Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Nem mosta el az eső a szentesi borünnepet

Szentes - A rossz idő ellenére sokan látogatták a második bor- és pálinkaünnepet a hétvégén Szentesen. Borból leginkább a csongrádi fogyott.
Bár pénteken még úgy tűnt, talán elmossa az eső a második szentesi bor- és pálinkaünnepet, szombaton délutánra elállt, és a hűvös időben melengető borra és pálinkára szomjas helybeliek és környékbeliek népesítették be a Kossuth teret. A város főterén felállított pavilonok közelében, sátrak alatt töltötték az időt a borünnep látogatói, láthatóan jó hangulatban. Paulovics Tamás úszóedző például Boros István kulcsmásoló társaságában a villányi Merlot Reserbe-től meghatódva francia költeményeket szavalt rögtönzött közönségének.

Olasz Sándor rocktörténész annak örült a legjobban, hogy ezen a rendezvényen megkóstolhatta az év borászának, a soltvadkerti Frittmann Jánosnak a rozéját. Mint mondta, komoly elégtétel ez a sík vidéki borászoknak, hogy egy alföldi nyerte el a megtisztelő címet: a fokhagymahéj színű, lágy, kellemes ízű bor sokaknak nagyon tetszett. A badacsonyi Kiss István készült a hideg időre, melengető forralt borral kínálta az arra járókat.

Simon András (balról) és Mód László néprajzkutató módszeresen, elemezve issza a bort. A szerző felvétele
Simon András (balról) és Mód László néprajzkutató módszeresen, elemezve issza a bort. A szerző felvétele

A csongrádi Rubin Borház pavilonjánál megtudtuk, hogy a szentesiek palackszámra vásároltak. Borból leginkább a csongrádi fogyott a három nap alatt, ennek oka pedig nyilván az lehet, hogy a szentesiek nemcsak ismerik, de szeretik is a szomszéd város szőlőhegyein termett fajtákból készült nedűket – így vélekedett Bertók Róbert, a borünnep rendezője.

Barátságból futottak

A borünneppel egy időben rendezték meg a tizenkettedik g-átfutást Szentes és Csongrád között. A kezdeményezést anno azért hívták életre, hogy a két város közötti kapcsolatokat így is erősítsék. Ez alkalommal a futók Szentesről indultak, Csongrádra érkeztek. Összesen 210 sportoló teljesítette a 14 kilométeres távot, nyolcan görkorival indultak el.

Sokan dicsérték Ungerbauer György vörösborait, de nem kevesen időztek a pálinkáknál sem. Lengyel Balázs egy pohárka tokaji furmintot szorongatott a kezében, miközben elmondta, hogy borivás előtt megmászta a minap felállított mászófalat a Kurca-parton, azután kijött a térre, és kellemes társasági hangulatban töltötte az időt. A fiatalember, aki hegesztőnek tanul, kifejtette, érdemes szép lassan, kortyolgatva élvezni a bor ízét, nem szabad tőle lerészegedni, mert akkor az ital biztosan elveszti a varázsát.

A hírvivők módszeresen isznak

Borfesztiválok rendszeres látogatója Simon András és Mód László néprajzkutató. A barátok egy-egy rendezvényen elsősorban a régi magyar fajtákat részesítik előnyben, általában kérnek egy decilitert, azt kétfelé öntik, és ízlelés útján elemzik. Tematikusan isznak, több pincészettől kóstolják végig ugyanazt a fajta bort. Szombaton délután egri leánykát fogyasztottak, leginkább a száraz fehér fajtákat kedvelik. A borünnep alkalmával őket nevezték ki a Szent Vince Borrend hírvivőivé, feladatuk pedig az, hogy népszerűsítsék a borivást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nászéjszakák bora Szentesen

Szentes - Száz éves borcímkékből nyílik időszaki kiállítás a hétvégén a szentesi Koszta József… Tovább olvasom