is, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy pénzért végeztessék el ezt a műtétet kedvenceiken. Nálunk ez kutyáknál akár negyvenezer forintba is kerülhet, súlytól függően, de az állatorvosok – például a Tappancs Alapítvánnyal közösen – akció idején 5-13 ezer forintért végzik el a műtétet.

A MÁOK honlapján is olvasható az a közlemény, amely szerint a kamara elnöksége nem járul hozzá, hogy a Négy Mancs ivartalanítási akciót folytasson. Ez a libamájvita következménye a közlemény szerint: „az alapítvány az akciójával a magyar mezőgazdaság egyik ágazatának kifejezetten kárt okozott, ezzel veszélyeztetve az ágazatban dolgozó kollégáink egzisztenciáját is". A Négy Mancs tudomásul vette a döntést.

– 2005-ben volt egy közös, buszos ivartalanítási akciónk az alapítvánnyal – mondta Gönczi. – A szervezet eredetileg az utcán talált kóbor állatokat ivartalanította volna, de mivel ezt nálunk a szabályok nem teszik lehetővé, a menhelyeket járták. Közben kiderült, hogy a buszon dolgozó aktivistáik az Unió szabályai szerint nem számítanak állatorvosnak, így jött két osztrák állatorvos. Az együttműködést később – mert szabálytalanságokat találtunk – megszüntettük. Ezt szerette volna megújítani most a Négy Mancs, amit mi azért sem támogattunk, mert a problémára nem ez a legjobb megoldás.

A történteknek ezúttal sem csak negatív következménye van. A MÁOK elnöksége ugyanis még idén javasolni fogja a küldöttgyűlésnek, hozzanak létre a magyar állatorvosok egy állatvédelemmel foglalkozó alapítványt.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. egy technikus 2008. október 28. 23:40
  „Sajnos a pénz beszél. a kutya ugat ,a libák tovabra is szenvednek , a parasztok csak dolgoznak a dokik most ezután csak hizni fognak !
  Röhely az egesz !
  Doktor urak csak annyit , hagyák önök is rekord idö alatt 10szeresére hizni májukat majd utána szoljanak hogy milyen is egy érzés !
  De nehogy vegyenek magukhoz valamilyes gyogyszert a fájdalmak csilapitásához !
  Szegény kutyák ! De nem a kétlabuak !”
 • 23. Senna 2008. október 28. 20:31
  „20.

  Nagyon igazad van!!!!!!!!!!

  Ingyen élő banda! Inkább A kutyák tartásának a minőségével kellene foglalkozniuk meg a kutyaviadalokat kellene felderíteniük és megszüntetni!!! De ehhez hozzá sem mernek szagolni. Kérdezem gergely zsófiát,hogy arról számoljon be mikor leplezett le ilyen illegális versenyt?”
 • 22. fikuszkukisz 2008. október 28. 19:57
  „"Picsaba a negy manccsal ha csak ott tudnak mukodni ahol emberek megelheteset tonkreteszik."

  Ha felszámol a rendőrség egy alvilági bandát, azzal emberek megélhetését teszi tönkre. Például a bérgyilkosokét.
  Tudom, hogy ez csúsztatás. De biztosan jó ok mindenre, hogy "ebből élek"? Persze értem én ezeket az embereket, hogy ne érteném.”
 • 21. b. komcsi 2008. október 28. 19:23
  „Szegény lengyeleket akkor jól megvezették, mert náluk néhány év türelmi idő után 2004-ben betiltották a libatömést. Akkor lehet, hogy a magyar példára hivatkozva újra engedélyezik náluk is?”
 • 20. kérem szépen, inkább gergely zsófiát ivartalanítsák, ha lehet kérni... 2008. október 28. 15:58
  „és közben tömjék libamájjal.”
 • 19. PP 2008. október 28. 15:19
  „Magyar József július elején tett nyilatkozataiban még csak említve sincs a Négy Mancs! Erős forint, magas takarmány árak, stb...stb.
  A Hungarikummá nyílvánítás kb. 10 évet késett, most az állatvédőket kell érte hibáztatni, akik egyébként 10 évvel ezelőtt figyelmeztettek. A 2004-es csatlakozás előtt az EU is figyelmeztetett. Semmiből nem tanulunk. Magyarországon Isten malmai lassan őrölnek!”
 • 18. pesti 2008. október 28. 15:06
  „Tudnak olvasni is a hozzászólók, vagy csak írni?

