Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Nem szállítható házhoz a tej Nagymágocson

Nagymágocs - Egy félreértés miatt kezdtek aláírásokat gyűjteni a nagymágocsiak: azt szerették volna, hogy az önkormányzat továbbra is engedje Elek András tejtermelőnek, hogy házhoz szállítsa portékáját.
Pár hónapja jelent meg Nagymágocson, a piactéren egy házi tejet árusító férfi, aki autójával az utcákat is járta. Kényelmes volt ez a nehezen mozgó embereknek, mert csak a kapuig kellett kimenniük, hogy megvegyék a friss portékát. Kiss Ferencné szerint lincshangulat alakult ki a faluban, az emberek az önkormányzat és Stibál Róbert polgármester ellen fordultak, mert abban a tudatban vannak: a község vezetői tiltották meg a székkutasi vállalkozónak a házhoz szállítást.

Érdeklődésünkre Nagy Petra azt mondta, hogy ő gyűjtötte az aláírásokat – miként a településen emlegetik – a bocimobil védelmében, mert az időseknek már nehezükre esik kimenni a piacra. Egy nap alatt 145 kézjegy gyűlt össze. – Ez tej, és 130 forint literje – tette hozzá. Petra azonban már nem folytatja az akciót, mert azt hallotta: az árus nem akarja kiváltani az engedélyt a jegyzőnél a házhoz szállításra. Dicsérte a tejet Faragó Lászlóné is. – Nem akarom védeni a község vezetőit, de nem rajtuk múlik, hogy eddig fajult az ügy – tette hozzá. Faragóné szerint a tejes melletti kiállás összefogta a lakosságot az önkormányzat ellenében, pedig most nem kellett volna.

Elek András székkutasi őstermelő a piactéren engedéllyel árulja a tejet. A szerző felvétele
Elek András székkutasi őstermelő a piactéren engedéllyel árulja a tejet. A szerző felvétele

Hosszú sor állt ottjártunkkor a piactéren a tejesautónál. A székkutasi Elek András készségesen elmondta lapunknak a történet előzményét is, miszerint tavaly tönkretette több család közös vállalkozását egy tejipari cég, odalett tízmillió forintjuk, mert nem fizetett nekik idejében a felvásárló. A vonatkozó európai uniós törvény azonban lehetővé teszi, hogy őstermelőként a családtagjaival fejenként 200 liter tejet eladhasson naponta. Ehhez beszerezte az engedélyt Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megye területére. Úgy gondolta, ez Nagymágocson is érvényes. A mozgó árusításra viszont nem kér engedélyt, mert az más elbírálás alá esik, mint az őstermelő. – Én nem vagyok kereskedő, a sajátomat árulom – mondta.

Kenyeret is lehet venni a piacon a „mozgó boltban". A hódmezővásárhelyi Kristó Tamás érdeklődésünkre megerősítette: kereskedelmi végzettség kell a mozgó árusításhoz. Nekik egyébként a piacra és az utcai értékesítésre is megvan az engedélyük. A tejessel jó a kapcsolatuk, a vásárhelyi piacon egymás mellett kínálják a portékájukat. Nagymágocsra pedig Elek András segítségével jutottak el.

„Betört a vadkapitalizmus"

Helyi tejtermelők és boltosok jelezték Stibál Róbert polgármesternek, hogy sérti az érdekeiket a székkutasi vállalkozó, aki szerintük engedély nélkül járta a falut. A község vezetője megkérte Varga Ilona jegyzőt, vizsgálja ki az ügyet. A piactérre aztán megkötötték a szerződést az őstermelővel, a mozgó árusításra azonban nem kért engedélyt. – Az önkormányzaton és rajtam csattan az ostor, pedig csak a jogszabályt alkalmazzuk – fogalmazott a polgármester. Hozzátette: a boltosok sem házalhatnak a portékáikkal. A kialakult helyzetet úgy jellemezte Stibál Róbert, hogy Nagymágocsra is betört a vadkapitalizmus: a „nagyhal megeszi a kishalat".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranyérmes a szentesi parauszó kislány

Szentes - Aranyérmet szerzett 100 pillangón a szentesi Rácz Nikolett a Pozsonyban megrendezett… Tovább olvasom