Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Nem őrölnek - falaznak a malomban

Fábiánsebestyén - Nemrég bedőlt a fábiánsebestyéni Cserna-féle szélmalom oldala. Bár már több rekonstrukción is átesett, a most zajló felújítás után talán hosszú időre megnyugtatóan rendeződik a sorsa.
A falu határában a feljegyzések szerint korábban két szélmalom is működött, ám mára csak az egyik maradt fenn. Az úgynevezett Cserna-, vagy Horváth János-féle szélmalom állapota a 20. század végére erősen leromlott, csak a tetőzet nélküli téglafal állt a pusztában, a hozzá tartozó épületek korábban megsemmisültek.

Sorsának rendeződésében közrejátszott az a szerencsés fordulat, hogy ebben az időben alkotott törvényt az országgyűlés a kulturális örökség védelméről. A fábiáni épület – hasonlóan például a szegvári Károlyi-kastélyhoz – bekerült az állam kizárólagos tulajdonában tartandó műemlékek és műemlékegyüttesek jegyzékébe. 2001-ben teljesen felújították, új tetőszerkezetet, vitorlákat és belső szerkezetet kapott. A kivitelezésbe némi hiba csúszhatott, a lapátok nem sokáig dacoltak az időjárással: tönkrementek, és 2004-ben leszerelték azokat.

Augusztus végétől megszépülve várja a szélmalom a kirándulókat. A szerző felvétele
Augusztus végétől megszépülve várja a szélmalom a kirándulókat.
A szerző felvétele

A közel egy évtizede elvégzett munkálatokról nemrég kiderült: talán nem voltak elég alaposak. A már régóta vitorla nélkül álló malom egyik fala bedőlt, az örökségvédelmi hivatal azonnal elrendelte a javítási munkálatokat. Információink szerint a költségek 30 millió forintot tesznek ki, a felújítás előreláthatólag szeptemberre véget ér.

– A környék egyik kedvelt kirándulóhelye a szélmalom. Állami tulajdonban, de a község kezelésében van. Az elmúlt években egy minden mai elvárásnak megfelelő vizesblokkot építtettünk mellé, így akár egész napos program színhelye is lehet. Óvodai, iskolai csoportok, de családok is szívesen veszik igénybe a lehetőséget, az egyetlen kérésünk az, hogy tisztán, rendben hagyják maguk után – mondta Kós György polgármester.

Olvasóink írták

  • 3. szelmolnar@freemail.hu 2011. augusztus 23. 07:48
    „Az új információim szerint nem egészen úgy néz ki a helyzet ahogy a fönti cikkben megjelent. Nem ártana ha az újságíró jobban tájékozódna és A VALÓS ADATOKAT ÍRNÁ LE ! ország világ számára. Hitelesség, etika, hadd ne soroljam, kedves Emese.”
  • 2. jóízlés 2011. augusztus 22. 10:58
    „A közelmúltban pusztult el végleg az utolsó Szentes belteruletén lévő szélmalom.A magyartési úti utolsó napjait éli ...nálunk úgy néz ki,mások az értékrendek mint Fábiánban...”
  • 1. szelmolnar@freemail.hu 2011. augusztus 15. 16:59
    „30 millióért másfél szélmalmot lehet építeni! Persze a " Mekk mestereknek" meg a szponzoraiknak kielégíthetetlen az étvágyuk. Már akkor kellett volna reklamálni mikor a legutóbbi felújítás volt! Megjegyzem, hogy ha úgy rendesen utána néznének oltári disznóságok derülnének ki. A műemlék védelem nagyon rosszul működik kis hazánkban. Azok a "bizonyos" kivitelezők legalább négy malmot rontottak el sok-sok pénzért!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új hangárt építenek Szentesen

Szentes - Szűkösen férnek a régi tárolóhelyen a vitorlázógépek, ezért a Szentesi Repülőklub tagjai… Tovább olvasom