Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Nem pereskedünk a Négy Mancs Alapítvánnyal

Szentes - Eldőlt: mégsem indul kártérítési per a Négy Mancs Alapítvány ellen. A Baromfi Terméktanács úgy döntött, nem fizet 500 ezer eurót egy bizonytalan kimenetelű, többéves bírósági eljárás beindítására, hogy aztán a média Németországban és Ausztriában is erről írjon, és a szervezetet reklámozza.

Három hónapja a Négy Mancs Alapítvány egyik képviselője egy német tévéműsorban azt állította, hogy a magyar baromfiipar beteg állatok húsával eteti a fogyasztókat. A magyar Baromfi Terméktanács ekkor készült föl arra, hogy kártérítési pert indít a Négy Mancs ellen, hátha megtérül valami abból a többmilliárdos veszteségből, amelyet az osztrák állatvédők akciói óta a baromfiiparunk elszenvedett. A szentesi Hungerit Zrt. mintegy 700 millió forintos kárt könyvelhetett el azután, hogy egyes nyugat-európai áruházláncok a Négy Mancs kampányának hatására nem rendeltek szentesi terméket.

Amikor ez a hír szárnyra kelt, a Négy Mancs saját honlapján nyilatkozatot tett közzé, mondván: nem fél, áll a per elé, mert amit állított, arra vannak bizonyítékai.

Győzelem?

A Négy Mancs alapítvány saját kampányának sikereként könyveli el, hogy a Pannon Lúd Kft. április elsejével felhagyott a tömöttbaromfi-termékek előállításával. „A Négy Mancs felszólítja a megmaradt hízottmáj-termelő cégeket, hogy kövessék a Pannon Lúd Kft. jó példáját" – olvasható a szervezet weboldalán. A híres-hírhedt feketelistáról már le is vették a Pannon Ludat. – Ennek a változásnak nincs köze az alapítvány kampányához – mondta lapunknak Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke. – A Pannon Lúd német tulajdonosa, amely több feldolgozót is birtokol, úgy döntött, hogy fejleszti üzemeit. Átalakítja a régi vágóhidat, amely a cégen belüli új munkamegosztás révén ezután kacsát és húslibát fog vágni, hizlalt baromfit nem.

A kártérítési per elindítását az agrárminisztérium is támogatta volna, a megkérdezett németországi jogászok azonban nem biztatták a terméktanácsot, a költségeket több százezer euróra becsülték. Egy médiatanácsadó cég sem tartotta jó ötletnek a bírósági eljárást.

– A Négy Mancs egy alapítvány, nincs vagyona, legalábbis akkora nincs, amelyből ki tudná fizetni egy számunkra kedvező bírósági ítélet esetén a kártérítést – mondta a terméktanács döntésének okairól Magyar József, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója. Bárány László, a terméktanács elnöke kérdésünkre hozzátette: – A két-három évig tartó bírósági eljárás így csak arra lenne jó, hogy a média írjon róla. Végső soron az állatvédő szervezetet reklámoznánk – ezt pedig nem akarjuk.

A baromfiiparban érdekelt cégek fő célja az, hogy a vásárlók szimpátiája kitartson a magyar termékek mellett. A rokonszenvet pedig pereskedéssel nem lehet megnyerni, se megőrizni. Nemrég a Hungeritnél is járt és szétnézett az üzemben több német és osztrák újságíró, akik a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium meghívására látogatják végig a magyar baromfi-feldolgozókat.

Olvasóink írták

  • 1. RobinGood 2009. április 22. 23:42
    „Ezt a pert egy percig sem gondolták komolyan. A jogászok a hasukat fogták volna a röhögéstől...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanítókat tüntetnének ki Szentesen

Szentes - Tanító Öröksége Díjat alapítanának Szentesen, erről pénteki ülésén dönt majd a város képviselő-testülete. A címet - ha a kitüntetett arra érdemtelenné válik - vissza lehetne vonni. Tovább olvasom