  1. A kamarai elhatárolódás jóval korábban született, mint a libatömést vizsgáló és bemutató dolgozat. A hozzászólók összes információja annyi a problémáról, ami ebben a délmagyar-cikkben szerepel? És még egy ilyen okostojás írja az állatorvosokról, hogy "szánalmas"...

  2. Bebizonyosodott (aki hajlandó is olvasni: www.maok.hu), hogy alapvetően lényeges kérdésben valótlant állít a négy mancs szervezet: nem feltétlenül jár állatkínzással a tömés, a nagy máj pedig objektív okokból nem fájdalmas. Van olyan, aki ennek nem érti a jelentőségét??

  3. Magyarországon nem az utcán kóborló kutyák száma magas, hanem a felelőtlen gazdák által a menhelyekre juttatott kutyáké. Minden ottani kutya sorsáért felelős egy magyar állampolgár. A tízmilliós társadalom felelőtlenségét pár száz állatorvosnak kell megfinanszíroznia? (A nőstény kutya ivartalanítása nem egyszerű dolog. Csak azoknak, akik nem tudják, mi az.)

  4. Ad egy fagylaltos ingyen fagylaltot? Egy boltos ingyen kiflit? Egy benzinkút ingyen egy liter üzemanyagot? Ők rossz emberek? Pedig ezek száz forintos tételek. Miért adjon egy állatorvos egy nagyságrendekkel drágább és költségesebb beavatkozást ingyen? Az állatorvos vállalkozóként dolgozik, nem hobbiból, vagyis abból is kell megéljen. Mit lehet ezen nem érteni?”
 • 17. Endrey Márk 2008. október 28. 14:44
  „A MÁOK honlapján is olvasható az a közlemény, amely szerint ... ,,az alapítvány az akciójával a magyar mezőgazdaság egyik ágazatának kifejezetten kárt okozott, ezzel veszélyeztetve az ágazatban dolgozó kollégáink egzisztenciáját is".

  Nem értem az ügy szálát. Korábban a MÁOK állásfoglalást adott ki, miszerint a libatömés nem fájdalmas.:Most pedig a MÁOK nyíltan elfogultságot jelent be a Négy Mancs Alapítvánnyal szemben? Hiszen a MÁOK még saját egzisztenciális érintettségét is kimondta az ügyben! Akkor most a libatömás nem fájdalmas mivoltáról korábban kiadott szakmai állásfoglalásukat érvénytelennek kell tekinteni?

  Úgy tudom, ha például egy vizsgáztató vagy felvételiztető elfogultságot jelent be egy felvételizővel szemben, akkor ez automatikusan ezt jelenti, hogy visszalép, és akkör másnak kell lefolytatnia a vizsgáztatást. Most akkor ezt úgy kell értenem, hogy a MÁOK visszavonta saját korábbi állásfoglalását, elfogultságot jelentett be, és ebben az ügyben valami független vizsgálat lesz?

