Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Nem szüntetik meg a szentesi Barthát

Nem zárják be a szentesi Bartha János Kertészeti Szakképző Iskolát, inkább fejleszteni akarják. Ezt mondta tegnap Gráf József agrárminiszter, amikor Szirbik Imre szocialista párti országgyűlési képviselő a parlamenti ülésen azonnali kérdést intézett hozzá az intézmény megmentése érdekében.
Az agrártárca hat mezőgazdasági szakiskola megszüntetését tervezi, további tizenötöt pedig térségi integrált szakképző központokba szervezné át. Lapunkban is beszámoltunk arról, hogy az elképzelés érintheti a szentesi Bartha János Kertészeti Szakképző Iskolát is, mivel annak is a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a fenntartója. A takarékossági célzatú intézkedéseket a kormányzat 2007 augusztusától akarja bevezetni.

Az elképzelés Szentesen is találgatásokra adott okot, annak ellenére, hogy – mint megírtuk – a szakiskolát hivatalosan nem értesítették az esetleges változtatásokról. Szirbik Imre polgármester, MSZP-s országgyűlési képviselő a parlament tegnapi ülésén azonnali kérdést intézett Gráf József miniszterhez. Elmondta a tárca vezetőjének, hogy nyugtalanságot keltett a térség kertésztársadalma és a régió lakói körében a hír, miszerint a minisztérium fenntartásában bizonytalanná vált a szentesi mezőgazdasági iskola sorsa. Szirbik arra kért megnyugtató választ a minisztertől, hogy a szentesi kertészeti iskola a jövőben is fennmarad-e.

Nincs szó a Bartha megszüntetéséről – mondta válaszában Gráf József, aki korábban már járt a szentesi intézményben, és ismeri az ottani szakmai munkát. Egyelőre még arra keresik a megoldást, hogy ki legyen a fenntartó. Gráf mindenesetre azt szeretné, ha – mint fogalmazott – „az FVM közelében" maradna az intézmény. A tárca egyébként az uniós színvonalú képzésre alapozva fejleszteni akarja az üvegházi növénytermesztést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időpont a köztársasági elnöktől

Korábbi tervükkel ellentétben mégsem küldték el a múlt héten az elítélt szentesi orvosoknak… Tovább olvasom