Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Nem öntheti el Szentest a szennyvíz

Megkezdődik a közbeszerzési eljárás befejezése után Szentes nagyhegyi városrészében is a csatornázás. Ennek kapcsán terjedt el a hír, hogy a szennyvíztisztító nem lesz képes fogadni az új bekötéseket. A víz- és csatornamű kft. ügyvezető igazgatója ezt cáfolta.
A berki szennyvíztisztító alkalmas az új bekötések fogadására is. Fotó: Tésik Attila
A szentesi csatornaprogram még 2004 nyarán kezdődött a kiséri városrészben a gerincvezeték lefektetésével. A mintegy hárommillárd forintos beruházás több szakaszban valósul meg. A Kisérben és a felsőpárti Kiss Ernő utca környékén már korábban végeztek a kivitelezők a csatornázással, ott a háztartások meghatározó többségét rákötötték a hálózatra. A városközpontban is kiépült a rendszer, már az útburkolatot is helyreállították a kivitelezők. A Somogyi Béla utcához közeli területeken viszont az idén ősszel fejeződik be az építkezés. A csatornázás utolsó ütemeként Nagyhegyen is elkezdődhet az építkezés, ha eredményesen zárul a kivitelezési munkákra kiírt közbeszerzési eljárás. Szentes teljes területén egyébként összesen 82 kilométer hosszú lesz a szennyvízcsatorna-vezeték.

A végéhez közeledő beruházással kapcsolatban olyan vélemény terjed városszerte, miszerint az önkormányzat miért kapacitálja a családokat, hogy köttessék majd rá ingatlanukat a csatornahálózatra, ha a szennyvíztisztító nem képes fogadni az új bekötéseket. A víz és csatornamű kft. ügyvezető igazgatója, Ferwagner Péter lapunk érdeklődésére elmondta: hozzá is eljutott a hír. A direktor azt mondja, a berki városrészben lévő szennyvíztisztító kapacitása még akkor is elegendő lesz, ha Nagyhegyen is befejeződik a csatornázás.

A telepen jelenleg 6 ezer köbméter szennyvizet kezelnek naponta, a befogadóképessége pedig 10 ezer köbméter. Ferwagner szerint ha minden háztartást rákötnek a hálózatra, még akkor is mintegy 8 ezer köbméter szennyvizet kell csak tisztítania a víz- és csatornamű kft.-nek. Ezeket figyelembe véve nem kell attól tartani, hogy a csatornaprojekt befejezése után Szentes a szennyezett víztől bűzlik majd.

Rossz hírrel is szolgált azonban az ügyvezető igazgató. Elmondta: a kormányzati döntés következményeként emelkedik mind az ivóvíz, mind a csatorna-szolgáltatás díja. Az áremelés azzal függ össze, hogy az általános forgalmi adót 15 százalékról 20 százalékra növelték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy Hóhér britet akasztott Szentesen

Újra nagy sikert hozott a szentesi bokszgála, amelyet hatodik alkalommal rendeztek a Dr. Papp… Tovább olvasom