  Ha a MÁOK bevallottan érintett és elfogult, akkor miért ő adta ki a szakmai állásfoglalást?”
 • 16. aaaaaaa 2008. október 28. 13:12
  „AZ iroda nem a nyócadik ker 10. emeleten van..”
 • 15. N.P. 2008. október 28. 12:49
  „Én is dolgozom (természetesen ingyen) egy alapítványnál. Ahogy ezt az irodájukban készült fotót nézem, hát van mit a tejbe aprítaniuk!”
 • 14. Shell 2008. október 28. 12:19
  „13nak azert csak probalkozzanak van arra fele meg kasztralni valo ebatta...”
 • 13. Castrol 2008. október 28. 11:52
  „Az MSZP-én, az SZDSZ-en és a kormányzaton nincs mit kasztrálni, mind töketlen egytől egyig!”
 • 12. Varga Alexandra 2008. október 28. 11:37
  „Az állatorvosoknak csak az számít, elsősorban az számít, hogy a saját zsebüket tömjék. Kiemelve itt is, hogy tisztelet a kivételnek.
  A legtöbbet közülük egyáltalán nem érdekli az állatvédelem.
  Találkoztam már nem egy olyannal, aki szívesen elaltat bármilyen kutyát, van gazdája, nincs gazdája, csak fizessenek neki érte. Az ivartalanítás az egyik megoldás arra, hogy ne növeljük a kóbor kutyák számát, de ez nagyon s az ő zsebükre megy, ezért aztán foggal körömmel védekeznek a különböző szervezetek ivartalanítási akciói ellen, és ennek semmi köze ahhoz, hogy mit csinált a Négy Mancs a libamájjal. Ez egy remek ürügy volt!”
 • 11. lehet, hogy az egy normális állam? 2008. október 28. 11:27
  „9.”
 • 10. aki 2008. október 28. 11:24
  „Az összes ilyen mancshoz hasonló alapítványi figurát elküldeném mondjuk dolgozni.Nem a nagy seggükön ülve mindenféle hülyeséget kreálni, és szétszo.atni a becsületes adófizető szerencsételen dolgozókat.
  Meg a betegeknek gyűjtőket is akik 1 millából nem tudtak csak
  200 000 kitenni a ténylegesen beteg kisembernek.
  A többi meg ment a levesbe.
  Szemét ingyenélő banda.Remélem az élet majd megbünteti őket....”
 • 9. izzy 2008. október 28. 11:03
  „Van egy szegedi ismerősöm. Néha munkát vállal Izraelben. A munka lényege, hogy egy furgont vezet valamelyik városban. Hátul ülnek a kollegái, és ha kóbor macskát látnak, kiugrálnak a járműből és hálókkal üldözik az állatokat, majd befogás után elviszik ivartalanításra. Mindezt az állam fizeti.”
 • 8. theseus 2008. október 28. 10:15
  „Ivartalanítanak az állatbarátok? Ez érdekes hír. Magukat is kasztráltatják?”
 • 7. mattill 2008. október 28. 10:11
  „Mindenki figyelmébe ajánlom a keretes írást, valamint az a cikkben szereplő sort, hogy a magyar szabályok nem teszik lehetővé a kóbor állatok ivartalanítását!!!
  Szép magyar világ! Saját tapasztalat, hogy amikor a túlszaporodó kóbor macska állomány miatt kértünk segítséget, akkor több tíz sőt százezreket kellett volna fizetnie a társasháznak az ivartalanításukért. (Igaz volt valaki, aki felajánlotta, hogy elviszi őket "ledarálni" de ezt elvetettük egyből) A lényeg az, hogy azóta is etetjük a cicákat, nem bántjuk őket, de azóta egyre nagyobb az állomány és azonkívül, hogy jó sok pénzért ivartalanítanák őket az állatvédelmi szervezetek amit nem engedhetünk meg magunknak, gyakorlatilag tehetetlenek vagyunk.
  Nem tudom van-e még egy ilyen ország mint mi ahol a kóbor macskák jogait is ennyire védenék! :-o”
 • 6. libatömő 2008. október 28. 10:08
  „Nem "mumussá váltak"! Mumust csináltak belőlük! Nagy különbség!”
 • 5. libatömő 2008. október 28. 10:07
  „A kormányzati semmittevés lelplezését jól szolgálta a 4 Mancs. Elvégre valamivel takarózni kellett!”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentesen keresik a nyertest

Szentes - Csongrád megyébe érkezett a Szerencsejáték Zrt. Megállítjuk 1 millióért elnevezésű… Tovább olvasom