Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Nem tudni, mi lesz a mágocsi kastéllyal

Feloszlott a nagymágocsi kastély kiváltására szerződött budapesti Arawana Kft. A cég – amely korábban megegyezett a falu és a megye önkormányzatával – tulajdonosai szakítottak egymással. A helyiek egyre kevésbé bíznak az ötmilliárdos beruházás jövőjében.
A kastély gyönyörű belső tere. Nem tudni, mikor költözhetnek az otthon lakói. Fotó: Tésik Attila
Az Arawana Kft. két korábbi vezetője, Györey Zsolt és Kádics Emese meglátogatta a községházán Stibál Róbertet. A polgármestert arról tájékoztatták a találkozón, hogy a cég feloszlott, a társaság tagjai kiváltották vagyonukat a vállalkozásból, ezért a jövőben nem él a korábban megkötött szerződés sem a megye, sem a falu önkormányzatával.

Györey és Kádics közölte, hogy az általuk alapított új vállalat, a Castellanus Hungary Kft. ugyanazokkal a feltételekkel tartja ugyanazt az ajánlatot, amelyet korábban a közgyűlés és a képviselő-testület elfogadott. A polgármester visszafogottan és egyértelműen azt kérte, írásban is rögzítsék mindezt. Az újonnan megválasztott polgármester szkeptikusan áll a történethez és azt mondja: nem lehet hitegetni a falut a végtelenségig. Tervei szerint megtárgyalja az ügyet képviselőtársaival, egyelőre várakozó állásponton van.

Ugyanebben az időben a fővárosiak megkeresték a volt polgármestert is, aki közölte velük: hatásköre ebben az ügyben egyedül Stibál Róbertnek van. Czabarka János utódjával együtt nyugodtan alszik, mert a kastélyt kiváltó programot az előző grémium úgy alkotta meg, hogy abból a falunak egyetlen fillér kára sem származik. Az üzleti konstrukció szerint ugyanis a termálkutat és a területet csak akkor kapja meg a befektető, ha előtte a falu teljes területén csatornát épít, a csatorna megvalósulása után foghat hozzá az otthonépítéshez, és a kastélyt csak akkor kapja meg, ha kulcsra készen áll az új otthon. Akkor az ápoltak és ápolók átköltözhetnek a megyei önkormányzat által fenntartott új szociális intézménybe, a befektető pedig palotává teheti a Károlyiak egykori lakhelyét, egyeztetve a műemlékvédelemmel. Akkor jöhetne a Kánaán Mágocson. Most viszont holtpontra érkezett az ügy. Czabarka úgy látja: a befektető modora megváltozott, mégsem érdemes teljesen elaltatni az ügyet, mert „ennél jobb ajánlatunk nem lesz."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igazukért harcolnak a községi orvosok

Ismét tárgyalóasztalhoz ülteti Szűcs Lajos szentesi alpolgármester január elején a város és a… Tovább olvasom