Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

Nem lehet akárhol szentesi paprikát termeszteni

Szentes - Az Európai Bizottság úgy döntött: csak a Kurca-parti város környékén szedett termést lehet szentesi paprikának nevezni. A pályázatot négy éve adta be a Délkertész, 40-50 fajtát érint majd a termékmegjelölés. Szerintük a vásárlók szívesebben vesznek majd logóval ellátott árut.
Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

Oltalom alatt álló földrajzi jelzéssé nyilvánította az Európai Bizottság a szentesi paprika termékelnevezést, írtuk a szombati számunkban. Olyan mezőgazdasági termék használhatja ezt a megjelölést, amely szorosan köthető egy térséghez. Az Unió élelmiszerminőség-jelző rendszerében az oltalom alatt álló földrajzi jelzés az egyik legfontosabb kategória. A döntés a napokban született, az odáig vezető út közel négy éve kezdődött, tudtuk meg a kezdeményezőtől, a szentesi Délkertész vezetőjétől, Ledó Ferenctől.

– A szövetkezet 2002-es megalakításakor is az volt a célkitűzésünk, hogy minőségi, biztonságos körülmények között állítsunk elő termékeket. A jelszavunk is az volt: Válassza a minőséget! Ennek megfelelően építkeztünk – tájékoztatott. Néhány év alatt magas színvonalat értek el. A szentesi paprika eredetvédelmének gondolata 2010 tavaszán kezdte foglalkoztatni a Délkertész vezetését. Külföldi példákat láttak arra, hogy főként a prémium kategóriás csomagolt termékeknél szívesen élnek ezzel a megkülönböztetéssel, a vásárlók figyelik, keresik a jelzéssel ellátott árut. Beadták a pályázatukat az Eredetvédelmi Tanácshoz, ezt Magyarországon elfogadták, majd a kérelem továbbkerült az Unióhoz. Tavaly ősszel ott is helybenhagyták. A szabályok szerint ilyenkor három hónapot várni kell, hogy valamelyik uniós országból nem emelnek-e szót a döntés ellen. Ilyesmi nem történt, így a múlt héten Brüsszelben hivatalosan is kihirdették: a szentesi paprika termékelnevezés földrajzi oltalom alatt áll.

A szentesi fiatal gazda, Bakó Dániel is örül, hogy oltalom alatt álló földrajzi jelzéssé nyilvánította az Európai Bizottság a szentesi paprika termékelnevezést. Fotó: Králik Emese
A szentesi fiatal gazda, Bakó Dániel is örül, hogy oltalom alatt álló földrajzi jelzéssé nyilvánította az Európai Bizottság a szentesi paprika termékelnevezést. Fotó: Králik Emese

– A szentesi járást, Felgyőt és Mindszentet vettük bele a pályázatba. A felgyői palántanevelés például olyan szorosan kötődik a szentesi termeléshez, hogy – bár a Tisza másik partján fekszik – indokoltnak találták a kérésünket. Ezentúl csak az ezeken a területeken nevelt palánta, paprika használhatja ezt a megjelölést– árulta el Ledó Ferenc. Természetesen nemcsak a Délkertész-tagok láthatják majd el ilyen logóval az árujukat, hanem azok is, akik vállalják, hogy az általuk kidolgozott technológia mellett termesztenek. Ledó Ferenc szerint a lehetőség a fogyasztás élénkülését eredményezi majd, ebből pedig a termelők is profitálhatnak. Az idei évet arra használják fel, hogy kialakítsák, finomítsák a rendszert.

* * *

Kápia, pritamin, hegyes erős, t. v.

A Délkertész évente 11-12 ezer tonna paprikát forgalmaz, ennek 90 százaléka megfelel a földrajzi oltalom kitételének. Becslése szerint a környék paprikatermelésének a 40 százalékát állítják elő, 307 paprikatermelővel állnak kapcsolatban, az éves paprikaforgalmuk mintegy 3,5 milliárd forint. Változó összetételben évente 40-50 fajtát – t. v.-t, hegyes erőset, kápiát és paradicsompaprikát – érint majd a termékmegjelölés.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pakolni kell a kutatóból a fóliásoknak

Nyárig él a szerződésük azoknak a kertészeknek, akik a volt kutatótelepen bérelnek területet. Tovább olvasom