Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Nem lesz kukorica

Szentes - Sok helyen szárazak a kukorica levelei, ami ritka jelenség július elején. Az elmúlt időszakban tapasztalt forró és száraz idő több helyütt visszafordíthatatlanul károsította a kukoricát, áll a Magyar Agárkamara közleményében. A takarmánykukorica termelői ára jelenleg 54-56 ezer Ft/tonna között mozog, azonban a következő két hónapban akár 13 százalékkal is emelkedhet a kukorica világpiaci ára.
Mintegy 80 százalékos terméskiesést jósol az árukukoricánál Kovács György növénytermesztési igazgató. Mint fogalmaz, már silózni sem érdemes, mert alkalmatlan takarmánynak a tejelő marha számára. Egy részét megpróbálják megmenteni és a növendék marhák kiegészítő takarmányozására felhasználni, de nagyon gyenge a tápanyagtartalma, ezért önmagában nem etethető. Az Árpád-Agrár Zrt. 1500 hektáron vetett idén kukoricát, ebből 350 hektárt tud öntözni. – Júniusban még öröm volt ránézni a táblákra, jó termés ígérkezett – mondja Kovács György. Az öntözés ellenére a hibrid és csemegekukoricánál is alacsony a csövek termékenyülése, ezért kevesebb termésre számít. Napraforgót 600 hektáron termesztenek, de ha nem kap esőt napokon belül, akkor ennél a növénynél is jelentős terméskiesésre kell felkészülni.

Az öntözött kukoricánál is alacsony a megtermékenyült szemek száma – mutatja Kovács György növénytermesztési igazgató.
Az öntözött kukoricánál is alacsony a megtermékenyült szemek száma – mutatja Kovács György növénytermesztési igazgató.

Véget ért az aratás

Szentes térségében közel 14 ezer hektárról takarították be a kenyérgabonát. A termésátlag 3,85 tonna hektáronként, ami elmarad a tavalyitól. Az állattenyésztéssel is foglalkozó gazdaságok minden szalmát bebáláznak, mivel szalmából is kevés van. A termelők elégedettek a minőséggel.  

– Az elvetett 1600 hektár kukoricából már csak 250-300 hektár él a Pankota Agrár Zrt. földjein – sorolja Farkas László. A növénytermesztési igazgató szerint gazdaságtalan bármit is kezdeni a leszáradt kukoricával, ráadásul állatállományuk sincs, amivel esetleg megetethetnék. Száz hektáron van öntözött kukorica, amiből termés várható.

Farkas Sándor, a Kinizsi 2000 Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a tavasszal vetett területből mintegy 550 hektáron kénytelenek lesilózni a leszáradt kukoricát. Most vetnek 200 hektáron rövid tenyészidejű kukoricát, ami részben pótolhatja az aszály miatt kieső termésmennyiséget és biztonságosabbá teheti az állatállomány takarmányellátását. Az elmúlt kánikulai napokon csak éjszaka öntöztek, mert napközben szinte megfőtt a növény a hőség és a víz együttes hatására.

Szentes térségében 6800 hektáron vetettek tavasszal kukoricát. A falugazdászi irodán ezen a héten ugrásszerűen nőtt az aszálykár bejelentések száma. Ha lesz szándék és elég forrás a gazdák kárenyhítésére, akkor is csak októberben juthatnak pénzhez, ami biztosan nem fedezi a terméskiesésből származó veszteségüket.

Olvasóink írták

 • 4. starsky35 2012. július 27. 06:21
  „istvang58
  Az egyszerű észjárás a hosszú élet titka. Még sok ilyen magvas gondolatot kívánok! És lapozgasd a helyesírási szabályzatot is néha.”
 • 3. nyomdasz63 2012. július 26. 12:35
  „"Nem lesz kukorica
  Szentes - Sok helyen szárazak a kukorica levelei, ami ritka jelenség július elején. "

  Ja! Elején...26. van.”
 • 2. vip007 2012. július 26. 12:05
  „1. istvang58 2012.07.26. 11:27

  Jól megsütött a nap, orvos látott már?”
 • 1. istvang58 2012. július 26. 11:27
  „Én örülök. Nem kell aratni, betakarítani jár a támogatás, a segíj. Gondolom mégjobban örülnek akik az államtól több ezer hektár földet bérelnek, ilyenkor dől a segíj az adófizetők pénzéből.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jackóként vagy Tina Turnerként lépett színpadra Anita

Elfoglalt előadóművésszé nőtte ki magát a szentesi Ágoston Anita, aki rendszeresen járja műsoraival az országot és határon túlra is meghívást kapott. Tovább olvasom