Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Nem meggazdagodni járnak a vásárokra

Szentes - Ha eljön június első hétvégéje, az Szentesen azt is jelenti, hogy megrendezik a népi kirakodóvásárt, valamint társrendezvényként a városi gyereknapot. Az árusok először 1981-ben jöttek portékéikkal a művelődési központ meghívására, de az akkori Tóth József utcai helyszínt a következő évben már felváltotta a Kossuth tér.
A város főtere most is megtelt, a 32. népi vásárra is, ahogyan korábban mindig, az ország minden szegletéből érkeztek kereskedők, s a kellemes napsütésben kilátogatott a város apraja-nagyja. Gyöngyökből kirakott focilabdát, fából borospoharat, szőrméket, lekvárt is lehetett vásárolni a kavalkádban. Igaz, a kereskedők egyöntetű véleménye az volt, hogy jobbára csak nézelődtek az emberek, forgalom inkább azoknál a sátraknál volt, ahol használati tárgyakat, például a konyhában praktikus tálakat, terítőket árultak. – Nem meggazdagodni járunk a vásárokra – árulta el Gálosi Lajos, aki Szentendréről hozta az Erdélyből származó, faragott tárgyait, és kézzel merített papírokon himnuszt, házi áldást. A már visszajáró árus szeret ide jönni, mert barátságos, nagyon kedvező helypénzek vannak.

A hasznos portékák és a toronylátogatás volt a vonzó - GALÉRIA

Kínált a sátrában sokféle régi gyermekjátékot, többek között pip-tér elnevezésűt, kis fakereplőt, melyekre, mint mondta, általában a mai felnőttek sem emlékeznek már. Egy anyukának és két kislányának is a kereskedő mutatta meg, hogyan kell röptetni – a bel tenyéren - az ún. pörgettyűt. Míg Zita és Kitti rácsodálkoztak a szerkezetre, anyukájuk elárulta: alapvetően a gyereknapra jöttek, de gondolták, szétnéznek itt is, törökmézet is vettek már.

A mintegy negyven kereskedő között helybelieket is lehetett találni, így Kovács Ivánné népi bútorfestőt, Panka gyöngyékszerfűzőt, a strucctojásból készült medalonjaival Wolford Ilonát, faragásokkal Chemezéket, valamint a művelődési központ díszítőművész köre is kipakolta a legfrissebben, akár a helyszínen készült munkáikat, de Kruzslicz Pál is kínálta legújabb, a szentesi mozi száz évéről szóló új könyvét.

A hasznos portékák és a toronylátogatás volt a vonzó - GALÉRIA

A vásárral egy időben benépesült a városi gyereknapra a tér másik oldala is. S ha az ugrálóvárban vagy a játszóházban elfáradtak a gyerkőcök, megnézhették a szentesi Pom-Pom együttes kétórás, vidám műsorát. A legbátrabbak pedig - és sok ilyen gyerek volt – szülői kísérettel, családi programként felmehettek a református nagytemplom egykori tűzfigyelő tornyába. A Szentesi Vendégszeretet Egyesület a városi program kísérőrendezvényeként ezúttal már másodszor szervezte meg, hogy a toronyból szemlélhessék a lakók a város panorámáját – közel kétszázan vállalkoztak rá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két keréken a londoni olimpiára

Január óta edz a szentesi Cseuz László, hogy a hatodik olimpia helyszínére is kerékpárral jusson el. Tovább olvasom