Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Nem megy le a dinnye ára

Szentes - A szezon végén még mindig majdnem száz forintba kerül a görögdinnye – mert már csak kevés van belőle. A kánikulában a termés egy része megfőtt a földeken. Azok a termelők jártak jól, akik oltották a dinnyét: így nagyobb gyökeret növesztett, és jobb volt a növény vízháztartása. A kisvárosi zöldségesek most hűtik a dinnyét.
Ezen a nyáron a görög és a spanyol dinnyékkel egy időben érett meg a magyar, a hazai nagykereskedők pedig hiába kopogtattak volna a nagy élelmiszerláncoknál, az előre megkötött szerződések szerint legfeljebb júliusra vártak közép-európai üzleti partnereket. A sok eladatlan dinnye rázúdult a belföldi piacra, és a termelők nagyon alacsony árért is hajlandóak voltak megválni tőle: főszezonban kilogrammonként mindössze 20-30 forintot kaptak érte a kereskedőktől.

Dinnyeárak a megyében

Szentesen a belvárosi zöldségeseknél mindenütt 98 forintért adják a görögdinnye kilóját. Csongrádon nyolcvanat kérnek érte, Hódmezővásárhelyen a sétálóutcán két egymás melletti zöldségesben ugyanannyiért lehet venni az első osztályú csíkos magyar fajtát: 85-ért. Makón 98 forintért kínálják.

Ebben az időszakban 70-100 forintért adták közvetlenül a vásárlónak az élelmesek, ez az ár pedig most már a szezon végéig biztosan tartja magát. Ledó Ferenc szerint már csak azért sem megy lejjebb a dinnye ára, mert a kánikula heteiben megfőtt a földeken, és csak kevés maradt belőle. A szentesi Délkertész elnöke úgy véli, azok a termelők jártak jól, akik oltották a dinnyét: ennek köszönhetően nagyobb gyökeret növesztett, és javult a növény vízháztartása. Elmondta, a társaságuk ezen a nyáron viszonylag kevés dinnyét szállított az áruházláncoknak, mindössze kétszáz kamionnal. Tavaly a németországi futball-világbajnokság nagyon jó üzletet hozott, hiszen az európai focirajongók rengeteg dinnyét ettek a vébén. Az athéni olimpia is jól sikerült ebből a szempontból, de Ledó szerint Pekingben a távolság miatt biztosan nem rúgnak labdába.

Szentes környékén nem termesztenek dinnyét, a kiskereskedők többnyire Medgyesegyházáról szerzik be. Az egyik belvárosi zöldségesben vásárló Paranics István jegyezte meg: nagy melegben nagyon finom a hűtött dinnye, ezért is vásárol ebben a zöldségesben. Az ismert cipészmester tájékozottnak mutatkozott a dinnyefronton: úgy tudja, hogy most Heves megyében is száz forint a dinnye. A zöldségesben eladó Oroszné Molnár Tímea közölte: náluk 98 forint egy kilogramm, és a szezon hamarosan véget ér.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elbontják Szentesen a telefonfülkéket

Szentes - A mobiltelefonok terjedése nyomán gazdaságtalanná vált a telefonfülkék üzemeltetése, ezért… Tovább olvasom